Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

AKP ülkemizi Yemen'e karşı savaşa sokuyor: Mekke İttifakı'ndan Suudi Arabistan'a 'hızla askeri güç konuşlandırma' kararı

AKP iktidarının ülkemizi dahil ettiği Mekke İttifakı toplantısından, Yemen'e karşı saldırılarını şiddetlendiren Suudi Arabistan’a “hızla” askeri kuvvet ve yetenek konuşlandırma kararı çıktı.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 05.10.2026 , 22:32 Güncelleme Tarihi: 06.10.2026 , 00:17

Suudi Arabistan’ın Yemen’de Ensarullah Hareketine karşı saldırıları şiddetlenirken AKP iktidarı ülkemizi Yemen’e karşı savaşın tarafı haline getirmek konusunda bir adım daha attı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imza attığı ancak Meclis'e getirilip onaylanmayan, içeriği ve kapsamı kamuoyuna olduğu gibi açıklanmayan bir anlaşmayla Pakistan ve Suudi Arabistan ile oluşturulan Mekke İttifakı kapsamında ülkemizin askerlerinin binlerce kilometre uzaklıktaki savaşa gönderilmesi kararı alındı.

Bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da olağanüstü toplanan Mekke İttifakı Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi’nden Suudi Arabistan’a “askeri kuvvet ve yeteneklerin hızla konuşlandırılması” kararı çıktı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu’nun katıldığı toplantı sonrası ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada ittifakın Genel Sekreterliği’ne Pakistan'dan emekli Korgeneral Nauman Mahmood'un üç yıllığına atandığı belirtildi.

Açıklamada, "Tarafların ulusal mevzuatlarına uygun olmak kaydıyla, üzerinde mutabık kalınan askeri kuvvetler ile yeteneklerin uzlaşılan düzenlemeler çerçevesinde Suudi Arabistan'a sağlanmasına ve bunların hızla konuşlandırılmasına yönelik tedbirleri almayı, bu suretle tehditlerle mücadeleye yönelik hazırlık durumunu, askeri entegrasyonu ve kolektif kapasiteyi güçlendirmeyi kararlaştırmıştır" denildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Mekke Savunma İttifakı’nın kurumsal gelişiminin bir parçası olarak Komite, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nden emekli Korgeneral Nauman Mahmood'u üç yıllığına Genel Sekreter olarak atamaya karar vermiştir. Taraflar, Genel Sekreter Mahmood'a yeni görevinde başarılar dileyerek, bu atamanın İttifak'ın ilerletilmesine ve hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağına duydukları güveni ifade etmişlerdir.”

Açıklamada Yemen’de Ensarullah Hareketi’nin Suudi Arabistan liderliğindeki saldırılara karşı misillemeleri isim verilmeksizin “Mekke ve Medine'nin hedef alınması teşebbüsü ve Suudi Arabistan'daki şehirler ile sivil ve ekonomik tesislere yönelik devam eden saldırılar” ifadeleriyle sert şekilde kınandı.

"(Taraflar) Suudi Arabistan’ın güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik her türlü saldırı veya tehdidi kesinlikle reddettiklerini teyit etmişlerdir" denilen açıklamada üç ülkenin Silahlı Kuvvetlerinin teyakkuz ve hazırlık durumu ile "Suudi Arabistan'a yönelik tehdit ve saldırılara karşı ülkenin güvenliği ile toprak bütünlüğünü korurken sergiledikleri profesyonellik ve yüksek yetkinliği” takdirle karşıladıkları aktarılarak şunlar kaydedildi:

Askeri kuvvetler ile yeteneklerin ‘hızla konuşlandırılması’

Komite, toplantı öncesinde yapılan siyasi ve askeri istişarelerin  sonucunu değerlendirerek kendisine sunulan önerileri onaylamış ve Mekke Savunma İttifakı’nın kolektif savunmaya ve tehditlerle birlik içinde mücadeleye yönelik güçlü taahhüdü yansıttığını teyit etmiştir. 

Komite, kolektif savunma taahhütlerinin uygulanmasına ivedilikle geçmeyi, bu çerçevede, Tarafların ulusal mevzuatlarına uygun olmak kaydıyla, üzerinde mutabık kalınan askeri kuvvetler ile yeteneklerin uzlaşılan düzenlemeler çerçevesinde Suudi Arabistan'a sağlanmasına ve bunların hızla konuşlandırılmasına yönelik tedbirleri almayı, bu suretle tehditlerle mücadeleye yönelik hazırlık durumunu, askeri entegrasyonu ve kolektif kapasiteyi güçlendirmeyi kararlaştırmıştır.”

Tarafların, her bir tarafın güvenliğinin üç ülkenin kolektif güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu yinelediği belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede, Ortak Savunma için Mekke Anlaşması  kapsamındaki taahhütlerin pratik tedbirlere dönüştürülmesinin, kolektif savunmaya olan bağlılığın güvenilirliğini yansıttığı, caydırıcılığın etkinliğini güçlendirdiği ve üç ülkenin güvenlik, egemenlik ve toprak bütünlüklerinin Anlaşma hükümlerine uygun şekilde savunulmasına yönelik birlik ve kararlılığı ortaya koyduğu teyit edilmiştir" denildi.


soL'un dört kez sansürlenen X hesabını takip ederek yaygınlaştırabilirsiniz. 

soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.


 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.