Avrupa Birliği, Suriye’ye uyguladığı tüm ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı. Washington'un "Suriye ile normalleşme" ABD Dışişleri Bakanı, ülkenin haftalar içinde parçalanabilme potansiyeli taşıdığını vurguladı.
Haber Merkezi
Bugün Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sonucunda önemli bir karar çıktı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, “Bugün Suriye’ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık” dedi.
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları ülkede savaşın başladığı Mayıs 2011’de başladı. Beşar Esed ve bakanları dahil yönetimdeki birçok isim yaptırım listesine alındı, malvarlıkları donduruldu.
Ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uygulandı. Ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı kısıtlandı. Bazı iletişim ekipmanlarının Suriye’ye girmesi yasaklandı. Yaptırımlar bununla sınırlı kalmadı. Belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanı da engellendi.
Avrupa Birliği yaptırımları kaldırmaya yönelik ilk adımı Şubat ayında atmıştı. Bankacılık, enerji ve ulaşım sektörlerindeki yaptırımları “askıya aldığını” açıklamıştı.
Rubio: Suriye devasa boyutlarda bir iç savaşın eşiğinde
AB’nin kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turu kapsamında Suriye’deki HTŞ yönetiminin lideri Ahmed Şara ile görüşmesinden ve ABD’nin tüm yaptırımlarını kaldıracağını açıklamasından bir hafta sonra geldi.
Trump, Suudi Arabistan’da yaptığı açıklamada, “Suriye’ye büyüklük şansı vermek için yaptırımların kaldırılması talimatını vereceğim” demişti.
Trump yönetimin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırması bugün ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'ya soruldu.
Rubio, ABD’nin mevcut değerlendirmesinin, Suriye hükümetinin karşı karşıya olduğu çok çeşitli zorluklar göz önüne alındığında ülkenin istikrarsız olduğu yönünde olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanlığı’nın büyükelçi de dahil olmak üzere Türkiye’deki personelin Suriye’deki yerel yetkililerle birlikte çalışarak ne tür bir yardıma ihtiyaç duyduklarını belirlemelerine izin vereceğini belirten Rubio, "Bizim değerlendirmemize göre, geçiş hükümetinin karşı karşıya olduğu zorluklar göz önüne alındığında, potansiyel bir çöküşün ve devasa boyutlarda bir iç savaşın eşiğinde. Ülkenin bölünmesi, birkaç hafta içinde gerçekleşebilir, aylar değil" dedi.
Yılmaz: Yaptırımlar Suriye'nin yeniden inşa sürecini engelleyecekti
Türkiye'de ilk açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, sosyal medya hesabı üzerinden ABD ve Avrupa Birliği’nin Suriye üzerindeki yaptırımları kaldırılmasını şu sözlerle değerlendirdi:
"ABD ve AB tarafından Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması yönünde alınan kararlar son derece olumlu adımlardır. Eski zalim rejime yönelik başlamış olan bu yaptırımların devam etmesi halinde masum Suriye halkını cezalandırmaya ve Suriye’nin yeniden inşa sürecini engellemeye dönüşecekti. Benzer adımların, Netanyahu yönetiminin insanlık dışı saldırılarına maruz kalan ve en temel insani yardımların dahi engellendiği Gazze için de atılması şarttır."
Trump Riyad'da HTŞ lideri Şara ile buluştu: 'Suriye'yle normalleşmeyi düşünüyoruz' | ![]() |