ABD'deki düşük ekonomi verileri küresel panik yarattı: Japon borsasında tarihin en büyük düşüşü

ABD'deki düşük istihdam verileri küresel ekonomide büyük panik yarattı. Avrupa ve Asya'daki borsa piyasalarında sert düşüş yaşandı. Japon borsasındaki düşüş tarihi rekor kırdı.

Dış Haberler

Asya borsaları, haftaya tarihin en sert düşüşlerinden biriyle başladı.

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 12,4 oranla 4,451 puan düşerek tarihin en büyük düşüşünü yaşadı. 

Bunun yanında Tayvan, Güney Kore, Hindistan, Avustralya, Hong Kong ve Şanghay'daki borsa piyasaları düştü.

Avrupa'daki borsa piyasaları da, ABD ekonomisinin yavaşlamaya doğru gittiği korkusuyla önemli bir düşüş yaşadı. Londra'da FTSE 100 endeksi yüzde 2,3 düşüşle açılırken Euronext 100 endeksi yüzde 3,5 düştü.

ABD'deki düşük istihdam verileri küresel panik yarattı

ABD'de geçtiğimiz cuma günü zayıf istihdam verilerinin ardından ülke ekonomisiyle ilgili küresel endişeler ortaya çıkmıştı. Resmi istihdam verileri, ABD'li patronların Temmuz ayında beklenenden çok daha az bir şekilde 114 bin iş eklediğini ve işsizlik oranının arttığını gösterdi.

ABD'de beklenenden zayıf gelen bir dizi ekonomik veri, ülkenin ekonomik büyümesinin yavaşladığı yönündeki spekülasyonları körükledi. Aynı zamanda, ABD Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası gibi diğer merkez bankalarının aksine geçen hafta faiz oranlarını düşürmekten kaçındı. Amazon ve Intel gibi büyük Amerikan şirketleri ise hayal kırıklığı yaratan mali sonuçlar bildirdi.

ABD'de halihazırda yüksek borçlanma maliyetlerinden endişe duyan hisse senedi piyasaları, yapay zeka konusundaki iyimserlikle kısmen körüklenen hisse senedi fiyatlarında uzun süredir devam eden yükselişin tükenmekte olabileceğine dair işaretlerden rahatsızdı.

Cuma günü Nasdaq'ta yaşanan düşüş, endeksi en son zirvesinden yaklaşık yüzde 10 aşağı çekti . Dow Jones Sanayi Ortalaması da Cuma günü yüzde 1,5 düştü ve S&P 500 yüzde 1,8 düşüşle kapandı. Hafta sonu, deneyimli ABD yatırımcısı Warren Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway de, ABD teknoloji devi Apple'daki hissesinin yaklaşık yarısını sattığını açıkladı.

Japon yeni değerlendi, yabancı müşteriler geri çekildi

Öte yandan, Japonya Merkez Bankası'nın geçen hafta faiz oranlarını artırmasından bu yana Japon yeni, ABD dolarına karşı güçleniyor ve bu da Tokyo'daki hisse senetlerini yabancı yatırımcılar için daha pahalı hale getiriyor 

Japon para birimi, son bir ayda ABD dolarına karşı yüzde 10'dan fazla değer kazandı. Yenin güçlenmesi, Japon mallarının pahalılaşmasına neden oluyor, dolayısıyla bu malları potansiyel yurtdışı alıcıları için daha az çekici duruma sokuyor.

Diğer merkez bankalarının aksine, Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faiz oranlarını 2008'deki küresel mali krizden bu yana en yüksek seviyeye çıkarmıştı. Japonya'daki enflasyon Haziran ayında beklenenden fazla artarken, ekonomi yılın ilk üç ayında yenin zayıflaması ve hanehalkı harcamalarının düşmesi nedeniyle küçülmüştü.

Asya borsaları ve Bitcoin'de önemli düşüşler

Asya-Pasifik bölgesinin diğer yerlerinde de, Tayvan'ın ana hisse senedi endeksi ve Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 8'den fazla düşüş gösterdi.

Hindistan'ın ana endeksi olan NSE Nifty 50 yüzde 2,8 oranında daha düşük işlem gördü. Avustralya'daki S&P/ASX 200 yaklaşık yüzde 3,6 düştü. Hong Kong'daki Hang Seng yüzde 2,5 düşerken, Şanghay Borsası yüzde 1,4 düşüş yaşadı.

Diğer yandan, kripto para birimleri de bugün büyük bir düşüşteydi. Bitcoin, Şubat ayından bu yana en düşük seviyesi olan yaklaşık 50 bin dolara düştü.