Skip to main content
0%
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Abluka günlükleri 5 | 8 Mart 2026 Pazar

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 08.03.2026 , 21:06 "0 dakikalık okuma süresi"
Güncelleme Tarihi: 09.03.2026 , 09:05
Küba Gerçeği kapsamında yayına başlayan Abluka Günlükleri ile ABD tarafından Küba’ya uygulanan ve soykırım niteliği taşıyan ablukanın günlük olarak nabzını tutuyor; yaşanan gelişmeleri, ablukanın etkilerini ve Küba’nın bu koşullar karşısındaki direnişini, geliştirdiği çözüm ve önlemleri okuyucuyla buluşturuyoruz.
1

ABD ablukasının yarattığı yakıt sıkıntısı nedeniyle dün Küba’nın yaklaşık üçte ikilik bölümünde elektrik hizmeti sağlanamadı.

1

Küba’da karanlığa karşı yaşam mücadelesi: Hasta çocuklar için güneşten gelen umut

ABD’nin uyguladığı ablukaya bağlı yakıt kıtlığı ve elektrik kesintileri yaşamak için teknolojik sağlık ekipmanlarına ihtiyaç duyan çocukların hayatını tehlikeye atıyor. 

ABD’nin enerji ablukası karşısında alınan önlemler arasında çocuklara ve özellikle de yaşamsal derecede elektriğe bağlı olan çocuklara öncelik veriliyor. Küba Telekomünikasyon Şirketi Copextel’in Granma şubesi, ağır motor engelleri ve kronik hastalıkları bulunan çocukların evlerine bağımsız güneş enerjisi sistemleri kuruyor.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Anne-Çocuk Programı, temel hastalıkları nedeniyle özellikle geceleri elektrikli cihazlara bağımlı olan çocukların yaşam kalitesini güvence altına almak için bu çalışmayı destekliyor.

Operasyonun en çarpıcı duraklarından biri, Pilón dağlarının derinliklerinde yaşayan altı yaşındaki Gelen Cuello Cuello’nun evi oldu. Ekipler, kalp hastası olan ve trakeostomi ile nefes alabilen küçük Gelen’in evine 1200 Watt'lık güneş paneli kurdu.

1

Bayamo şehrinde yaşayan 10 yaşındaki Luis Alejandro ise kistik fibrozis ile mücadele ediyor. Vücudun iç organlarını, özellikle de akciğerleri etkileyen bu genetik hastalık nedeniyle Luis’in yaşamı titiz bir rutine bağlı. Luis için elektrik, günlük aerosol tedavileri, titreşimli yelek seansları ve oksijen konsantratörü kullanımı için oksijen kadar önemli.

Geçtiğimiz hafta Copextel ekipleri Luis’in evine de ulaşarak tamamen ücretsiz bir güneş enerjisi istasyonu kurdu. Artık şebeke elektriği kesilse bile güneşten depolanan enerji sayesinde tedavisi aksamıyor.

Granma ilinde 6 ile 12 yaş arasındaki 11 çocuk, bu taşınabilir şarj istasyonlarından yararlandı. Río Cauto, Manzanillo, Cauto Cristo ve Pilón gibi uzak bölgelerdeki çocuklara öncelik verilerek en kritik anlarda enerjiden yoksun kalmalarının önüne geçildi.

Küba tarım sektöründe güneş enerjili sulama sistemlerinin kurulumu teşvik ediliyor

Küba’da bu yıl içinde, tarım sektörünün fosil yakıt tüketimine dayalı elektrik enerjisine olan bağımlılığını azaltmak amacıyla 2.000’den fazla güneş enerjili sulama sisteminin kurulması planlanıyor.

Tarım Bakanlığı Mühendislik Genel Müdürü Rodovaldo López Valle, yıllık planlama kapsamında ülkede PRODECAFÉ programına, fidanlıklara ve kurulmuş plantasyonlara ait toplam 74 sulama sistemi bulunduğunu açıkladı. Ayrıca, bu teknoloji kullanılarak yaklaşık 10.000 hektarlık tütün üretim alanına ulaşılması hedefleniyor.

1

Trump’tan Latin Amerika bölgesine yönelik yeni hamleler

ABD Başkanı Donald Trump, Latin Amerika’dan gerici yönetimlere sahip on iki ülkenin liderlerini Florida’da bir araya getirdi.

Trump, Arjantin, Bolivya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Ekvador, Guyana, Honduras, Paraguay, Kosta Rika, Panama, Şili ve Trinidad ve Tobago liderlerinin katılım sağladığı toplantıyı “Amerika Kalkanı Zirvesi” olarak adlandırdı. Buluşma sayesinde “tarihi bir koalisyona” imza atıldığını söyleyen Trump, zirvenin amacının Amerika kıtalarında özgürlüğü, güvenliği ve refahı teşvik etmek olduğunu iddia etti.

1

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Florida’da düzenlenen sağcı Latin Amerika hükümetleri zirvesinin gerçek niyetlerini sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla kınadı.

ABD tarafından çağrılan ve bölgedeki sağcı hükümetlerin katılımıyla Florida’da düzenlenen gerici ve yeni-sömürgeci küçük zirve, bu hükümetleri kendi ülkelerindeki iç sorunları çözmek, düzeni ve güvenliği sağlamak için ABD’nin ölümcül askeri gücünü kullanmayı kabul etmeye mecbur bırakmaktadır.

Bu durum, Latin Amerika ve Karayipler’in Barış Bölgesi olarak ilan edilmesine ilişkin Bildirge’ye karşı bir saldırı, bölgesel bütünleşme hedeflerine yönelik bir darbe ve Monroe Doktrini doğrultusunda güçlü kuzey komşunun çıkarlarına boyun eğme istekliliğinin bir göstergesidir.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“ABD’nin Florida’da bölgedeki gerici hükümetlerle düzenlediği mini zirve, onları Monroe Doktrini ve onun türevleri aracılığıyla yeni bir egemenlik biçimini kabul etmeye zorlamayı, yani ülkelerinin Kuzey’deki güce daha fazla bağımlı hâle gelmesini amaçlıyor.”

“Bu durum Latin Amerika ve Karayip halklarının uzun ve zorluklarla dolu bağımsızlık sürecinde açık ve tehlikeli bir geri adımdır.”

8 Mart’ta Kübalı kadın milletvekilleri buluştu

Kübalı kadın milletvekilleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Küba Parlamentosu Gençlik, Çocuk ve Kadınların Eşitlik Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen buluşmada bir araya geldi. Buluşmada kadınların ülkenin siyasi ve toplumsal yaşamındaki rolü vurgulandı.

Küba, yüzde 57’nin üzerinde kadın temsil oranıyla, dünyada parlamentoda kadınların en fazla yer aldığı ikinci ülke konumunda bulunuyor.

1

Öte yandan, Küba Kadın Federasyonu Genel Sekreteri Teresa Amarelle Boué, X sosyal medya hesabından federasyona yeni katılan gençleri duyurdu:

"Küba Kadın Federasyonu’na yeni katılan gençlerimiz, 8 Mart kutlamaları kapsamında federasyon kimlik kartlarını alıyorlar. Bu genç kadınlar, Vilma Espín'in mirasının taşıyıcıları olmanın gururuyla, devrimin kadınları olarak yola çıkıyorlar. #VilmaYaşıyor #DevrimdeKadınlar"

Abluka nedir?

1960 yılından bu yana Küba’ya uygulanmakta olan iktisadi, ticari, finansal kuşatma, Küba’nın yurtdışından ihtiyaç duyduğu yaşamsal mal ve hizmetlere, yatırım ve kredi imkanlarına erişmesini engellemeyi amaçlayan yaptırımlar bütünüdür.

Küba ekonomisini şimdiye dek 2,1 trilyon dolar zarara uğratan iktisadi, ticari, finansal ablukaya akademi, bilim, kültür, sanat, spor gibi farklı mecralarda uygulanan kuşatma eşlik etmekte, Küba’nın bu alanlardaki işbirliklerini engellenmeye dönük müdahaleler yapılmaktadır.

Küba’ya uygulanan medya kuşatması da abluka politikasının ayrılmaz boyutunu oluşturur; Batı merkezli ana akım medya, Küba’yla ilgili kapsamlı dezenformasyon politikasıyla Küba gerçeklerinin dünya halklarına ulaşmasını engellemektedir.

ABD’nin Küba’ya uyguladığı abluka, uluslararası hukuka aykırılık teşkil eden bir soykırım suçudur.


"Küba Gerçeği", 2023 Şubat ayında Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) girişimiyle başlatılan bir yayın.

Küba'da siyaset, ekonomi, yaşam, kültür gibi konularda Kübalı yazarların ürettiği makalelerin çevirilerini yayımlayan Küba Gerçeği'nde çıkan makaleler, artık soL'da paylaşılacak.

Son Küba Gerçeği