Sayfa yolu
ABD tehditleri sürerken Rusya ve İran’dan ortak tatbikat
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 21.02.2026 , 21:33 Güncelleme Tarihi: 21.02.2026 , 23:10
Rusya ve İran donanmaları, Umman Körfezi ve Kuzey Hint Okyanusu’nda “2026 Deniz Güvenlik Kuşağı Operasyonu” kapsamında ortak askeri tatbikat başlattı. Tatbikat, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın nükleer programını 10-15 gün içinde sınırlandırmaması halinde askeri müdahale tehdidinde bulunmasıyla eş zamanlı gerçekleşti.
'Deniz güvenliği' vurgusu
Moskova ve Tahran, tatbikatın temel amacının “sürdürülebilir deniz güvenliğini güçlendirmek” olduğunu duyurdu. Açıklamalarda, bölgenin stratejik ticaret yollarını hedef alan terörizm ve dış tehditlere karşı ticari gemilerin ve petrol tankerlerinin korunmasının hedeflendiği belirtildi.
İki ülke arasındaki askeri işbirliği 2019’dan bu yana düzenli olarak tekrarlanıyor. Son tatbikat, bölgedeki gerilimin arttığı bir dönemde bu ittifakın sürdüğünü ve derinleştiğini gösteriyor.
Lavrov: 'ABD ateşle oynar'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’daki tesislere yönelik olası bir saldırısının “ateşle oynamak” anlamına geleceğini söyledi. Böyle bir adımın ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunan Lavrov, İran’ın nükleer enerjiyi uluslararası anlaşmalar çerçevesinde barışçıl amaçlarla kullanma hakkı bulunduğunu vurguladı.
Moskova, Ortadoğu’daki kırılgan dengeleri daha da bozacak askeri tehditler yerine diplomatik çözüm yollarının öne çıkarılması gerektiğini savunuyor.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.