ABD yönetiminden Assange'a af teklifi: İstediğimiz belgeleri verirsen...

ABD'nin savaş suçlarına dair belgeleri yayınladığı için 'casuslukla' yargılanan Julian Assange'ın avukatlarının iddialarına göre, Trump yönetimi Demokratlara dair gizli belgeleri teslim etmeleri karşılığında Assange için af çıkartmayı teklif etmiş.

Dış Haberler

Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın yargılanma süreci devam ederken Assange'ın avukatları dün Trump hükümetinin kendileriyle pazarlık yapmaya kalktığını iddia etti.

Assange'ın avukatı ve insan hakları savunucusu Jennifer Robinson, dün yaptığı açıklamada Trump yönetiminden yetkililerin kendilerine geldiklerini ve Trump'ın rakibi Demokrat Parti'ye ilişkin belgeleri kendileriyle paylaşmaları durumunda af çıkartmayı teklif ettiklerini söyledi.

Demokrat Parti yetkilileriyse, WikiLeaks tarafından yayınlanan Demoktat Parti sızıntılarının kaynağının, Rus devletiyle bağlantılı olduğunu iddia etti.

Assange'ın avukatı Jennifer Robinson'un aktardığına göre kendisiyle ABD Başkanı Donald Trump'ı temsilen görüşen, Cumhuriyetçi Senatörler Dana Rochbacher ve Charles Johnson, Demokrat Parti'ye ilişkin sızıntıların kaynağını güvence altına almak için bir tür "af, güvence veya anlaşma"nın, "hem Başkan Trump'a siyasi olarak fayda sağlayacağını" ve hem de Assange'a yönelik bir ABD soruşturmasını ve iadesini engelleyeceğini söyledi.

Robinson, 2010 yılından bu yana avukat olarak Assange'ı temsil etmekte.

Avukat Robinson, Senatör Rohrabacher'la yaptığı görüşmede kendilerine Assange'ın elçilikten ayrılıp "hayatına devam etmesi" için "kazan / kazan çözümü" önerdiğini söyledi.

Assange, ABD'deki tüm suçlamalardan hüküm giymesi halinde 175 yıla kadar hapisle karşı karşıya. Suçlamalar neredeyse tamamen Irak ve Afganistan savaş kayıtlarını, Guantanamo Körfezi tutuklu dosyalarını ve ABD hükümeti ve ABD destekli güçler tarafından işlenen savaş suçlarının kamuoyunca duyurulmasını içeriyor.

Trump'ın istihbarat servislerinin seçimlerde Demokratlar'a karşı Wikileaks'in kurucusunu ikna etmeye çalışması daha önceden de gündeme gelmişti. Benzer bir şekilde sürgünde yaşayan eski NSA ajanı Edward Snowden konusunda da geçtiğimiz haftalarda Trump benzer bir çıkış yapmıştı.

Öncesinde "idamlık" olduğunu söylediği Snowden için Trump af çıkartmayı gündemine aldığını açıklamıştı.