Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Bahçesaray için kayyım kararı iptal edildi: 'Suçlamaların görevle ilgisi yok' denildi, AYM kararı hatırlatıldı

Mahkeme, DEM Partili Bahçesaray Belediyesi'ne kayyım atanmasını hukuka aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, seçilmiş bir belediye başkanının görevden uzaklaştırılabilmesi için isnat edilen suçların doğrudan belediye başkanlığı göreviyle bağlantılı olması gerektiğine hükmetti.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 15.01.2026 , 09:29

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, Van’ın Bahçesaray Belediyesi’ne yönelik kayyım görevlendirmesiyle ilgili dikkat çeken bir karara imza attı. 

Mahkeme, İçişleri Bakanlığı tarafından 29 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilen görevden uzaklaştırma ve kayyım atama işlemini oy birliğiyle iptal etti. 

Kararda, yerel yönetimlerin özerkliği ve seçilme hakkına vurgu yapılarak, idari tedbirlerin sınırları hatırlatıldı.

'Suçlamalar görev kapsamında değil'

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, mahkeme kararının gerekçesinde, bir belediye başkanının Anayasa ve yasalar uyarınca görevden uzaklaştırılabilmesi için hakkındaki soruşturma veya kovuşturmanın "görevle ilgili" bir suçtan kaynaklanması gerektiği belirtildi. 

İptal kararında, Bahçesaray Belediye Eşbaşkanı Ayvaz Hazır’a yöneltilen suçlamaların belediye başkanlığı göreviyle bir bağının bulunmadığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

Görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için soruşturma veya kovuşturmanın belediye başkanlığı görevi kapsamında işlenmiş bir suça dayanması gerekmektedir. Ayvaz Hazır’a yöneltilen suçlamaların, belediye göreviyle bağlantılı olduğuna dair dosyada somut bilgi veya belge bulunmamaktadır.

AYM kararı hatırlatıldı

Hukuki süreçte, kayyım atamasına gerekçe gösterilen mahkumiyet hükmünün de geçerliliğini yitirdiği ifade edildi. 

İçişleri Bakanlığı, atama kararına gerekçe olarak Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen hapis cezasını ve süren bir propagandası davasını göstermişti. Ancak Bölge İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" düzenlemesini iptal etmesinin ardından bu durumun değiştiğini kaydetti.

Kararda, Ayvaz Hazır hakkında daha önce verilen hükmün, AYM iptali sonrası Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kaldırıldığı ve ilgili davada beraat kararı verildiği hatırlatıldı. Bu durumun, kayyım atamasının dayandığı hukuki zemini ortadan kaldırdığı vurgulandı.

Van 5. İdare Mahkemesi'nin kararı kaldırıldı

Daha önce Van 5. İdare Mahkemesi, kayyım atamasına karşı açılan iptal davasını reddetmişti. 

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, bu kararı yerinde bulmayarak ortadan kaldırdı. İçişleri Bakanlığı’nın işlemini hukuka aykırı bulan mahkeme, oy birliğiyle aldığı iptal kararıyla birlikte Danıştay’a başvuru yolunu açık bıraktı. 

Karar neticesinde, belediye eş başkanının göreve iadesinin önündeki hukuki engellerden biri kalkmış oldu.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.