Akar Tekstil'de patronun kardeşinden silahlı saldırı: DERİTEKS başkanı yaralandı

Akar Tekstil'de patronun kardeşi sendikacılara silahlı saldırıda bulundu. TKP Çiğli Belediye Başkan adayı Diril, ''Bu hepimize, tüm işçi sınıfına yapılmış bir saldırıdır" dedi.

Haber Merkezi

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Akar Tekstil patronu, sendikacılara silahlı saldırdıra bulundu. DERİTEKS Genel Başkanı Makum Alagöz yaralandı.

Akar Tekstil patronunun iki yıl önce ilan ettiği konkordatoda süreç tamamlandı. Bir süredir makinelerin taşındığı fabrikada haciz işlemleri başladı. Bu nedenle perşembe günü itibarıyla fabrikada üretim durduruldu, işçiler izne çıkarıldı.

Ücretleri ve sosyal haklarını alamayan işçiler bugün DERİTEKS sendikası yöneticileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Fabrikaya çağırdı, 10 el ateş etti

Toplantının ardından geçtiğimiz hafta görüşme talebi reddedilen sendika yöneticileri bu defa patron tarafından görüşmeye çağrıldı. Aralarında DERİTEKS Genel Başkanı Makum Alagöz'ün de olduğu 4 kişilik heyete kafeterya bölümünde beklemeleri söylendi.

Görüşmeyi bekleyen sendikacılar karşılarında elinde patron Hayrettin Akar ve kardeşi Onur Akar'ı buldu. Elinde silah bulunan patronun kardeşi  kafeteryaya girer girmez sendikacıların ayaklarını hedef alarak 10 el ateş etti.

Saldırı sonucu DERİTEKS Genel Başkanı Makum Alagöz'un yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Kaval kemiğinde kırık ve bir damarında kopma tespit edilen Alagöz'ün hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. 

'Saldırı planlı, takibini bırakmayacağız'

Türkiye Komünist Partisi Çiğli Belediye Başkan adayı Emel Diril, saldırının ardından Makum Alagöz ve sendika yöneticilerini ziyaret ederek dayanışma duygularını iletti.

Saldırının planlı olduğunun altını çizen Diril, yaptığı açıklamada mafyalaşan patronlara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. 

"Bu saldırı hepimize, tüm işçi sınıfına yapılmış bir saldırıdır. Örgütlü olan patronlar biz işçilerin örgütsüz olmasını istiyor; mafyalaşarak bir suç örgütü gibi suç işlemeye devam ediyor. Türkiye Komünist Partisi olarak işçi sınıfının örgütlü mücadelesinin yanında olduğumuzu ve bu olayın takibini bırakmayacağımızı ilan ediyoruz."

Patron sendikayı bypass etme derdinde

Bünyesinde 3 bin işçinin çalıştığı Akar Tekstil’de soL'a konuşan işçiler, firmayla bağlantılı başka bir fabrika açıldığını ve bazı işçilerin oraya kaydırıldığını söylemişti. İşçiler, bu durumun hem sendikayı bypass edebileceğini hem de işçiler arasında iş durumuna dair bir belirsizlik yaratabileceğinden endişeli. Pandemi döneminde konkordato ilanı yapan ama kabul edilmeyen Akar Tekstil’in Manisa ve Mardin’de de fabrikaları var.

Akar Tekstil’in sicili kabarık

Akar Tesktil işçileri Nisan 2020’de bir işçiye COVİD19 teşhisi konulması sebebiyle işbaşı yapmamış, Akar Tekstil’in sahibi Hayrettin Akar’a bağlı olduğu iddia edilen bir grup elinde sopalarla fabrika bahçesinde bekleyen işçilere saldırmıştı. İşçiler zorla çalıştırılmaya çalışılmış ve iş görmekten kaçınma hakkını kullanmak isteyen işçiler tehdit edilmişti.

İşçilere karşı zor kullanmaktan çekinmeyen Akar Tekstil yöneticilerinin geçmişte de fabrika içinde birçok işçiye karşı farklı fiillerinden kaynaklı çeşitli dava ve soruşturmaları bulunuyor.