Sayfa yolu
AKP Sözcüsü Çelik: SDG silah bırakırsa istihbarat örgütümüz onlarla temas eder
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 05.06.2025 , 11:02 Güncelleme Tarihi: 05.06.2025 , 11:16
AKP Sözcüsü Ömer Çelik partisinin genel merkezinde dün akşam AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), toplantısı devam ederken, basın toplantısı düzenledi.
Çelik, "SDG'nin başındaki ismin Türkiye'deki yetkililerle resmi bir teması var" iddialarıyla ilgili konuştu. İddiayı reddeden Çelik, SDG'nin silah bırakması halinde görüşme yapılabileceğini ifade etti.
Çelik şunları söyledi:
“Burada sürecin adını net koyalım. Sürecin adı PKK'nın kendisini feshetmesi ve silahlarını teslim etmesidir. Yani bu sadece bir söylem olarak kalmamalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu çok net bir şekilde ifade ettiler. PKK terör örgütünün bütün şubeleri ve uzantılarıyla ve illegal yapılarıyla birlikte feshedilmesi gerekmektedir ve silah bırakılması gerekmektedir. Avrupa'da biliyorsunuz veya dünyanın başka yerlerinde illegal yapılanmalar vasıtasıyla terörün finansmanı bu mekanizmalar üzerinden işlemektedir. Dolayısıyla terörün finansmanı dediğimiz ya da bu terörün ideolojisini yaymakla ilgili bir takım oluşumların da kendisini feshetmesi gerekir. Ve bu da Türkiye'nin kuracağı mekanizmalarla doğrulanacaktır. Teyit edilecek. Dolayısıyla geçmişte yaşadığımız deneyimler de dikkate alınarak Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü silah bırakıyor mu bırakmıyor mu? Bırakıyorsa ne düzeyde bırakıyor ve bu silahları teslim ediyor mu? Bununla ilgili mekanizmaları hazır.”
'Silah bırakırlarsa istihbarat örgütümüz onlarla temas eder'
Çelik, Suriye hükümetiyle SDG arasında bir anlaşma ortaya koyulduğunu söyleyerek, “Bu anlaşma çerçevesinde o bölgeleri Suriye'ye, Suriye merkezi hükümetine, Suriye devletine bırakacak, SDG ve silahlarını teslim edecek. Ondan sonra teröre karışmamış unsurlar parti mi kurarlar, orada siyasi faaliyet mi yaparlar, O Suriye otoritesinin bileceği bir iştir. Bütün bu çerçevenin içerisinde Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle SDG'nin bir görüşmesi, onların söylediğim manada resmi bir görüşmesi olmamıştır. Onlar ne zaman silah bırakırlar ve bu dediğimiz çerçeve gerçekleşir, Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde, o zaman tabii ki herkesle görüşülebilir. Silah bırakma konusunda bir adım atma yönünde karar alınır ve bunun nasıl yönetileceğiyle ilgili bir tablo ortaya çıkarsa, o zaman tabii ki bizim istihbarat örgütümüz onlarla temas edecektir” ifadelerini kullandı.
Sykes-Picot tartışması
"Bölgemizde terör örgütleri vasıtasıyla bir takım büyük güçler vekalet savaşları veriyor" diyen Çelik, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'ın Sykes-Picot için "hata" vurgusu yaparak “Batı müdahalesi dönemi sona ermiştir” sözlerine de değindi.
Çelik, "Türkiye'de görev yapan Amerikan Büyükelçisi de Sykes-Picot Antlaşması ile bölgeye bir sürü istikrarsızlığın geldiği söyleniyor. Anlaşma, bizim bölgemize, bölgemizin gerçekliğiyle ilgili olmayan bir sürü huzursuzluk getirdi. Sosyolojik gerçeklikle bütün örtüşmeyen bir siyasal tablo çıktı. Ama bunun yanı sıra da geçmişte de gördük anlaşmadan memnun olmayanların zaman zaman burnumuzun dibinde bir takım terör devletçileri kurmaya çalıştıklarını da gördük. Amerikan büyükelçisinin açıklamasını bunun dışında tutuyorum tabii. O bölgeye zarar verdiği anlamında bir şey söylüyor. O doğru bir şey" dedi.
"Zaman zaman Sykes-Picot Antlaşması’na karşıyız diyen bazılarının bölgemizde başka planlar peşinde koştuğunu gördük" diye konuşan Ömer Çelik şöyle devam etti:
"Ona verdiğimiz cevap Cumhurbaşkanımızın kullandığı mottoyla ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ oldu. Nitekim eğer Fırat Kalkanı Harekatı'nı, Zeytindalı Harekatı'nı yapmasaydık sınırımızın dibinde bu terör devletçileri oluşacaktı. Hangi terör örgütü olursa olsun sınırımızın dibinde böyle bir devletçik veya yapı oluşmasına müsaade etmeyeceğiz dedik. Dolayısıyla Suriye'nin toprak bütünlüğüne halel getiren, Türkiye için tehdit oluşturan hiçbir yapıya da burada müsaade etmeyeceğiz."
'Saldırıya rağmen masa ortadan kalkmadı'
Ukrayna-Rusya Savaşında barış masasının İstanbul’da kurulmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımız her iki tarafla da, hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla da görüşen yegane liderdir. Yani Rusya tarafıyla görüşenler Ukrayna tarafıyla görüşemiyorlar. 3 liderin de söylediği barış masasının İstanbul’da kurulmasıydı. Halledilecek siyasi ve savaşla ilgili konular var. İstanbul’daki toplantıdan bir gün önce büyük bir saldırı oldu. Buna rağmen masa ortadan kalkmadı" dedi.
"Olgunlaşması gereken süreçler" olduğunu söyleyen Çelik, ardından "liderler aşamasına geçileceğini" savundu. "Barışın bugün yarın temin edilmesi konusunda bir noktada değiliz. Ama o noktaya doğru adım adım gittiğimiz bir iradeye işaret ediyor" diye konuştu.
Yeni Anayasa çalışmaları başlayacak
Yeni Anayasa’ya ilişkin "Her ne olursa olsun bizim buradaki ilkemiz tek vatan, tek millet, tek devlet, tek bayrak ilkesidir. Yeni anayasayı bu çerçevede yapacağız" diyen Çelik, bayramdan sonra da ilk toplantının yapılacağını belirtti.
| Mutabakat sonrası HTŞ ile SDG arasında ilk toplantı: Dört başlıkta uzlaşıldı |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.