Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Bahçeli'nin komisyon önerisi AKP'yi ikiye böldü: Sarıkaya 'önce silah bırakılmalı' dedi, Miroğlu itiraz etti

Bahçeli'nin "16 siyasi parti temsilcisinin olduğu 100 üyeli Milli Birlik Komisyonu kuralım" önerisine AKP, DEM Parti ve CHP yeşil ışık yaktı. Ancak komisyonun ne zaman kurulması gerektiği konusunda farklı fikirler var.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 25.05.2025 , 16:49

PKK'nin fesih kararı sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'de komisyon kurulması çağrısına AKP'den koşullu destek gelmişti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya "Silahların herhangi bir şekilde daha gündem oluşturduğu bir ortam içerisinde TBMM'deki sürecin konuşulabilme imkanının olmadığı kanaatindeyim" demişti.

Sarıkaya'nın şartına itiraz AKP içerisinden yükseldi. AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Sarıkaya'nın çıkışının "Milyonlarca insanın temel haklarını bir örgütün silah bırakmasına bağlamak" anlamına geldiğini belirtti. Orhan Miroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Bir sürecin yoluna selametle devam etmesi ve umutların korunabilmesi bağlamındaki güveni, artık barış içinde ve eşitlik temelinde yaşamak isteyen o devletin vatandaşları örgütün açıklamalarında değil, daha ziyade devlet adına yapılan açıklamalarda arar! Çünkü birincisi tasfiye halindedir ve devam edecek olan tek mekanizma devlettir!

Dolayısıyla 'silahlar bırakılsın, duruma sonra bakarız, TBMM’de kurulması öngörülen komisyonu da sonra kurarız' demek, milyonlarca insanın temel haklarını bir örgütün silah bırakmasına bağlamaktır ki, aslına bakarsanız yanlış hatırlamıyorsam, son elli yılda yaşadığımız da asla bu değildi!

Türkiye’de demokrasi talebi ve demokraside ilerleme, yeni bir anayasa tahayyülü, 90’lı yılların alacakaranlığını bir kenara koyarsak eğer, hiçbir zaman PKK’nın şiddet, terör ile eylem ve stratejilerine bağlı olarak gelişmedi!

Gelişse, AK Parti DEM’e rağmen, en büyük Kürt Partisi olabilir ve bunca reform gerçekleşebilir miydi? Devlet vatandaşı izler (!) amenna ama devletleri de bu tarihi süreçlerde vatandaşın izlediğini ve gözlediğini de söylemek lazım!"

Kim, ne yanıt vermişti?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: "Bu teslim gerçekleştikten sonra zaten meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından TBMM'dir. TBMM'de de bütün siyasi partiler hep beraber sürece omuz vereceğiz. Komisyonun nasıl olacağı konuşulur."

DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan: "Meclis Temmuz 15'e kadar çalışıyor. O tarihe kadar bu komisyonun kurulması ve genel hatlarıyla çalışmalarını başlatması sürece pozitif katkı sunar."

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu: "Süreci salimen tamamına erdirebilmek üzere, konunun meclisimizde bir genel görüşme açılarak ele alınması ve mecliste temsil edilen bütün partilerin katılımıyla 'Terörsüz ve Demokratik Türkiye Komisyonu' oluşturulması milletimize karşı sorumluluğumuzun bir gerekliliğidir."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Meclis yeminine gelmeleri toplumsal mutabakat aramaları ilk baştan beri söylediğimiz şeffaf denetlenebilir bir zemine yaklaşmaları olumludur."

İYİP Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu: "Terör bildirisinin merkeze alınacağı bir komisyon fikri, 'düğmenin yanlış iliklendiği bir süreç olacaktır'."

Bahçeli'nin komisyon çağrısı: AKP 'önce silahlar teslim edilsin' dedi, CHP adına İmamoğlu destek verdi
1

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.