Aile hekimleri özellikle Hepatit B aşısının temininde sorun yaşandığını, randevuları son güne vermek zorunda kaldıklarını dile getiriyor. DMO ise 8 milyon dozluk ihaleye çıktı.
Haber Merkezi
Ülke genelinde il sağlık müdürlüklerinin aile hekimlerine Hepatit B aşısının temininde sıkıntılar olduğunu belirterek aşıların planlı kullanılmasını istedikleri ileri sürüldü. soL’a konuşan bir aile hekimi de geçen haftaya kadar özellikle Hepatit B aşılarının temininde sıkıntı yaşadıklarını aktardı.
Sağlık Bakanlığı’na aşı tedarikini ve lojistiğini yönetemeyerek aşı tereddütünü beslemek eleştirisi getirilirken, bugün Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü’nün (DMO), Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacına yönelik 8 milyon doz aşı alımı yapacağı açıklandı.
DMO'nun konuya ilişkin ihale ilanları Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, DMO, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün ihtiyacına istinaden 3 milyon doz "kızamık-kızamıkçık-kabakulak", 3 milyon doz "pediatrik Hepatit B", 2 milyon doz "5 bileşenli karma" olmak üzere toplam 8 milyon doz aşı satın alacak. İhaleler, açık teklif usulüyle gerçekleştirilecek. Aşılar iç piyasadan temin edilecek.
Ankara’dan bir aile hekimi “Geçen haftaya kadar aşı tedarikinde yavaşlama vardı. Hepatit B aşısının temininde zorluk vardı. Biz o durumda aşının yapılması gereken tarih aralığının en sonuna randevu veriyoruz” dedi.
Erişkinler çocuklardan artarsa aşılanabiliyor
Aynı hekim DMO’nun satın almak için ihaleye çıktığı aşıların genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında bebek ve çocuklar için devletin ücretsiz temin etmesi gereken aşılar olduğunu belirtti. Söz konusu hekim “Erişkin bağışıklama çocuklardan artarsa yapılabiliyor. Umarım en kısa zamanda sorun çözülür” dedi.
BirGün’den Sibel Bahçetepe’ye konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ise Hepatit B aşısında sorun yaşandığını, önümüzdeki aylarda beşli karma aşılar (tetanoz, difteri, boğmaca, çocuk felci ve haemophilus influenza kombine aşısı) ile KKK’de (kızamık, kızamıkçık, kabakulak kombine aşısı) aynı sorunun yaşanabileceğini söyledi.
Kırımlı “Bizlere ‘Hepatit B aşısında eksik var, ileride de kızamık, kızamıkçık, kabakulak ile beşli karma aşısında problem olabilir. Aile sağlığı merkezlerine yeterli sayıda aşı dağıtılamayabilir, ona göre planlama yapın, dikkatli kullanın’ denildi. Pek çok kentte bu sorunlar yaşanıyor. Sorunlar son 3-4 yıldır arttı” dedi.
Hepatit B aşısının bebeklerde birinci, üçüncü ve altıncı aylarda yapıldığını anlatan Kırımlı, yetişkinlerde yeni başlayan sağlık çalışanlarına, onkoloji hastalarına, diyalize girenlerde, ailede Hepatit B varsa diğer bireylere, evlenmek üzere çiftlerden ihtiyaç duyanlara belli sürelerde, üç doz halinde yapıldığını da söyledi. Yerli aşı çalışmalarının başlaması gerektiğini anlatan Kırımlı, şöyle devam etti: “Aşı tereddütünü besleyen bir ortam var, bu ortamı besleyen Sağlık Bakanlığı aşı almıyor, aşılama ile ilgili sorumluluk almıyor. Aşıyla önlenebilir hastalıklardan çocuklar ölürken, aşı reddi sorunu varken lojistiğini sağlayamamak büyük bir beceri ve yönetim eksikliği var. Aşı tedarik sorunları aşı tereddütü yaşayanları da olumsuz etkiler.”
Birlik ve Dayanışma Sendikası 3 No’lu Şube de ‘‘Ülke genelinde özellikle deprem bölgesi Hatay’da bebek çocuk aşılarının tedariği ve lojistiği konusunda sonbahar aylarına kadar sıkıntı yaşanacağı bilgileri geliyor. Toplum sağlığını koruma adına Sağlık Bakanlığı’ndan acil açıklama bekliyoruz" dedi. Hatay Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Nihat Fahlıoğulları da kentte aile hekimlerinin Hepatit B aşısında tedarik sorunu olduğu için ekim ayına kadar sadece bebeklere yapılması gerektiği, bu süre içinde yetişkinlere yapılmayacağı yönünde uyarılar yapıldığını söyledi.