AB'den Türkiye değerlendirmesi: Büyümenin yavaşlaması, işsizliğin artması öngörüldü

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye ilişkin raporunda 2025 yılı için büyüme beklentisi düşürüldü. İşsizliğin daha yüksek bir seviyede sabitlenmeden önce artmasının beklendiği kaydedilen raporda bunun da "maliyet baskılarını sınırlayacağı" belirtildi.

Haber Merkezi

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olarak işlev gören Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye ilişkin raporunda büyüme beklentisinde düşüş yaşanması ve işsizlikte artış beklentisine dikkat çekildi.

Komisyon, "2025 İlkbahar Ekonomik Tahmini: Küresel Ekonomik Belirsizlik Ortamında Ilımlı Büyüme" başlıklı raporunda Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin notlar paylaştı.

Raporda "Türkiye'de ekonomi yönetiminin finansal istikrarı sürdürme çabalarının, iç siyasi çalkantılarla zora girdiğine" işaret edildi. Ortaya çıkan finansal piyasa oynaklığının ekonomiye olumsuz yansıyacağı öngörüsünün paylaşıldığı raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahmini de değişti.

Komisyon 2025 için büyümede yavaşlama olacağı şeklinde tahminini revize etti. Avrupa Komisyonu, 2024 yılında yüzde 3,2 olan büyümenin 2025 yılında yüzde 2,8'e yavaşlayacağı tahmininde bulundu. Raporda önümüzdeki yıla işaret edilerek, 2026'da yüzde 3,5 oranında büyüme öngörüldü.

İhracat büyümesinin düşük kalması öngörüldü

Raporda ihracat büyümesinin düşük kalacağı tahmini paylaşıldı ve şu ifadelere yer verildi:

"Liranın reel değer kazanması ve düşük dış talep nedeniyle ihracat büyümesinin düşük kalması öngörülürken, artan ABD tarifelerinin tetiklediği ticaret sapmasına bağlı kazanımların sınırlı olması bekleniyor. İthalat büyümesinin ihracatla açığı yavaşça kapatması ve net ihracatın büyümeye katkısının 2025-2026'da sıfıra yakın olması öngörülüyor. Ticaret dinamikleri, daha düşük uluslararası enerji fiyatlarıyla birleşince cari açığı düşük tutması öngörülüyor."

İşsizlikte artış beklentisi

2025'te iş büyümesinin zayıflaması ve işsizliğin daha yüksek bir seviyede sabitlenmeden önce artmasının beklendiğini ifade edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

''Bu nedenle, işgücü yetersizliğinin yüksek seviyeleri işgücü piyasasının önemli bir özelliği olmaya devam edecek ve maliyet baskılarını sınırlayacaktır. Türkiye ekonomisi birkaç yıldır çok yüksek jeopolitik ve iç risklerle mücadele ediyor. Risk ortamı 2025'in başlarında kötüleşti ancak Türkiye, sağlam bir politika karışımı, daha düşük dengesizlikler ve tamponların oluşturulması nedeniyle önceki yıllara göre bununla yüzleşmek için daha iyi bir konumda. Yine de devam eden ekonomik yeniden dengelemeyi yönetmek zorlu olmaya devam edecek."

TÜİK açıkladı: Gerçek işsizlik oranında artış devam ediyor
kalabalik