AYM, 'yüzde 2' şartını iptal etti: 'Sendikal örgütlenme özgürlüğüne aykırıydı'

AYM, kamu emekçilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma şartı getiren düzenlemeyi iptal etti.

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamu emekçilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma şartı getiren düzenlemeyi iptal etti.

Karara ilişkin soL'a konuşan Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, AYM kararının doğru olduğunu belirterek, "Sendikal örgütlenme özgürlüğüne aykırı bir karardı" değerlendirmesinde bulundu.

AYM 'yüzde 2' şartını iptal etti

Anayasa Mahkemesi,  bugünkü Genel Kurul gündeminde, 7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yer alan bazı hükümlerin iptali istemiyle yapılan başvuruyu görüşerek karara bağladı.

AYM, kanunun 11. maddesiyle, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin değiştirilen ek 4. maddesinde yer alan "yüzde 2" ibaresini iptal etti.

Söz konusu karara göre; kamu emekçilerine, toplam kamu emekçisi sayısının en az yüzde 2'sini üye olarak kaydeden sendikalara üye olma koşuluyla toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme Anayasa'ya aykırı bulundu.

'Geç oldu ama AYM nihayetinde kararı verdi'

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, AYM'nin kararını soL'a değerlendirdi.

Kararın, normalde 28 Aralık'ta görüşüleceğini ancak ertelendiğini aktaran Hamzaçebi, "Biraz geç oldu ama AYM nihayetinde kararı verdi. Doğru bir karar, çünkü söz konusu madde hem sendikal örgütlenme özgürlüğüne hem de Anayasa ve Uluslararası Çalışma Örgütü mevzuatına aykırıydı" dedi.

AYM'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayınlanınca öğrenileceğini söyleyen Hamzaçebi, "Eşitliğe, aynı zamanda sendikal seçme ve örgütlenme özgürlüğüne aykırı olması gerekçeyi oluşturacaktır. İki çalışan arasında farklı sendikadan dolayı birine toplu iş sözleşmesi ikramiyesi verip diğerine vermemek hukuka aykırı" ifadelerini kullandı.

'Muhalif bir sendikaya üye olursan 50 lira zararın oluyor' diyorlardı'

Toplam kamu emekçilerini en az yüzde 2'sini kaydeden sendikaya üye olan emekçiye 350 liraya yakın ödeme yapıldığını aktaran Hamzaçebi, söz konusu farkların da geriye dönük olarak alınacağını vurguladı.

Hamzaçebi, konuya dair şöyle konuştu:

"Örneğin benden 240 lira sendika aidatı kesiliyor, ama bana 190 lira toplu iş sözleşmesi desteği geliyordu. Yüzde 2'lik kanunla yaptılar bunu. Bu uygulamayla demek istiyorlardı ki 'Sen bağımsız ve muhalif bir sendikaya üye olursan 50 lira zararın oluyor. Sendikaya üye olacaksan benim gösterdiğime üye ol ve gel benden 350 liranı al.' Bu durum hükümetin işine geliyordu. Yandaş sendikalarla milyonlarca kamu çalışını ve emeklisini kontrol altında tutmak ve onlarla müzakare etmek... Bir yandan da bizlerin büyümesinin önünü kesmek."