Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik”, bilimsel temellerden uzak olduğu ve muayene sayısına dayalı teşvikte ısrar edilmesinin koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı olduğu gerekçeleriyle tepkiyle karşılandı.
Söz konusu yönetmeliğe tepki gösteren meslek örgütleri ve sendikalar, iş bırakma kararı aldı. Yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle 5, 6, 7 Kasım tarihlerinde üç gün süreyle iş bırakma eylemi gerçekleştirildi.
Sağlık Bakanlığı'nın geri adım atmamasının ardından aile hekimleri bir kez daha eylem kararı aldı. Hekimler, 2-6 Aralık tarihlerinde yeniden iş bırakacak.
Yeni yönetmelik
Aile hekimleri yeni yönetmelikle hasta-hekim ilişkisinin müşteri ilişkisine çevrildiğini, hekimin ilaç yazma yetkisini kısıtlandığını, ihtiyacı olan hastanın hastaneye sevk edilmesinin önüne geçildiğini belirtiyor.
Belirsiz hedef puanlarla hekimlerin sözleşmelerinin fiili olarak feshedilmesi ve mesleki güvenceyi yok etmesi, hekimlerin hastaya tedavi yapma özgürlüğünü kısıtlaması, hastanın memnuniyetini önceleyip sağlığını önemsememesi, insanüstü nöbet saatleriyle entegreleri yok etmesi, hekimlerin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırması, karmaşık hesaplamalarla ulaşılması mümkün olmayan faydasız performans kriterleri içermesi de hekimlerin yönetmeliğe karşı çıkma nedenleri arasında.
Aile hekimleri ayrıca yeni yönetmelikle yapılan işin kalitesine değil sayısına değer verileceğini, hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılmasının önüne geçeceğini ifade ediyor.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermeyen yönetmeliğe karşı çıkan aile hekimleri yeni yönetmeliğin belli ilaç gruplarının reçetelenmesini ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale ettiğini, taşıdığı çelişkili uygulamalarla hekimler ve hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırladığını, çalışma koşullarını iyileştirmediği aksine zorlaştırdığını belirtiyorlar.