Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Anket: Depremde en başarısız hükümet, en başarılı madenciler

Depremin ardından İpsos Araştırma'nın yaptığı çalışmaya göre en başarılı bulunan kurumlar arasında AFAD, Kızılay ve hükümet son üç sırada yer aldı.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 14.03.2023 , 15:31 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 ilde çok sayıda enkaza günler sonra müdahale edilmiş, depremzedeler çadır beklerken Kızılay ürettiği çadırları yardım kuruluşlarına satmıştı. Tepkilere ve protestolara neden olan ihmaller anketlere de yansıdı. 

İpsos Araştırma Şirketinin 1-3 Mart tarihlerinde yaptığı ankete göre afet yönetiminde en başarısız bulunan üç kurum hükümet, Kızılay ve AFAD olurken, sürecin başarılı görülenler madenciler oldu.

Kamu kurumları son sırada

Deprem çalışmalarında en başarılı bulunanların sıralaması şöyle:

Madenciler %91
Diğer ülke arama kurtarma kurumları    %86
AHBAP    %85
Diğer şehirlerden gelen belediyeler  %82
Diğer sivil toplum kuruluşları  %71
AFAD %55
Kızılay  %41
Hükümetler ve bakanlıklar %38

Kızılay'a destek eridi

Deprem döneminde Kızılay’ın çalışmasını başarısız bulanların oranı yüzde 57'ye ulaşırken, başarılı bulanların oranı yüzde 30'da kaldı.

"Kızılay’ın çadır satmasını nasıl buluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 72'si "yanlış buluyorum" yanıtını verdi.

Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü depremden önce Kızılay’a yardımda bulunmuş olduğunu belirtirken, "Bugünden sonra Kızılay’a yardımda bulunmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna yüzde 66 "hayır" dedi.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.