ABD Venezuela'ya ait parayı Guaido'ya aktardı

ABD, Venezuela'ya karşı yürüttüğü iktisadi savaş çerçevesinde 342 milyon dolarlık varlığı Venezuela'ya ait hesaptan ABD destekli muhalefet lideri Guaido'ya aktardı

Dış Haberler

Tump yönetimi, Venezuela Merkez Bankası'nın Citibank’taki hesabında bulunan 342 milyon doların, muhalefetin lideri Juan Guaido’ya ait bir hesaba aktarılması talimatını verdi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Venezula Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Trump yönetimini Venezuela devletine ait varlıkları hortumlayarak Guadio’ya yönlendirmekle eleştirdi.

Twitter’da yaptığı açıklamada ‘‘Venezuela Merkez Bankası’nın bazı Ulusal Meclis üyeleri ile suç ortaklığı yaparak, ülkenin Citibank’ta bloke edilmiş mali kaynaklarına ahlaksızca el koymasını kınamaktadır’’ diyen Arreaza, tweetine eklediği bir bildiri ile, bunun sadece ABD’nin Merkez Bankası’na ve Venezuela halkına yaptığı bir dizi saldırının bir başka örneği olduğunu belirtti.

Açıklamada, el koyulan hesabın, halihazırda Amerika Birleşik Devletleri’ni yöneten seçkinlerin yasadışı iktisadi ve mali ablukası ile küresel koranavirüs pandemisinden zarar gören Venezuela ekonomisinin gelişimini doğrudan etkileyeceği ifade edildi.

Venezuela'ya karşı iktisadi savaş sürüyor

Geçtiğimiz hafta içinde Guadio yanlısı Ulusal Meclis üyeleri, 342 milyon dolarlık fonun, Citibank’taki bir Venezulea Bankası hesabından Guaido’ya ait bir ABD Merkez Bankası hesabına aktarılmasına yetki vermişti. Muhalif millet vekili Angel Avarado ise bu transferin ‘‘varlıkların daha iyi korunmasını’’ sağlayacağını iddia etmişti.

ABD yönetimi ve müttefikleri, Guaido’yı Venezeula’nın ‘‘geçici devlet başkanı’’ olarak tanıdıkları 2019 yılının başından itibaren, Venezuela devletine ait varlıklara el koymaya başladı. Bu çerçevede ABD, İngiltere ve Avrupa bankalarındaki Venezuela’ya ait altın külçeleri ile ABD bankalarında bulunan miyarlarca dolarlık likit Venezuela varlığına el konuldu, Venezuela devletine ait ABD merkezli petrol rafinasyon, nakil ve satış şirketi Citgo’nun varlıkları donduruldu. 

Venezuelalı yetkililer bu adımları iktisadi bir savaş olarak tanımlıyor ve uluslararası toplumun ABD’nin zorbalıklarına direnmesi çağrısında bulunuyor.

Guaido ve muhalefetin diğer üyeleriyse el konulan kaynakların bir bölümünü kendi kişisel kullanımları için hortumlamakla ve ABD’nin ‘‘insani yardım’’ olarak sağladığı fonları eğlence için harcamakla suçlanıyor.