Sayfa yolu
Aydın Çine'de orman yangınına karşı köylülerden dayanışma: 'İzlemek yerine bize düşen görevi yaptık'
Yayın Tarihi: 07.08.2026 , 18:42
Geçtiğimiz hafta ülke genelinde birçok kentte meydana gelen yangınlarda ormanlık alanlar ve yurttaşların yaşadıkları evler zarar gördü. Tarım alanları tahrip oldu, birçok kuş türü ve çiftliklerdeki besi hayvanları yaşamını yitirdi.
Ülkemizin artık her sene kaygıyla takip ettiği bu gündem, kimi zaman ülke tarihinin en büyük yangınlarına neden olurken, genelde yetkililerin yeterince önlem almaması ya da alınan önlemlerin yetersizliği üzerinden tartışılıyor. Geçtiğimiz senelerde çıkan orman yangınlarında yangına müdahale ederken yaşamını kaybeden orman işçileri ise hala hafızalarda yerini koruyor.
Yine geçtiğimiz dönemlerde Manavgat'ta çıkan yangınlarda köylerin boşaltılması talimatı öncesinde köylerin etrafındaki çalılık alanları temizleyen, anızları nadaslayan ve soğutma çalışmaları yapan birçok köy, yangının yerleşim alanlarına ulaşmasına engel olmuştu. Kimisi yangınla köyler arasındaki ormanlık alanlarda yer alan ağaçlar arasına mesafe açarak yangının sıçramasını engelledi, kimisi de soğutma çalışmalarıyla rüzgarın yangını büyütmesine mani oldu.
Geçtiğimiz gün Aydın Çine'deki Yeniköy de böylesi bir yurttaş dayanışmasının konusu haline geldi.

Aydın'ın Çine ilçesi dolaylarındaki Madran Dağı'nda çıkan orman yangınında, Yeniköy Mahallesi'ndeki yurttaşların dayanışması gündem oldu. Madran Dağı'ndaki yangının mahalleye ulaşma riskine karşı harekete geçen köylüler, ellerinde olan ne varsa bir araca dönüştürerek yangına karşı mücadele etti. Tırmıklarla mahallenin çevresinde yangın şeridi oluşturuldu, kuru otlar temizlendi ve yangının yerleşim alanına yaklaşmasını engellemek amacıyla yoğun çaba harcandı. Sadece bu da değil, aynı zamanda aktif olarak yangının devam ettiği yerlerde de köylüler traktörleri ile su taşıdı, itfaiye ekiplerine ve yangından zarar gören köylülere kumanya götürdü.

'Korkutucu bir şey yangın ama seferber olduk'
Aydın Çine'ye bağlı Yeniköy Mahalle Muhtarı Yüksel Kafes yaşananları soL'a anlattı.
Haliyle birçok köylünün korku dolu anlar yaşadığını ifade eden Kafes, buna rağmen seferber olarak bu korkuların üzerine gittiklerini, özellikle de yangından bizzat zarar gören çevre köylerin ihtiyaçlarını giderirken geriye korkunun değil, dayanışmanın ve insanlık erdemlerinin kaldığını ifade ediyor.
Yüksel Kafes o anları, "Yangın buraya doğru gelirken ne yapabiliriz diye baktık, düşündük. Zor bir şey, insanlar endişe ediyor tabii. Önce tüm kuru otları temizledik, bunlar yangının hızlı ilerlemesine neden oluyordu. Sonra tankerlerle sular çektik. Köylüler traktörlerine bindi, ben de dahil tahminimce 10 kadar kişi traktörleri ile tanker tanker su taşıdı aktif yangın alanlarına" sözleriyle aktarıyor.
Üstelik birkaç kişi de değil, tüm köylüler genci yaşlısı, kadını erkeği bir araya gelerek kazma, kürek, tırmık ve traktörlerle yangına karşı hazırlık yapmış.
Muhtar Yüksel Kafes sözlerine şöyle devam ediyor:
"Köyde diyebilirim ki 60-70 kişi seferber oldu. Bahsettiğim temizlikler, otları toplama, araziyi temizleme gibi çalışmalar yaptık. Hemen kendi aramızda iş bölümü yaptık. Mesela 10 kişi tankerle su çekti, 7-8 kişi yangın yerlerine ulaştı, kumanya dağıttı. Oradaki çalışan itfaiyecilerin, zarar gören köylülerin karnını doyurdu, bir soğuk su ikram etti. Panik içindeydik ama izlemekten daha kötüsü yok. İzlemek yerine bize düşen görevi yaptık."

'Cehennem gibiydi'
Yangın anlarını ise anlatmak dahi istemiyor Yüksel Kafes ve sadece iki kelimeyle "Cehennem gibiydi" diyor. Yangının kendi köylerinin sınırında durduğunu ifade eden Yüksel Kafes, aslında tehlikenin devam ettiğini, olası bir sıcaklık artışı ya da rüzgarın etkisiyle basit bir ihmal veya ormanlık alanlarda yangına sebep olabilecek atıklar yüzünden yangının tekrar başlama ihtimaline dikkat çekiyor.
Tüm yaptıkları dayanışma ve çaba için ise insanlık görevi diyor. Yapılması gerekeni yaptıklarını ifade eden Kafes, köylüler mücadelesinin öneminin altını çiziyor.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.