Washington, Türkiye'yi ABD bağlantılı askeri donanımların Batı yaptırımı altındaki Rusya'ya ihracatını kısıtlamazsa bunun "sonuçları" olacağı konusunda uyardı.
Financial Times'ta yer alan habere göre, ABD'ye ait hassas teknolojileri "Washington'un düşmanlarının elinden uzak tutma" çabalarını yöneten ticaret bakanı yardımcı Matthew Axelrod, "yasadışı ticareti durdurma" kapsamında yakın zamanda Ankara ve İstanbul'da Türk yetkililer ve yöneticilerle bir araya geldi.
Üst düzey bir ticaret bakanlığı yetkilisine göre, Axelrod'un Türk yetkililere mesajı, Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü savaşta kritik öneme sahip olan Amerikan menşeli çipler ve diğer parçalardaki ticareti kısıtlamak için daha çok çalışması gerektiğiydi.
"Türkiye'nin ABD teknolojisinin Rusya'ya yasadışı akışını durdurmamıza yardımcı olmasına ihtiyacımız var" diyen Axelrod, "Türk yetkililer ve endüstrisinin bu konuda hızlı bir şekilde ilerlemesini görmemiz gerekiyor, aksi takdirde ihracat kontrollerimizden kaçanlara sonuçlar çıkarmaktan başka seçeneğimiz kalmayacak" diye ekledi.
Yetkili, Axelrod'un bu ticaretin "acil bir sorun" olduğunu belirterek Ankara'ya "ABD kontrolündeki ürünlerin Rusya'ya aktarılmasına ilişkin bir yasak benimsemeye ve uygulamaya" çağırdığını aktardı. Yetkili, ayrıca Moskova'nın ABD parçalarına erişmek için "Türkiye'nin ticaret politikasını istismar etmeye çalıştığını" savundu.
Ticaret Bakanlığı yetkilisine göre, Türkiye, dünyada Çin'in ardından Rusya'ya gönderilen yüksek öncelikli ABD menşeli malların ikinci büyük kaynağı konumunda.
Rusya'yla ticareti sürdüren Türk şirketler ABD'nin radarında
ABD Hazine Bakanlığı'nın "terörizm ve mali istihbarat" müsteşarı Brian Nelson, geçtiğimiz yılın sonlarında ülkeye yaptığı bir ziyarette Türkiye'nin askeri bağlantılı ürün ticaretinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirmişti.
ABD, özellikle Türkiye'nin işlemciler, hafıza kartları ve amplifikatörler de dahil olmak üzere batı yapımı elektronik ürünlerin ihracat kontrollerini ihlal ederek Rus füzelerine ve insansız hava araçlarına ulaşmasının önemli bir merkezi haline gelmesinden endişe duyuyor. Bu konuda makine ürünleri de ABD için bir diğer önemli endişe alanı.
Ticaret Bakanlığı Rusya'yla ticaretle ilgili olarak halihazırda 18 Türk şirketini "kara liste"de bulunduruyor. Ticaret yetkilisi, "ilerleme olmadığı sürece bundan sonra daha fazlasını görmeyi bekleyebilirsiniz" diye konuştu.
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın askeri-endüstriyel kompleksine tedarik yaptıkları iddiasıyla çok sayıda Türk şirketine ayrı ayrı yaptırım uyguluyor.
Rusya'yla askeri ticareti hacmi 2 yılda 3 kattan fazla arttı
Türkiye'nin Rusya'ya veya Azerbaycan ve Kazakistan gibi Moskova için aracı olduğu düşünülen kişilere gönderdiği yüksek öncelikli askeri bağlantılı malların ihracatı, savaş başladığından beri büyük yükselişte. FT'nin Türk gümrük verilerine dayanan hesaplamalarına göre, Rusya'yla askeri ticaret hacmi, yılın ilk altı ayında 85 milyon dolar oldu. 2022'nin aynı dönemde bu miktar 27 milyon dolardı.
Türkiye yaptırımlardan kaçmak için bazı ülkeleri aracı olarak mı kullanıyor?
İngiliz gazeteye göre, bu ticari akışın büyük bir kısmı, kaybolan ve ürünlerin iddia edilen varış yerlerinin pazarlarına asla girmediği "hayalet ticaretin" bir parçası olabilir. Türkiye'nin Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'a yaptığı "hassas ürün" ihracatındaki büyük artış, bu ülkelerde bildirilen bu tür malların ithalatında bir artışa yol açmadı. Yine de Türkiye'nin askeri bağlantılı ürün ihracatı 2023'te belirlenen zirvelerden bir miktar gerilemiş görünüyor.
ABD Hazine Bakanlığı bu düşüşü, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, yaptırım uygulanan bir Rus kuruluşuyla işlem yapan herhangi bir yabancı finans şirketine "doğrudan Rusya'nın askeri-endüstriyel üssüyle çalışıyormuş" muamelesi yapılması yönündeki talimatına bağladı.