Akşener kurultaya kadar bekleyemedi: 'Genel Başkanlığa aday olmayacağım'

İYİP Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin seçimli olağanüstü kurultayında Genel Başkanlığa aday olmayacağını duyurdu.

Haber Merkezi

İYİP Genel Başkanı Meral Akşener, partisi olağanüstü kurultaya hazırlanırken bugün bir basın açıklaması yayımladı.

Akşener, açıklamasında kurultayda Genel Başkanlığa aday olmayacağını ilan etti.

31 Mart yerel seçimlerine parti olarak tek başına girme kararı aldıklarını anımsatan Akşener, "Bu kararı alırken, kararı alan partinin genel başkanı olarak; karşımıza kimleri aldığımızı, elbette biliyordum. Göğüsleyeceğimiz türlü zorlukların, gayri ahlaki propagandaların, satın alınmış iradelerce yapılacak galiz taarruzların elbette bilincindeydim. Potansiyel olarak alabileceğimiz menfi seçim sonucu riskinin, velhasıl yine bir bedel ödeme gerekliliğinin doğabileceğinin de pek tabii farkındaydım" dedi.

Seçim sonuçları kapsamında "ödediği bedele razı" olduğunu ifade eden Akşener, "Geldiğimiz noktada İYİ Parti olarak ismimiz, bugünü kazanmak uğruna yarınları tehlikeye atan kirli pazarlıklarla anılmıyorsa, ben bu bedele razıyım. Bugün İYİ Parti sarsılmış; ama ne iktidarın ne ana muhalefetin, ne de 2028  hesapları kovalayan bir takım aktörlerin arka bahçesi olmaya direnmişse, ben bu bedele razıyım. Ve  hatta İYİ Parti, bugünü feda etme uğruna, bu gidişle yarın Türkiye’nin önüne çıkacak türlü musibetlere karşı her zamanki dik duruşunu gösterebilecek bir tutum almayı başarabildiyse, ben bu bedele razıyım" ifadelerini kullandı.

Akşener, açıklamasını, "Bu kapsamda, seçimlere dair muhasebemizi yapacağımız, 2028’e giden yolda rotamızı belirleyeceğimiz seçimli olağanüstü kurultayımızda Genel Başkanlığa aday olmayacağımı ilan ediyorum. Kurultayımızın şimdiden partimiz, milletimiz ve memleketimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, aday olacak tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum" şeklinde sonlandırdı.

'Böyle bir ağır yenilgi beklemiyordu'

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, üç gün önceki köşe yazısında, seçim sonrası İYİP içerisindeki tartışmalara dair bazı kulis bilgilerini paylaşmıştı.

Erkin'in aktardığına göre, parti koridorlarında konuşulanlar şu şekildeydi:

"Meral Akşener’in kalma ihtimali yüzde 51, bırakma ihtimali yüzde 49. Çevresindekilerin, kendi geleceklerini Meral Hanım’a bağlayanların ‘gitme’ dediği, ancak Akşener’in bir sürpriz yapıp ‘gidiyorum’ diyebileceği dile getiriliyor. Partide altı yedi aday çıkarsa, bölünmüş bir durum olursa o zaman bırakmayabilir fikri öne çıkıyor.

İYİ Parti liderliği böylesi bir yenilgi beklemiyordu. Ki zaman zaman partinin bazı ağabeyleri 'Yüzde 5 alırız' diye uyarılarda bulundu. Uyarıların yapıldığı tarih, CHP lideri Özgür Özel’in İYİ Parti’den talepte bulunduğu dönemde oldu.

Seçime 'hür ve müstakil' girmeye karşı olanlar diyor ki: Yenilginin aşağı yukarı belli sebepleri var. Sen bir muhalefet partisisin. Muhalefet partisinde de muhalefete muhalefet edilmez. Bana oy verenler kimler? Hangi özelliğe sahip olanlar? Temel özellikleri AKP karşıtlığıdır. Eğer benim stratejim iktidara yarıyorsa ben bu seçmenden nasıl bir oy beklerim.

Yine partinin ağabeyleri diyor ki: Kurumsallığımızı henüz tamamlamadık. Altı yıllık bir partiyiz. CHP gibi yüz yıllık bir parti değiliz ki! Örneğin: 'Bu belediyeden CHP’nin yönettiği belediyeden bir şey olmaz' diyor ama kime oy vereceksin denildiğinde 'CHP’ye oy vereceğim' diyor. Neden parti aidiyeti oluşmuş. İYİ Parti’de öyle bir şey yok. Birazcık kendisine ters düşen bir olay yaşandığında partiden rahatlıkla gidebiliyor. 

Partini kuruluşunda önemli roller almış bir isim de durumu şu cümlelerle özetledi: 'Üçüncü yol olabilir. Ben de CHP’den ayrılma gerekliliğine inanıyorum. O zaman CHP’nin tamamlayıcısı oluyoruz. MHP gibi konuma düşeriz. Ama bunun zaman ve zeminini iyi belirlemek gerekiyor. Bu seçimler değildi. 31 Mart’tan sonraki dönemde 4 yıllık bir dönem var ve bu süreçte seçim yok. İşbirliği yapmana da gerek yok. Bu zaman diliminde inşa edersin partiyi.

Seçimde hüsran

İYİP, Genel İdare Kurulu'nda oy çokluğuyla alınan kararla 2024 yerel seçimlerine "hür ve müstakil" olarak girme kararı aldığını duyurmuştu. Kuruluşundan bu yana ilk kez "ittifaksız" hareket eden parti için seçimler hüsran yarattı. 3 milyon 110 bin oy kaybı yaşadı. 

2019'daki yüzde 7,45'lik oy oranı yüzde 3,76'ya düşen İYİP, toplam 1 milyon 735 bin 924 oy aldı. Özellikle doğudaki pek çok ilde yüzde 1'i dahi geçemeyen partinin İstanbul'daki oy oranı da yüzde 1'in altında kaldı, Buğra Kavuncu 54 bin 619 oy aldı. İzmir’den aday gösterilen Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale ise yüzde 3,64'te kaldı. Ankara’da alınan oy ise 503 bin 806’dan 94 bin 964’e düştü.

Aldıkları tek il Nevşehir: Aday eski AKP'li

İl düzeyinde yalnızca Rasim Arı'yla Nevşehir'i alan İYİP, 23 ilçe ve 7 belde olmak üzere toplam 31 belediye kazandı. Parti elindekileri de koruyamadı.

Nevşehir’de 2019’da AKP'nin adayı olan Rasim Arı oyların yarısından fazlasını almış, ikinci sıradaki MHP ise yüzde 34 oyda kalmıştı. Bu seçimde ise İYİP Nevşehir'i bir önceki seçimi AKP ile kazanmış Rasim Arı'yı aday göstererek almayı başardı. Arı, oyların yüzde 52’sini alarak AKP’li rakibi Mehmet Savran’a 18 puan fark attı.

Rasim Arı 2021'de sağlık sorunlarını gerekçe göstererek belediye başkanlığından istifa etmiş, 2022'de AKP'den ayrılmış, 2023'te ise İYİP'e katılmıştı.

'Oy vermezseniz evime döneceğim' demişti

14 Mayıs için "Bu seçimde biz kazanmalıydık" diyen Akşener, 31 Mart yerel seçimleri öncesi yaptığı açıklamada ittifak yapmayacaklarını söylerken şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ayrı gitmeye, hür ve müstakil gitmeye karar verdik. Çünkü ittifak sisteminin seçmene hiçbir faydası olmadığına kanaat ettik. Büyük bir risk aldık. Tek başımıza sizin karşınıza çıkıyoruz. İkna edebilirsek oylarını alacağız. Üstelik ben bugüne kadar hiçbir liderin yapmadığı bir şey yaptım; mesela oy vermediniz ben evime döneceğim. Siyasetin 's'siyle meşgul olmayacağım. Daha bunun ötesi var mı?"

İstifalar peş peşe geldi

Partide seçim öncesinde başlayan istifalar da devam etti. İBB ve ABB'de aday çıkarma kararının ardından Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Bahadır Erdem ve eski Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz istifa etmişti. Akşener'in kurmaylarını da kapsayan istifalar partide büyük ses getirmişti. Aynı zamanda İBB Grup Başkanvekilli İbrahim Özkan dahil 6 İBB Meclis üyesi istifa etmişti. 

Seçim gecesi işaret fişeğini ateşleyen Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz'ın istifası oldu. Yılmaz daha önce de istifa edileceği iddialarını yalanlarken akıllara "genel başkanlık düşünüyor mu" soruları gelmiş ancak bir yanıt alınamamıştı. Yılmaz, görevinden istifasının ardından Akşener'i de istifaya çağırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Buğra Kavuncu Teşkilat Başkanlığı, Burak Akburak ise Yerel Yönetimler Başkanlığı görevlerinden istifa etti. İrem Yaman da GİK üyeliğinden ayrıldı.

İYİP GİK üyesi Ahmet Zeki Üçok da başarısızlığın sorumlusu olarak Meral Akşener'i gördüğünü belirterek parti yönetimine tepki gösterdi. Üçok sosyal medyaya hesabından "Son elli yılın en büyük başarısına, en büyük sevincine, ortak olmamıza engel oldu. Sizleri affetmiyoruz" açıklamasını yaptı.