Alman Der Spiegel ve Bild gazeteleri, Alman Savunma Bakanlığı'nın Rusya ile olası bir askeri çatışma için acil durum planları hazırladığını iddia etti.
Konuya ilişkin belgelerin eline geçtiğini bildiren iki gazete, planın, Almanya'nın NATO birlikleri için önemli bir geçiş ülkesi olarak hizmet etmesini öngördüğünü ve nüfusunun ve sivil hizmetlerinin yabancı askeri personele yardım etmesinin beklendiğini aktardı.
Almanya hükümeti, geçtiğimiz ay, zorunlu askerlik ve üreticileri savaş malları üretmeye zorlama gibi önlemleri içerecek şekilde, 1989'dan bu yana ilk kez savaş zamanı yönergelerini resmi olarak güncellemişti.
Der Spiegel, cuma günü yayımladığı raporunda, gizli "Operasyonel Plan Almanya" (OPLAN DEU) kapsamında, ülkenin üç ila altı ay içinde Hollanda ve Belçika'daki limanlardan Doğu'ya doğru 800 bin NATO askerin yanı sıra tanklar ve diğer donanımlar dahil yaklaşık 200 bin aracın geçişini ayarlayabilmesi gerektiğini iddia etti.
Bu kapsamda, birkaç önemli otoyol askeri sevkiyat amacıyla kullanılacak. Bu da bu yolların sivil trafiğe kapatılacağı anlamına geliyor. Her iki medya kuruluşunun iddiasına göre, yerel halkın yoldan geçecek askeri personele yiyecek, barınma, dinlenme alanları ve yakıt sağlaması bekleniyor.
Der Spiegel, Federal Sivil Koruma ve Afet Yardımı Ofisi Başkanı Ralph Tiesler'in, "düşman aktörlerin NATO birliklerinin hareketini sabotaj veya füze saldırısı yoluyla engellemek veya yavaşlatmak için önlemler alabileceğini" öngördüğünü aktardı. Alman polisi ve acil durum servislerinin, bu önemli rotaları korumayı ve bunlara yönelik herhangi bir saldırının sonuçlarını ortadan kaldırmayı önceliklendirmeleri gerekeceği bildirildi.
Bir Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsünü kaynak olarak gösteren Bild gazetesiyse, Almanya'nın, NATO'nun lojistik merkezi rolünü üstlenecek olmasının yanı sıra, Rusya ile askeri bir çatışma çıkması durumunda topraklarında büyük bir savaş esiri kampı kurmak zorunda kalacağını ileri sürdü.
İki medya kuruluşu, Alman Ordusu (Bundeswehr) Genel Müfettişi Carsten Breuer'in, Berlin'in Moskova ile olası bir askeri çatışmaya hazırlanmak için 2029'a kadar vakti olduğunu tahmin ettiğini aktardı. Gazeteler, Rusya'nın o zamana kadar NATO'ya saldırabilecek bir konumda olabileceğini ifade etti.
Yerel halkın şimdiden bu senaryo için önlemler aldığı ve tatbikatlara katıldığı belirtiliyor. Der Spiegel'in ismi açıklanmayan bir kasabanın belediye başkanını kaynak göstererek aktardığına göre, yerel halk bu çabalara dönük henüz bir coşku göstermedi.
Medya kuruluşu, yetkilinin "Şimdiye kadar çok az kişi 'yeni bir evre'ye girildiğini kavradı" dediğini aktardı.
Son aylarda NATO üyesi ülkeler, Rusya'nın ittifaka dönük saldırı planları yaptığını iddia ediyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz ay bu iddiaları "saçmalık" olarak nitelendirmiş ve bu tür söylemleri öne sürenlerin "tamamen delirdiğini" öne sürmüştü.