Akkuyu işçisi ödeme beklerken ana firma topu taşerona attı: Gerçeği TKP adayı açıkladı

Yüzlerce işçinin ücretini alamadığı için iş bıraktığı Akkuyu NGS'de ana firma sorumluluk kabul etmedi, topu taşeronlara attı. TKP'nin Mersin adayı Demir ise iki firmanın da sorumlu olduğunu söyledi.

Haber Merkezi

Mersin'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında faaliyet gösteren şirketler işçilere ücretlerini ödememeye devam ediyor. Son olarak İÇTAŞ ve TSM Enerji adlı taşeron firmaların bünyesinde çalışan işçiler iş bırakma eylemine başladı.

Çalışma, barınma ve beslenme koşullarının iyileştirilmesini isteyen yüzlerce işçi sesini Patronların Ensesindeyiz Ağı'yla duyurmuş, daha sonra santral içinde internete erişim kesilmişti. 

Taşeron firma işçilerinin eyleminin ardından ana firma Akkuyu Nükleer A.Ş. açıklama yaptı.

Ücretlerin ödenmemesinde sorumluluğunun olmadığını savunan firma, ''taşeron şirket ile işçileri arasındaki ilişkiye müdahale edemeyiz'' dedi. 

Tek sorumluluğunun ''iş disiplini'' ve iş güvenliğini sağlamak olduğunu belirten firma, haklarının ödenmesini bekleyen işçileri çözümsüz bıraktı.

Ana firma topu taşerona attı

Şirketin açıklamasının ilgili bölümü şöyle:

"Akkuyu NGS inşaat sahasında, çoğu taşeron inşaat şirketlerinde çalışan 30 binden fazla kişi görev yapmaktadır. Maaşların ödenmesi de dahil olmak üzere çalışanların haklarının gözetilmesi bu şirketlerin sorumluluğundadır. 

Akkuyu Nükleer A.Ş. sözleşmesel ilişkisi olan ana yüklenicilerle yakın iş birliği içinde, Akkuyu NGS sahasındaki inşaat işçilerinin iş disiplinini ve güvenli çalışma koşullarını sağlamak için yasal yetkileri dahilinde gerekli önlemleri almaktadır. Bununla birlikte, alt yüklenicilerin işçileri ile ilgili olarak 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işveren sıfatına sahip olmayan
Akkuyu Nükleer A.Ş’nin taşeron şirketleri ile çalışanları arasındaki iş ilişkilerine müdahale etme imkanı bulunmamaktadır."

'Taşeronla birlikte Akkuyu Nükleer A.Ş. de sorumlu'

Patronların Ensesindeyiz Ağı'nın gönüllü avukatlarından olan TKP Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Derya Demir, Akkuyu Nükleer A.Ş'den yapılan açıklamanın doğru olmayan ifadeler barındırdığını söyledi.

soL'a konuşan Derya Demir, iş mevzuatı gereği işçilerin alacakları konusunda taşeron firmalar kadar Akkuyu Nükleer A.Ş'nin de sorumlu olduğunu belirtti.

"İş Kanunu'nun 2. Maddesine göre 'asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.' Dolayısıyla Akkuyu Nükleer A.Ş. işçilik alacaklarından sorumluluğu olmadığını belirtmişse de iş mevzuatı gereği taşeronlarla birlikte sorumludur.''

Şirketin açıklamasında ''bizim sorumluluğumuzdadır'' dediği iş güvenliği tedbirlerinin de alınmadığına dikkat çeken Avukat Derya Demir, şantiye alanında yakın zamanda menenjite bağlı ölümlerin yaşandığını hatırlattı. 

''Akkuyu Nükleer A.Ş'de çalışan işçilerin çalışma, barınma ve beslenme koşulları mevzuata ve insan onuruna aykırıdır. Sürekli gıda zehirlenmeleriyle gündeme gelen santral, yılın başında menenjit ölümleriyle gündeme gelmiş, salgın iddiasına ilişkin kamuoyunu aydınlatacak nitelikte bilgi verilmemiş, menenjit kaynaklı ölümlerin duyulması üzerine günler sonra açıklama yapmak zorunda kalınmış ancak yeterli bilgi kamuoyuna hiçbir zaman verilmemiştir.''