'Amerikan yaşam biçimi'nin sonu: New York'ta toplu definler başladı, gerçek sayı bilinmiyor

Perşembe günü 10 bin artış göstererek 159 bin 937’ye ulaşan vaka sayısı ile New York eyaleti İspanya ve İtalya’yı geride bıraktı. Ancak resmî istatistiklerin eyaletteki gerçek ölüm sayısını yansıtmadığı belirtiliyor.

Dış Haberler

New York şehrinin Bronx bölgesinde koruyucu kıyafet giyen görevlilerin açılmış geniş bir çukura onlarca tabutu gömdüğü drone görüntüleri paylaşıldı. Eyalette bulunan morg ve mezarlıklarda yer kalmaması nedeniyle, uzun yıllar boyunca kimsesizler mezarlığı olarak kullanılan Hart Island’ın geçici olarak Covid-19 kaynaklı ölümler için toplu defin alanına dönüştürüldüğü bildirildi. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde salgının merkezi haline gelen New York Eyaleti’nde üst üste ikinci gün yeni vaka sayısında azalma görülmesine rağmen, eyalette dünyadaki bütün ülkelerden daha fazla Covid-19 vakası bildirilmiş durumda. New York Eyaleti’nde bugüne dek 159 bin 937 vaka tespit edilirken, 7 bin 67 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Ancak epidemologlar, şehir yetkilileri ve sağlık çalışanları bu sayısının gerçek ölüm sayısının çok altında olabileceğini belirtiyor.

SADECE TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR SAYILIYOR

New York Times’da yer alan habere göre Nisan ayının ilk beş gününde New York City’de bin 125 kişi evlerinde ya da sokakta ölü bulundu. Bu sayı 2019 yılının aynı dönemine oranla sekiz kat daha fazla ve bu ölümlerin büyük bir kısmının Covid-19 kaynaklı olduğu düşünülüyor. Fakat bu ölümler, günlük olarak Eyalet Valisi Andrew Cuomo tarafından açıklanan resmî istatistiklere dahil edilmiyor. New York Eyaleti’nde Avrupa ülkelerinin birçoğunda olduğu gibi sadece testleri pozitif çıkan ve hastanelerde hayatını kaybeden vakalar istatistiklerde yer alıyor. New York City'de ise testleri pozitif çıkan, fakat evde hayatını kaybeden kişiler de koronavirüs kaynaklı ölüm kabul ediliyor.

120 morg işçisine ek olarak ABD ordusuna ve Ulusal Muhafızlara bağlı askerlerin de kiralık minübüslerle şehirde dolaşarak her gün evinde hayatını kaybeden ve muhtemelen resmî sayıya dahil edilmeyen kişileri topladıkları ve bu sayının günde 280’ye kadar çıkabildiği belirtiliyor. 

Açıklanan istatistiklere göreyse, New York City'de Latin ve siyahlar arasında ölüm oranları beyazların iki katı. Açıklanan verilere göre şehirde yaşayan her 100 bin Latin'den 22'si, her 100 bin siyahtan 20'si hayatını kaybederken bu oran her 100 bin beyaz için sadece 10.