Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

ABD'nin saldırganlığına dair Miçotakis’ten akıl almaz açıklama: 'Uluslararası hukukun zamanı değil'

ABD’nin Venezuela’ya yönelik haydutça saldırısına destek veren Yunanistan Başbakanı Miçotakis, uluslararası hukuku açıkça askıya davet eden sözleriyle Avrupa’dan gelen emperyalist onayı bir üst seviyeye taşıdı.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 04.01.2026 , 12:55 Güncelleme Tarihi: 04.01.2026 , 16:11

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun ABD tarafından kaçırılmasının ardından yaptığı açıklamayla, emperyalist müdahaleyi meşrulaştırma yarışında seviye atladı.

Miçotakis, Maduro yönetiminin sona ermesini “ülke için yeni bir umut” olarak selamlarken, yaşananların hukuka uygunluğunu tartışmanın zamanı olmadığını iddia ederek bir skandala imza attı.

Yunanistan lideri, X hesabından yaptığı paylaşımda Maduro'yu “acımasız ve baskıcı bir diktatör” diye hedef aldı ve "rejiminin sona ermesinin Venezuela için umut sunduğunu" ileri sürdü. Ardından da, ABD'nin hava saldırıları yaptığı ve haydutça bir devlet başkanını kaçırdığı bir ortamda “önceliğin artık tam demokratik meşruiyete sahip yeni ve kapsayıcı bir hükümete barışçıl ve hızlı bir geçişi sağlamak” olduğunu iddia etti.

Daha da çarpıcı olan ise Miçotakis’in şu ifadesi oldu: 

“Son eylemlerin hukuka uygunluğu hakkında yorum yapmanın zamanı değil.”

Çelişkiyi büyüten BM vurgusu

Miçotakis, Yunanistan’ın bu süreçte Avrupa Birliği ve BM Güvenlik Konseyi ortaklarıyla koordinasyon içinde olacağını da belirtti. Oysa Birleşmiş Milletler sistemi, devletlerin egemenliğini ve iç işlerine müdahale edilmemesini temel ilke olarak kabul ediyor. Bir ülkenin liderinin, başka bir devlet tarafından zorla kaçırılmasını meşrulaştırmak, bu ilkelerle açıkça çelişiyor.

Emperyalist müdahaleye Avrupa’dan onay

Dün sabah erken saatlerde ABD, Maduro’yu emperyalist bir müdahaleyle yakalayarak Venezuela’dan çıkardı. 

Venezuela’nın geleceğine dair söz söyleme hakkını kendinde gören Washington’a, Avrupa’dan gelen açıklamalar ise emperyalist müdahalelerin nasıl “demokrasi” ve “umut” kavramlarıyla paketlendiğini bir kez daha gösterdi. AB, dün ABD'nin müdahalesine desteğini zaten açıkça dile getirmişti.

Hukukun, egemenliğin ve halkların kendi kaderini tayin hakkının askıya alındığı bu tabloda, Miçotakis’in “hukuka uygunluğun zamanı değil” sözleri, yalnızca bir diplomatik gaf değil; uluslararası hukukun alenen rafa kaldırıldığının itirafı olarak kayda geçti.

Venezuela'da dün yaşanan saldırının tüm detayları canlı haber sayfamızda.

 

 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.