Ali İsmail Korkmaz 30 yaşında: ‘Mücadelemiz kaybettiğimiz tüm arkadaşlarımız için’

Ali İsmail Korkmaz, katledilmeseydi 30 yaşında olacaktı. Korkmaz’ın katledildiği Eskişehir’de, Tepebaşı’ndan belediye başkan adayı olan Beste Begüm Yiğit’le Korkmaz’ı konuştuk.

YEKTA ARMANC HATİPOĞLU

Fotoğraflar: İsmail Burak Düzer

Ali İsmail Korkmaz, Haziran Direnişi günlerinde Eskişehir’de polisler ve yandaş esnaf tarafından darp edilerek yaşamdan koparıldı. Darp edildikten sonra gittiği hastanede tedavi edilmeyen Korkmaz, ilk tıbbi müdahaleyi olaydan 20 saat sonra alabildi. Korkmaz, 38 gün boyunca komada kaldıktan sonra 10 Temmuz 2013’te, 19 yaşındayken yaşamını yitirdi. 

18 Mart ise Ali İsmail Korkmaz’ın doğum günü. Korkmaz, katledilemeseydi bugün 30 yaşında olacaktı. 

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Tepebaşı Belediye Başkan adayı Beste Begüm Yiğit ile Ali İsmail Korkmaz’ı, Korkmaz’ın katledildiği kenti ve izlerini konuştuk. 

'AKP’nin, bu düzenin Ali İsmail’in katillerini koruduğunu biliyoruz'

Sözlerine"Ali İsmail Korkmaz’ı bu düzenin yarattığı kötülükler katletti" diyerek başlayan Beste Begüm Yiğit, AKP’nin de bu katillerini koruduğunu kaydetti. “Bizler komünistler olarak Ali İsmail’i ve daha nicesini katleden bu düzenin karşısına dikiliyoruz” diyen Yiğit, şunları söyledi:

“Bugün 18 Mart. Yani Ali İsmail Korkmaz’ın doğum günü. Eğer yaşıyor olsaydı bugün 30 yaşına girecekti. Ama o bu düzenin yarattığı kötülüklerin içinde 19 yaşında hayatını kaybetti. 

2013 yılında Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında kaybettik Ali İsmail’i. Kurtuluş Mahallesi Sanayi Sokağı’na girdiği sırada içinde polislerin de bulunduğu bir grubun tekmeli, sopalı saldırısına uğramıştı. 

AKP’nin, bu düzenin Ali İsmail’in katillerini koruduğunu da biliyoruz. ‘Polise talimatı ben verdim’ diyen Erdoğan’ın, polisleri koruduğu verilen cezalardan anlaşılıyor.

Bizler komünistler olarak Ali İsmail’i ve daha nicesini katleden bu düzenin karşısına dikiliyoruz tam olarak. Bugün gençlere hayatı dar eden, emekçileri sömüren ve yaşam koşullarını her geçen gün daha da kötüye götüren sistemin bir parçası değiliz. Kurtuluşun bu düzenin içinde olmadığını da biliyoruz. Bu yüzden memleketi gerçekten sevenler, eşitliği savunanlar, insanca bir yaşamdan yana olanlar komünistlerdir diyoruz. Memleketi seviyoruz diyenlerin neler yaptığını çok iyi biliyoruz, hiçbirini unutmadık, unutmayacağız, hepsinin hesabını soracağız.”

'Gençler üzerinde olumsuz bir ruh hali var, bunun dağıtılması gerek'

Ali İsmail’in katledildiği Eskişehir’den belediye başkan adayı olduğunu söyleyen Yiğit, Eskişehir’de geçen dönem yaşanan öğrenci intiharlarına da değindi. Yiğit, bu durumun yarattığı olumsuz ruh halinin hissedildiğini ancak bu duruma teslim olunmaması, bunun dağıtılması gerektiğini belirtti:

“Ben Ali İsmail’in okuduğu ve katledildiği kentin bir ilçesinden, Tepebaşı’ndan belediye başkan adayı olan genç bir yurttaşım. Ali İsmail öldürüldüğünde ben 15 yaşımdaydım ve o gün neler hissettiğimi, nasıl bir umutsuzluk ve üzüntü içinde olduğumu dün gibi hatırlıyorum. 

Bilindiği üzere Eskişehir’de ve diğer kentlerde geçtiğimiz aylarda birçok öğrenci arkadaşımız intihar etti. Bunun yaratmış olduğu olumsuz ruh hali de çok net hissediliyor ancak bu olumsuz ruh haline odaklanmamız, bunu dağıtmak için çabalamamız gerekiyor. Öğrenciler gelecek kaygısı, geçim sıkıntısı gibi dertleri çok derinden hissediyor bu düzende ve çareyi intiharda buluyorlar. Burada suçlu olan, güçsüz olan kesinlikle intihar eden arkadaşlarımız değil. Bunun tek bir suçlusu var o da düzenin kendisi.” 

'Mücadelemiz kaybettiğimiz tüm arkadaşlarımız için'

Düzenin gençlik üzerinde yarattığı olumsuz ruh haline teslim olmamayı seçip TKP’li olduğunu söyleyen Yiğit, “Mücadelemiz kaybettiğimiz tüm arkadaşlarımız için” dedi.

“Bu düzenin bizler üzerinde yaratmak istediği etki de tam olarak bu. Ama ben buna teslim olmamayı seçtim ve komünistlerle bir araya gelerek TKP’de örgütlendim. Tepebaşı Belediye Başkanı adaylığımın da öncelikle bu kentte yaşayan tüm gençler, öğrenciler ve emekçiler açısından değerli olduğunu düşünüyorum. Bu düzen bizden Ali İsmail gibi daha nicelerini aldı, biz düzenden alacaklıyız ve mücadelemiz kaybettiğimiz tüm arkadaşlarımız için. Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemediğimiz için herkesi yan yana gelmeye, mücadeleye ve örgütlenmeye çağırıyoruz.”

Beste Begüm Yiğit, sözlerini “Ali İsmail Korkmaz’ı ve gençliği çalınan tüm arkadaşlarımı sevgiyle anıyorum” diyerek noktaladı:

“İçinde bulunduğumuz bu pespaye düzenin, biz gençlerin ve emekçilerin hiçbir sorununu çözemediği ortada. Bunun yanında üstelik bir de hayatlarımızı çalmakla meşguller. İşte biz komünistler, herkes için yaşanabilir ve eşit bir kent inşa etmek için komünist belediyecilik anlayışına sahibiz. 

Bu söyleşi vesilesiyle bugün 30. yaş günü olan Ali İsmail Korkmaz’ı ve gençliği çalınan tüm arkadaşlarımı sevgiyle anıyorum.”