'Adaylığım tartışılmaz Lütfü'nün sicili kabarık: Usulsüzlük, yolsuzluk, rüşvet...

Eleştirilerin odağındaki Lütfü Savaş, kendini "tartışılmaz" bir isim olarak görüyor. Savaş'ın başkanlığındaki belediyeye açılan usulsüzlük, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıysa aksini gösteriyor.

Haber Merkezi

CHP'nin Hatay'dan yeniden aday gösterdiği Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kendisine yönelik tepkileri "haksız" buldu.

"Tartışılacak bir insan değilim" diye Savaş, sorunu "parti içi demokrasi"de gördü: "Maalesef CHP’de fazla demokrasi var. Parti disiplini olması lazım. İktidar partisinde bir kişi konuşuyor, bizde de herkes konuşuyor."

Belediye personeli mesaj: Canlı yayına destek olalım

İktidara yakınlığıyla bilinen TGRT ekranlarında sarf edilen bu sözler için belediye personelinin seferber edildiği ortaya çıktı. Gazeteci Aslıhan Gençay, belediye çalışanlarına gönderilen "destek olalım" mesajını paylaştı.

Depremin neden olduğu yıkımda sorumluluğu olmadığını savunan Savaş, eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını söylüyor.

Peki tepkiler haklı mı, Savaş'ın Hatay'daki "karnesi" nasıl?

Gazeteci Aslıhan Gençay, P24'te kaleme aldığı haber dizisinde Hatay Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri için yürütülen ihale yolsuzluğu soruşturmalarını savcılığa sunulan ifadeleri, belgeler ve tanıklıkları aracılığıyla anlattı.

Depremzedeleri susuz bırakan yolsuzluk

Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU), 2017-2018 yıllarında içme suyu ikmal inşaatı için anlaştığı firmadan projenin yüzde 80'i tamamlanmışken çekilmesini istemiş, bu talebi reddeden şirkete hak edişleri ödenmedi.

Sone yakalaşılan projeyi sıfırdan ihalelendiren belediye, anlaştığı Kayaoğlu İnşaat ve Adakale Madencilik şirketlerine, önceki firmadan kalan boruları verdi ve sanki imal edilmiş gibi bu şirketlere hak ediş ödedi. 

Sürecin sonunda HATSU, 4 milyon 2 yüz 10 bin dolar zarar etti. Sayıştay'ın 2020 yılındaki denetimiyle ortaya çıkan yeni yolsuzluk bulgularıyla bu tutar 22 milyon 383 bin liraya ulaşmış durumda.

Kayaoğlu ve Adakale ortaklığının içme suyu inşasında dayanıklı olmayan borular kullanması nedeniyle depremler sonucu şehrin su altyapısı işlemez hale geldi.

Bugünse su bekleyen binlerce depremzedeye "boru yok, malzeme yok, personel yok" cevabı veriliyor.

Milyonlarca liralık naylon fatura kesildi

İçişleri Bakanlığı'nın izin verdiği Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk iddialarına ilişkin 13.04.2021 tarihli soruşturmada ifade edilen bazı tanıklıklarsa şöyle: 

  • Botanik Ladin firmasının sahibi Refik K.'ya mal alınmadan alınmış gibi naylon fatura kesip belediyeden tahsilat yapıldı.
  • Ferit O.ya, 2017’de yılbaşı nedeniyle Atatürk Caddesi ve Belediye Meydanı gibi merkezi caddelerde ışıklı süslemeler yapılması için mükerrer ve naylon fatura kesildi, 375 bin hak ediş ödendi.
  • Alsancak Yapı’nın sahibi Cengiz H.nin bilgisi dâhilinde HBB Park ve Bahçeler Daire Başkanı Mustafa D.ye Honda marka araç verildi. Karşılığında 4 milyon TL’lik naylon fatura kesilerek belediyeden bu paranın tahsil edilmesi istendi.

İşçilerden kadro için 10 bin dolar istendi

Savaş yönetimine yönelik bir iddia da taşeron işçilerin para ve cinsel birliktelik karşılığı sözleşmeli statüsüne geçirilmesi. Teklifi kabul etmeyen bir işçi yaşadıklarını şöyle anlatıyor: 

"Benden bizzat Metin Savaş(Lütfü Savaş'ın kardeşi) istedi on bin doları. Diploması olmayan, vasıfsız pek çok insanı sadece para verdi diye sözleşmeli yaptılar. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulundum ama Hatay savcılığı işleme koymadı, hâlen de koymuyor. Sorduğumda ısrarla ‘Biz sizi bir araya getirelim, çözelim.’ diyorlar çünkü savcı Lütfü Savaş’ın yakın dostu."

Hatayspor'a 'bağış' yap, ihaleyi kap

Hatay Büyükşehir Belediyesi'nden ihale alan bir firmanın temsilcisi, iş karşılığında Hatayspor'a yapılması şart koşulan "bağış"ları şu sözlerle anlatıyor:

“Bir ihaleye ya da işe girdiyseniz, karşılığında Hatayspor’a ve Arzu Savaş’ın derneği UDYDD’ye bağış yaparsınız. Bunu, HATSU genel müdür yardımcısı Hüsna K. bize tebliğ eder, biz de gidip bağışımızı yaparız. Zorunludur. Yapmazsak hak edişlerimizi ödemez ya da düzen kurup iş güvenlik cezası verirler. Hiçbir firma bu risklerle uğraşmak istemez ve hepsi bağışını yapar.”

Hatayspor Başkanı Nihat Tazearslan aynı zamanda belediyenin genel sekreteri. Lütfü Savaş’ın kardeşi Mehmet Savaş de kulüp yönetiminde yer alıyor.