Aydınlanma savaşçısı Türkan Saylan'ı saygıyla anıyoruz

Gericiliğe karşı aydınlanma mücadelesi veren en önemli isimlerden olan Türkan Saylan'ı ölümünün 12. yılında saygıyla anıyoruz.

Haber Merkezi

AKP ve o zamanki ortağı Gülen Cemaat'in Ergenekon operasyonları sırasında sahte belgelerle hedef aldığı, çirkin manşetlerle saldırdığı Türkan Saylan, 12 yıl önce bugün hayata veda etmişti.

Gericiliğe karşı aydınlanma mücadelesinin en önemli isimlerinden Türkan Saylan'ı ölümünün 12. yılında saygıyla anıyoruz.

Bir tıp doktoru olan Türkan Saylan, aynı zamanda Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı'nın kurucusu.

Özellikle kız çocuklarının okutulması için kampanyalar düzenleyen Saylan, en büyük sivil toplum kuruluşlarından ÇYDD'nin de kurucusu. 1989'da bir grup aydın tarafından devrim yasalarını ve laik düzeni koruyup geliştirmek amacıyla kurulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) kurucuları arasında yer alan Saylan, hayatını kaybettiği güne kadar da bu kuruluşun genel başkanlığını sürdürdü. 1990'da kurulan Öğretim Üyeleri Derneği'nin kurucuları arasında yer alan, yine aynı yıl kurulan İ.Ü. Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kuruluşunda görev alan Saylan, hayatının her döneminde aydınlanmacı, laik ve ilerici kimliğinden ödün vermedi. Aydınlanma savaşımcısı kimliğinden dolayı da, gericilerin, laiklik ve aydınlanma düşmanlarının hedefinde yer aldı. Düzmece mahkemelerde sahte delillere dayalı hukuksuz yargılamalarla mücadele etmek zorunda kaldı.