Sayfa yolu
ABD: Katar'ın tek taraflı bombalanması, İsrail'in veya Amerika'nın hedeflerine ulaşmasını sağlamaz
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
dış haberler
Yayın Tarihi: 12.09.2025 , 01:06 Güncelleme Tarihi: 12.09.2025 , 01:07
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea "Orta Doğu'da durum" başlığı altında, İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'da Hamas müzakere heyetine düzenlediği saldırıları görüşmek için toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde konuştu.
Konuşmasının başında İsrail'in söz konusu hava saldırısında hayatını kaybeden Katarlı güvenlik görevlisinin ailesine "ABD'nin içten taziyelerini" sunan Shea, toplantıda hazır bulunan Katar heyetini de selamladı.
Shea, "Barışı sağlamak için çok çalışan ve cesurca risk alan bağımsız bir ülke olarak Katar'ın tek taraflı bombalanması, İsrail'in veya ABD'nin hedeflerine ulaşmasını sağlamaz" ifadesini kullandı.
Bununla birlikte, herhangi bir BMGK üyesinin bu saldırıyı İsrail'in esirlerini eve getirme taahhüdünü sorgulamak için kullanmasının "uygunsuz" olduğunu söyleyen Shea, Hamas'ı ortadan kaldırma amacının "değerli bir hedef" olduğunu savundu.
ABD'li diplomat, Gazze'nin geleceğinde Hamas'a yer olmadığı görüşünü yineledi ve ancak bu şekilde, "Gazze'de daha iyi bir geleceğe doğru ilerlenebileceği ve İsrail'in kendi sınırları içinde güvende olabileceği" iddiasında bulundu.
Dorothy Shea, bu olayın "talihsiz doğasına rağmen", ABD Başkanı Donald Trump'ın bunun bir barış fırsatı olabileceğine inandığını ve Katarlı yetkililere, "topraklarında böyle bir şeyin bir daha olmayacağına dair" güvence verdiğini aktardı.
Shea, BMGK üyelerine, esirleri serbest bırakması, silahsızlanması ve teslim olması için Hamas'a baskı yapmaya devam etmeleri gerektiğini dile getirdi.
'Katar, ABD'yi ihanetle suçladı' iddiası
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani’nin, İsrail’in başkent Doha’da düzenlediği saldırıyla ilgili ABD’yi ihanetle suçladığı ve Washington ile “güvenlik ortaklığını” gözden geçireceğini söylediği iddia edilmişti.
ABD merkezli haber sitesi Axios’un iddasına göre Al Sani, saldırının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile yaptığı görüşmede ABD’yi ihanetle suçladı. Al Sani, Witkoff’a ülkesinin ABD ile “güvenlik ortaklığını derinlemesine gözden geçireceğini” ve “belki de başka ortaklar bulacağını” söyledi.
Ancak Katar haberi yalanladı. Haberde dile getirilen iddiayı “kesinlikle yanlış” diye niteleyen Katar, ABD ile ilişkisinin "her zamankinden daha güçlü” olduğunu ve “büyümeye devam ettiğini" bildirdi.
| Doha saldırısı sonrası Katar ABD’yi 'ihanet'le mi suçladı? |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.