Aile hekimleri, “eziyet yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri yönetmelik değişikliğinde Sağlık Bakanlığı’nın geri adım atmaması üzerine 5-7 Kasım’da üç günlük greve çıktı. Talepleri karşılanmayan aile hekimleri, son grevin ardından 2-6 Aralık günleri arasında beş gün iş bırakma kararı aldı.
Hekimler, beş günlük iş bırakma eylemine bugün başladı. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya 19 sağlık meslek örgütüne bağlı hekimler, “Eziyet yönetmeliğine hayır! Meslek onurumuz ve halkın sağlığı için g(ö)revdeyiz!” yazılı pankart ve “Bizler bu ülkenin üvey evlatları mıyız?”, “Sağlıkta şiddete hayır” yazılı dövizler taşıdı.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yapan hekimler, “Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptalini ve Meclis’e sunulan yasa teklifinin geri çekilmesini istiyoruz” dedi.
Aile sağlık merkezleri ücretli olma yolunda
Grup adına açıklama yapan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alper Tan Açar, yeni yönetmelik ile yapılan düzenlemelerin hiçbirinin yurttaşlara ve hizmet sunan emekçilere kalıcı çözüm getirmediğini ve aile sağlığı merkezlerindeki sağlık hizmetlerinin paralı olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.
Açar, yasa teklifiyle aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporların ücretli hale getirilmek istendiğini belirterek, “Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı ‘parasıyla değil mi raporumu vermek zorundasın’ diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. ‘Olmaz’ demeyin daha kanun geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildi. Bu yasa teklifi ile katkı katılım payı artırılmakta, halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” diye konuştu.
'Çocukların sağlığını sülükle mi koruyacaksını?'
İstanbul'da soğuk ve yağışlı havaya rağmen Çemberlitaş'taki İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen hekimler burada açıklama yaptı.
Birlik ve Dayanışma Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, “Sahadan bihabersiniz. Bizim koltuk korkumuz yok, istifalarımız cebimizde” diye konuştu.
Defalarca tekrarlamalarına rağmen sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmadığını belirten Mehlepçi, “Pişkin pişkin sağlıkta şiddet tüm dünyada var diyorsunuz. Soruyoruz size, hangi Avrupa ülkesinde bu kadar hekim öldürüldü? Koruyucu sağlığın temeli olan aşıyı bile tedarik edemiyorsunuz. Çocukların sağlığını sülükle mi koruyacaksınız?” diye sordu.
'Biz insana değer veriyoruz, onlar parayı seviyor!'
Genel Sağlık-İş Sendikası adına söz alan Ali Haydar Temel, hükümeti ve Sağlık Bakanlığını eleştirerek, sağlık sisteminin giderek özelleştirildiğini vurguladı. "Biz insana değer veriyoruz, onlar parayı seviyor. Daha önce bu yönetmeliğe karşı sözümüzü söyledik, ama kısa süre sonra bir adım daha attılar. Artık aile hekimleri mesai sonrası hacamat yapacakmış. Bu akıl almaz bir karar!" diye konuştu.
Hekimlerden 5 temel talep
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önündeki basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları görmezden gelerek yönetmelikte ısrar ettiğini belirten Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük "Üstelik Bakanlık kanun teklifiyle sağlık raporlarını ücretli hale getiriyor. Bu şiddet ve karmaşayı daha da artıracak. Çalışanların emeğine el koymakla bir yere varılmaz. Toplum sağlığı riske atılamaz" dedi.
Adana, Bursa, Diyarbakır, Dersim ve birçok ilde sokağa çıkan hekimlerin beş temel talebi şöyle:
- Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
- Nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
- Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.
- Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
- Sağlıkta şiddeti arttıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.