Rüzgârın sesi, kapının gıcırtısı, ekin biçme hışırtısı, uzaktan gelen çatışma sesi… hepsi kulaklarında İsmail’in. Her duyduğu melodiyi, sözü hemen ezberleyip söylemeye, halay çekmeye başlayan değişik bir çocuk.
Tunç Tatoğlu
Koruyamadığımız çocuklar, göç, ırkçılık, sermayenin işgali altındaki İstanbul…
Yaşadığı köyü, arkadaşlarını, şarkı söylemeyi, kuşları, böcekleri ve anasını çok seven, neşeli, cıvıl cıvıl bir çocuk İsmail. Öfkesiyle deniz kurutabilen babasından başka korkusu yok.
Uğultularla yaşıyor hep… Rüzgârın sesi, kapının gıcırtısı, ekin biçme hışırtısı, uzaktan gelen çatışma sesi… hepsi kulaklarında İsmail’in. Her duyduğu melodiyi, sözü hemen ezberleyip söylemeye, halay çekmeye başlayan değişik bir çocuk.
Bir gün İstanbul’a göç etmeye karar veriyor ailesi. Hiç istemiyor İsmail, köyünde uğultularıyla mutlu. Üç gün sonra İstanbul’da açıyor gözünü. Farklı uğultular, dumanlı bir hava, minare boyu evler… Sonra okul, yeni arkadaşlar, kendi gibi güzel türkü söyleyen Metin ve yeteneğini fark eden müzik öğretmeni, her mahallenin İllegal Yusuf Abi’si…
Merakının ve uğultunun peşinden gitmekten kendini alamayan İsmail sonunda sokakları kendine mesken beller. Sokakta kalmaz koruyamadığımız diğer çocuklar ile sokaklarda yaşamaya başlar. Yaşadığı sokağa adı verilsin ister, Apsolit1 İsmail Sokağı…
İbrahim Barulay yazıp yönetmiş. Belli ki sevmiş bu kendi gibi muzip Kürt çocuğunu. Hem çalıp, hem söyleyip hem de oynamak kolay değildir tiyatroda. Sadece boynunda mendil, elinde gitar ile seyirciyi kaybetmeden seksen dakika sahnede kalmak metnin ve oyunculuğun iyi olduğunu gösteriyor.
İbrahim Barulay’ın İsmail’i oynarken ki çocuksuluğu ile yetişkin dünyasının kıyıcılığını net olarak ayırması usta işi. İbrahim Barulay, İsmail’in sokaktaki günlerini ise tek gözü kapalı oynuyor, muhtemelen yediği tokatların arazlarında biri olarak evdeki hayatından ayırmak için…
Kulaklarını kanatları olarak hayal eden İsmail, dünyanın bütün seslerindeki ahenge çağırıyor oyun boyunca seyirciyi. Bu neşeli, muzip ve eğlenceli oyunu izleyin derim. Umutsuzluğun romanının bolca yazıldığı, filminin çokça çekildiği günümüzde hakkı yenen çocukların neşeli ve zor hikayesini izleyin. Sonra İllegal Yusuf Abi’mizin mahalleyi uyandırma çağrısına nasıl omuz vereceğimizin yolunu düşünün…
Babalar ve Oğullar | ![]() |
- 1
Apsolit: Mutlak kulak, hiçbir referans almadan duyduğu tüm sesleri melodiye dönüştürme yeteneği.