Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

CANLI

ABD-İsrail saldırılarında dokuzuncu gün: Petrol tesisleri hedef alındı, İran yeni saldırı dalgası başlattı

Tahran’da ilk kez petrol depolama ve rafineri tesisleri vurulurken, bölge ülkeleri yeni saldırılar bildiriyor, enerji piyasalarında ise üretim kısıntıları gündeme geliyor.

ABD ve İsrail, ilk kez Tahran’da bulunan petrol depolama ve rafineri tesislerine saldırı gerçekleştirdi.

İsrail'e ve bölgedeki ABD üslerine yönelik misilleme saldırısı başlatılırken, Pezeşkiyan'dan da "Komşu ülkelerle kardeşiz ancak herhangi bir saldırıya karşılık veririz" açıklaması geldi.

Tahran yönetimi bu zamana kadar 300'ü çocuk olmak üzere 1332 İranlı sivilin katledildiğini bildirdi, bu geceden itibaren taarruz operasyonlarını artıracağını duyurdu.

Can Kuyumcuoğlu, Yalçın Cuğ, Burcu Günüşen

Yayın Tarihi: 08.03.2026 , 08:32 Güncelleme Tarihi: 09.03.2026 , 01:08

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları dokuzuncu gününde genişleyerek sürüyor. ABD ve İsrail, ilk kez başkent Tahran’daki petrol depolama sahaları ve rafineri tesislerini hedef aldı. İran başkentinin çeşitli bölgelerinde büyük yangınlar çıktığı bildirildi.

Üst düzey İranlı yetkili Ali Laricani, Washington’un savaş başlatarak ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi ve ABD’nin hedeflerine ulaşamadığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ise İran’a yönelik saldırıların daha da artırılabileceği tehdidinde bulundu. Trump aynı zamanda çatışmalarda ölen ABD askerleri için taziye mesajı yayımladı.

Körfez ülkeleri ise gerilimin bölgeye yayıldığını açıkladı. Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran’dan yeni saldırılar gerçekleştiğini bildirdi. Bu gelişme, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın özür dileyerek saldırıların duracağı yönünde güvence vermesinin ardından yaşandı. Tahran yönetimi ise ABD’nin Körfez’deki üslerden İran’a saldırı başlatmasının bu jesti boşa çıkardığını savundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ve İsrail’i İran’la yaşanan çatışmaya Kürt grupları dahil etmemeleri konusunda uyardı.

Enerji piyasalarında da etkiler görülmeye başladı. Kuveyt Petrol Şirketi, petrol üretimini azaltacağını duyurdu. Bu karar, bölgede artan şiddet nedeniyle dünyanın en büyük enerji üreticilerinden bazılarının üretimi kısmaya başlamasının ardından geldi.

soL, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı haydutça saldırıyı ilk günden bu yana tüm detaylarıyla takip ediyor. Gelişmelerden haberdar olmak için:

Birinci günün haberini okumak için tıklayınız.

İkinci günün haberini okumak için tıklayınız.

Üçüncü günün haberini okumak için tıklayınız.

Dördüncü günün haberini okumak için tıklayınız.

Beşinci günün haberini okumak için tıklayınız.

Altıncı günün haberini okumak için tıklayınız.

Yedinci günün haberini okumak için tıklayınız.

Sekizinci günün haberini okumak için tıklayınız.

00:23,

İran'ın yeni lideri Mücteba Hamaney oldu

İran Uzmanlar Meclisi ABD-İsrail saldırılarında öldürülen Ali Hamaney'in yerine geçecek ismi belirledi.

Buna göre İran'ın yeni dini lideri Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney oldu.

23:32,

Pezeşkiyan'dan Aliyev'e telefon: ‘İran’ın Nahçıvan’a saldırıyla bağlantısı yok’

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırıyı görüştü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Aliyev'i telefonla arayan Pezeşkiyan, Aliyev'in Ali Hamaney başta olmak üzere çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi dolayısıyla İran'ın Bakü Büyükelçiliğini ziyaret ederek taziyelerini iletmesi ve İran'a insani yardım sağlama yönündeki niyeti nedeniyle teşekkür etti.

Pezeşkiyan ayrıca, İran'ın Nahçıvan'a düzenlenen İHA saldırısıyla bağlantılı olmadığını belirterek, söz konusu hadisenin araştırılacağını bildirdi.

Aliyev de İran'da yaşanan son olaylarda çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi nedeniyle bir kez daha başsağlığı dileklerini iletti.

Nahçıvan'a düzenlenen İHA saldırısına değinen Aliyev, olayın araştırılması gerektiğini vurguladı.

Aliyev ve Pezeşkiyan, Azerbaycan ile İran'ın ortak ekonomik projelerine ilişkin de görüş alışverişinde bulundu.
 

23:23,

Suudi Arabistan’da askeri mühimmat düştü: 2 ölü, 12 yaralı

Suudi Arabistan'ın güneydoğusundaki el-Harec kentinde askeri mühimmatın düşmesi sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 12 kişinin yaralandığı bildirildi.

Ülkenin resmi haber ajansı SPA'nın, Sivil Savunma Sözcüsüne dayandırdığı haberde, Harec kentindeki bir bakım ve temizlik şirketine ait konuta askeri mühimmat düştüğü belirtildi.

Olayda Hindistan ve Bangladeş uyruklu 2 kişinin hayatını kaybettiği, Bangladeş vatandaşı 12 kişinin yaralandığı aktarılan haberde, bölgede ayrıca maddi hasarın oluştuğu kaydedildi.

Haberde mühimmatın menşei ve türüne dair bir bilgi paylaşılmadı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı’ndan daha sonra yapılan bir açıklamada ülkenin hava sahasına giren 4 İHA’nın imha edildiği belirtildi.

Açıklamada, ülkenin güneyinde 2 İHA'nın Rubülhali Çölü'ndeki Şeybe Petrol Sahası'na doğru ilerlediği sırada imha edildiği, 2 İHA’nınsa Riyad'ın kuzeyinde imha edildiği kaydedildi.

23:17,

İran: İsfahan’daki radyasyon tesisi ağır hasar aldı

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında İsfahan’da bir radyasyon tesisinde ciddi hasar meydana geldi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Ulusal Nükleer Güvenlik Merkezi, “İsfahan’da bir radyasyon tesisinde ABD-İsrail saldırıları sonucu ciddi hasar meydana geldiğini” açıkladı.

Genel olarak “tarımsal faaliyetler” için çalışmalar yürüten radyasyon tesisinde, saldırıya rağmen radyasyon kirliliğinin tespit edilmediği ifade edildi.

Tesise yönelik saldırılara ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) bilgi verildiği belirtildi.
 

22:44,

ABD ölen asker sayısının 7'ye yükseldiğini duyurdu

ABD ordusu İran'a karşı başlattığı savaşta ölen askerlerinin sayısının 7'ye çıktığını açıkladı.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada Suudi Arabistan'daki Amerikan üssüne saldırıda yaralanan bir askerin öldüğü belirtildi.

Böylece ABD'nin İran'a karşı İsrail ile birlikte 28 Şubat'ta başlattığı savaşta öldüğünü açıkladığı askerlerinin sayısı 7'ye yükseldi.

 

22:36,

Lübnan’ın güneyinde 2 İsrail askeri tanksavar füzesiyle öldürüldü

İşgalci İsrail ordusu Lübnan’da 2 askerinin öldüğünü doğruladı.

Lübnan’ın güney sınırı yakınında İsrail’in mühendislik birliklerinde görev yapan zırhlı bir D9 buldozerine atılan tanksavar füzesiyle 2 İsrail askeri ölürken bir İsrail subayı yaralandı.

Kanal 15, saldırının son günlerde Lübnan'dan İsrail birliklerine karşı düzenlenen dördüncü tanksavar füze saldırısı olduğunu kaydetti.

Cuma günü daha önce de, Lübnan sınırına yakın batı El Halil bölgesinde İsrail güçlerine doğru bir tanksavar füzesi ateşlenmesi sonucu iki İsrail askeri yaralanmıştı.

Hizbullah’tan yapılan açıklamaya göre saldırılar İsrail'in Beyrut'un Güney Banliyösü de dahil olmak üzere Lübnan kasaba ve şehirlerine yönelik saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildi.

21:27,

İran'ın misillemesi sonrası Tel Aviv'den yeni görüntüler iddiası

İran devlet televizyonu Press TV'nin sosyal medya hesabından İran füzelerinin Tel Aviv'deki etkisine dair olduğu iddiasıyla bir video paylaşıldı:

21:21,

İran: ABD-İsrail'in petrol depolarına yönelik saldırıları 'kasıtlı kimyasal savaş'

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi, ABD-İsrail'in yakıt depolama tesislerine yönelik saldırılarının İran vatandaşlarına karşı "kasıtlı kimyasal savaş"tan başka bir şey olmadığını söyledi.

Ulusal İran Petrol Rafineri ve Dağıtım Şirketi, yaptığı açıklamada, ABD ve İsrail rejiminin Cumartesi gecesi geç saatlerde İran'ın altyapısına yönelik saldırılarının bir parçası olarak Tahran ve Elburz illerindeki petrol depolarına füze saldırıları düzenlediğini belirtti.

Bekayi, Pazar günü X hesabından yaptığı paylaşımda, ABD-İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü suç savaşının, İran'ın enerji altyapısına "kasıtlı" saldırılar düzenlenmesiyle tehlikeli yeni bir aşamaya girdiğini söyledi.

Bekayi "Saldırganlar, yakıt depolarını hedef alarak havaya tehlikeli maddeler ve zehirli maddeler salıyor, sivilleri zehirliyor, çevreyi tahrip ediyor ve büyük ölçekte can güvenliğini tehlikeye atıyor" diye ekledi.

Bu “çevresel ve insani felaketin” sonuçlarının sadece İran sınırlarıyla sınırlı kalmayacağı konusunda uyaran Bekayi "Bu saldırılar aynı anda savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım teşkil ediyor" dedi.

21:09,

ABD Enerji Bakanı: İran'daki yakıt depolarına saldırıları İsrail yaptı

ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarında sivil altyapı da hedef alınırken ABD'den petrol depolarına saldırılar için "Bunlar İsrail'in saldırıları" açıklaması yapıldı.

CNN'e konuşan ABD Enerji Bakanı Chris Wright, "İran'ın petrol, doğalgaz veya enerji endüstrisiyle ilgili herhangi bir şeyi hedef alma planımız yok" dedi. Wright "Bunlar İsrail saldırıları. Bunlar Tahran'daki bu mahalledeki benzin deposunu doldurmak için kullanılan yerel yakıt depoları. ABD'nin hedef aldığı hiçbir enerji altyapısı yok" ifadesini kullandı.

19:43,

Trump: İran’ın yeni lideri bizden onay almak zorunda

İran’a yönelik ABD-İsrail saldırıları devam ederken Trump ABC News’e konuştu, İran’ın Hamaney sonrası belirleyeceği yeni liderinin “ABD’den onay almak zorunda” olduğunu iddia etti.

İran’ın yeni dini lideri için “Bizden onay alması gerekecek” diyen Trump, Hamaney’in yerine geçecek kişinin aksi durumda “uzun süre görevde kalamayacağını” öne sürdü.

“Her 10 yılda bir geri dönmek zorunda kalmamak istiyoruz" ifadesini kullanan Trump, İran’a yeni lider seçmek için “eski rejimle bağları olan birini onaylamaya da açık olduğunu” savundu.

Trump “İyi bir lider seçmek için bunu yaparım” ifadesini kullandı.

Aynı mülakatta İran’ın zenginleştirilmiş uranyumunu ele geçirmek için ABD birliklerinin karadan İran’a girme ihtimalini de dışlamayan Trump "Her şey masada. Her şey” diye konuştu.
 

19:30,

Alman fırkateyni Güney Kıbrıs’ta

Alman Deniz Kuvvetleri'ne ait FGS Nordrhein-Westfalen fırkateyninin Güney Kıbrıs’ın Limasol kentindeki limana ulaştığı bildirildi.

İngiltere’nin Akrotiri (Ağrotur) üssüne pazartesi günü insansız hava aracı (İHA) çarpması sonucu Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, İngiltere ve AB üyesi ülkelerden yardım istemişti.

Hristodulidis'in çağrıları sonucunda, İngiltere, Yunanistan, İspanya, Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda, Doğu Akdeniz ile Kıbrıs Cumhuriyeti’ne deniz gücü göndereceklerini açıklamışlardı.

Son olarak Fransa FS Languedoc fırkateynini bölgeye konuşlandırmıştı. İtalya ve İspanya ise ITS Federico Martinengo ve Cristóbal Colón (F105) fırkateynlerini göndereceklerini açıklamıştı. Yunanistan da adaya F-16 savaş uçakları ve iki fırkateyn gönderirken, İngiltere helikopterler konuşlandırdığı bölgeye HMS Dragon destroyerini göndermeye hazırlanıyor.

19:00,

ABD ordusu doğrudan İran halkını tehdit etti: ‘Evlerinizden çıkmayın’

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) İran’daki siviller için yayımladığı mesajda İran’ın askeri amaçlarla kullandığı tesislerin yakınındaki sivillerin güvenliklerini “garanti edemeyeceği”ni söyledi.

ABD-İsrail saldırıları altındaki İran’ı “sivilleri tehlikeye atmakla” itham eden CENTCOM açıklamasında “Askeri amaçlarla kullanılan yerler koruma statüsünü kaybeder ve uluslararası hukuk uyarınca meşru askeri hedefler haline gelebilir” ifadeleri yer aldı.

İran ordusunun Dezful, İsfahan ve Şiraz gibi şehirlerde “sivillerle çevrili kalabalık bölgeleri saldırı dronları ve balistik füzeler fırlatmak için kullandığı” iddia edilen açıklamada İranlı sivillere evlerinden çıkmamaları tehdidinde bulunuldu.

Açıklamada "ABD güçleri, İran'daki sivilleri evlerinde kalmaya şiddetle çağırıyor" denildi.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada ayrıca "ABD ve ortak güçlerin İran'ın askeri kapasitesini yok etmesiyle füze ve saldırı dronu fırlatma oranının azaldığı" savunuldu.

Açıklamada, "ABD ordusu, İran rejiminin askeri amaçlarla kullandığı tesislerde veya yakınlarında sivillerin güvenliğini garanti edemiyor” tehdidinde bulunuldu.

Açıklamada, ABD ordusunun sivillerin güvenliğini kasıtlı bir şekilde riske atmadığı iddia edildi.

ABD ve İsrail'in İran’a karşı başlattığı saldırının ilk günü olan 28 Şubat sabahında Hürmüzgan eyaletine bağlı Minab kentindeki Şeceretü't-Tayyibe Kız İlkokulu füzelerle vurulmuştu. Saldırıda çoğu 7-12 yaşları arasındaki çocuklar olmak üzere en az 165 kişi hayatını kaybetmişti.

18:39,

İran'dan misillemede 28. dalga: Füzeler Tel Aviv'i hedef aldı

Bugün erken saatlerde İran, ABD ve İsrail'in ülkeye yönelik saldırganlığına karşılık olarak Tel Aviv'in de hedefler arasında olduğu Gerçek Vaat 4 adlı misilleme operasyonunun 28. dalgasını başlattığını duyurmuştu.

Press TV, İran'ın Kadir, İmad ve Hayber Şikan füzelerinin fırlatıldığı 28. dalganın yeni görüntülerini paylaştı:
 

İsrail’in başkenti ve çevresinde İran'dan atılan füzeler nedeniyle sirenler devreye girdi.

İran'ın yaklaşık bir saat önce yaptığı misillemede Tel Aviv ve Holon bölgesinde biri ağır 6 kişi yaralanmıştı. Bazı araç ve evlerin ise hasar aldığı bildirilmişti.

Sosyal medyada dolaşan görüntüler, Tel Aviv'i hedef alan füzelerin doğrudan etkisini gösteriyor.

17:13,

İsrail'in 'BAE de savaşa katılıyor' haberine yalanlama: 'İran halkının refahını önemsiyoruz'

İsrail merkezli Ynet, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dün misilleme amacıyla İran'ın Basra Körfezi kıyısındaki bir su arıtma tesisine saldırı düzenlediğini iddia etti.

Haberde, gerçekleştirildiği iddia edilen saldırıya işaret edildi ve BAE'nin savaşa katılabileceğine yönelik değerlendirmede bulunuldu.

Yayınlanmasından kısa bir süre sonra BAE'den habere yalanlama geldi.

BAE Ulusal Savunma Komitesi Başkanı Ali Al Nuaimi, "BAE, İran halkını asla İran rejimiyle aynı kefeye koymayacaktır. İran halkı, bu rejimin asıl kurbanlarıdır ve rejimin politikalarından en çok zarar görenlerdir. Komşular olarak bu gerçeğin farkındayız ve onların refahını önemsiyoruz" açıklamasında bulundu.

16:57,

Tahran’da gökyüzünü siyah duman kapladı: İran Kızılayı'ndan 'toksik yağmur' uyarısı

İran’ın başkenti Tahran ve çevresindeki petrol depolama alanlarını hedef almasının ardından çıkan yangınlar nedeniyle kentin gökyüzünü kara dumanlar kaplarken, yağan küller evlerin ve araçların yüzeyinde siyah bir tabaka oluşturdu.

İran Kızılayı ise yağmurun toksik hâle gelebileceği uyarısında bulundu. Sivillere önlem alma çağrısında bulunan kurum, bu tür yağmurun ciltte kimyasal yanıklara ve akciğerlerde hasara yol açabileceğini kaydetti:

"Patlamaların ardından yağmur yağışı sırasında hiçbir koşulda evinizden çıkmayın. Dışarıdaysanız derhal beton veya metal çatılar altına sığının ve ağaçların altına sığınmaktan kaçının. Yağmur ciltle temas ederse, etkilenen bölgeyi hiçbir koşulda ovalamayın ve yalnızca sürekli akan soğuk suyla durulayın. Yağmurla ıslanmış kıyafetleri derhal değiştirin ve kapalı bir poşetin içine koyun."

16:38,

İran operasyonun 28. dalgasını başlattı: Kuveyt'teki ABD üssü ve İsrail vuruldu

Devrim Muhafızları Ordusu, Gerçek Vaat 4 Operasyonu'nun 28. dalgasının başladığını duyurdu.

Kamikaze insansız hava araçlarıyla İsrail'in Hayfa ve Tel Aviv şehirleri ile Kuveyt'teki ABD üslerinin ve hedeflerinin vurulduğu bildirildi.

Açıklamada, "Son birkaç saat içinde ordunun hava ve deniz kuvvetleri, insansız hava aracı operasyonları gerçekleştirerek ve çeşitli türde imha edici insansız hava araçları kullanarak Hayfa ve Tel Aviv'deki belirlenmiş noktalara ve ayrıca Kuveyt'teki Arifcan Kampı'ndaki Amerikan merkezlerine ve üslerine saldırılar düzenledi" ifadeleri kullanıldı.

Saldırılarda mühimmat ve teçhizat depoları, savunma mevzileri, sinyal istihbaratı toplama merkezleri ve toplanma noktalarının vurulduğu aktarıldı.

Öte yandan saldırıda süper ağır savaş başlığına sahip "Habir" füzelerinin de kullanıldığı ifade edildi.

16:28,

Uraloğlu: Orta Doğu’daki yolcuların tahliyesi Umman üzerinden gerçekleştiriliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ortadoğu’da yaşanan savaş ve buna bağlı hava sahası kapanmaları nedeniyle bölgede bulunan yolcuların tahliyesinin Umman üzerinden gerçekleştirildiğini açıkladı.

Konuya dair sosyal medya üzerinden açıklama yapan Uraloğlu, Türk hava yolu taşıyıcılarımız da özellikle  Maskat Havalimanı üzerinden düzenledikleri ilave seferlerle yolcu hareketliliğinin sürdürülmesine katkı sağlamaktadır. Türk Hava Yolları, çatışmaların başladığı tarihten bu yana Maskat’a ilave seferler planlayarak bölgede bulunan vatandaşlarımızın ve diğer yolcuların güvenli şekilde tahliye edilmesi için operasyonlarını sürdürmektedir" ifadelrini kullandı.

Uraloğlu açıklamasına şöyle devam etti:

"Yaşanan yoğunluga rağmen Umman Ulaştırma Bakanı Sayın Said bin Hamoud Al Maawali ile yaptığımız görüşmede, Umman ve Türk taşıyıcılarının ilave seferlerinin önümüzdeki günlerde de devam etmesi konusunda mutabakata vardık.

Yolcu hareketliliğinin kesintisiz şekilde sürdürülebilmesi için iki ülke arasında yakın koordinasyon içinde hareket edeceğiz. Coğrafyamızda yaşanan olağanüstü koşullar karşısında vatandaşlarımızın ve bölgede bulunan tüm yolcuların ülkelerine güvenli şekilde dönebilmeleri için gerekli tüm adımları atıyor, süreci ilgili ülkeler ve kurumlarımızla koordinasyon içinde sürdürüyoruz."

16:10,

İran duyurdu: Bu geceden itibaren taarruz operasyonları artacak

İran Silahlı Kuvvetleri, bu geceden itibaren taarruz operasyonlarının artırılacağını açıkladı.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansına konuşan askeri yetkili, "ABD ve İsrail'in İran ulusunun çıkarlarına yönelik, vahşetin artışı şeklinde nitelenen saldırılarının Silahlı Kuvvetlerin taarruz operasyonlarında önemli bir artış yapılacağını" söyledi.

Ağır savaş başlığı taşıyan ve stratejik füzelerin kullanımını iki katına çıkaracaklarını aktaran İranlı askeri yetkili, insansız hava araçlarıyla yapılan operasyonların da artırılacağını belirtti.

İranlı yetkili, "Bu tedbir, ülkemizin çıkarlarına ve vatandaşlarına karşı her türlü askeri maceracılığa karşı caydırıcılık ve ezici bir yanıt sağlamak için alınmıştır" ifadelerini kullandı.

15:44,

Güney Kıbrıs: İngiliz üssünü vuran İHA Lübnan’dan fırlatıldı

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, adadaki İngiliz askeri üssünü hedef alan insansız hava aracı saldırısına ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Kombos, saldırıyı gerçekleştiren İran yapımı İHA’nın Lübnan’dan fırlatıldığını öne sürerek Hizbullah'a işaret etti.

İngiliz gazetesi The Guardian’a konuşan Kombos, “Şu anda Lübnan cephesine bakmamız gereken bir gerçek” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, geçen hafta İngiltere’nin Güney Kıbrıs’taki Akrotiri üssünü hedef alan İHA’nın nereden gönderildiğine dair ilk resmi doğrulama niteliğinde.

Kombos, bölgedeki gerilimin geniş bir coğrafyaya yayılabileceğine işaret ederek “Kuzeydoğu yönünden gelebilecek daha geniş bir ihtimali de dışlayamayız. Çok dikkatli olmak zorundayız” dedi. Güney Kıbrıslı bakan, mevcut savunma sistemlerinin “tüm olası tehditleri kapsayacak şekilde” güçlendirilmesi gerektiğini de söyledi.

14:40,

İsrail Beyrut'ta otele düzenlediği saldırıyı üstlendi: 4 ölü, 10 yaralı

İsrail, dün Lübnan'a düzenlediği saldırıda Beyrut'ta bulunan Ramada Oteli de hedef aldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

Sivillerin ve medya mensuplarının konakladığı otele yapılan saldırının ardından İsrail, otelde İran Devrim Muhafızları mensuplarının kaldığını ve onların hedef alındığını öne sürdü.

Saldırı esnasında A Haber muhabiri ve kameramanın da otelde konakladığı öğrenildi.

.

14:15,

ABD ve İsrail sivilleri hedef aldı: 300'ü çocuk 1332 İranlı katledildi

İranlı yetkililer, ABD ve İsrail saldırılarında sivil altyapı, konutlar ve kamu tesislerinin de hedef alındığını açıkladı.

İran Kızılayı, saldırılarda 7 bin 943 konut, 1617 ticari birim, 32 sağlık merkezi, 65 okul ve Kızılaya bağlı 13 merkezin hedef alındığını bildirdi.

Tahran'da da İnkılap Meydanı, Azadi Meydanı ve Nilüfer Meydanı gibi sivil nüfusun yoğun olduğu bölgeler de ABD-İsrail tarafından bombalandı.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İravani, BM'de yaptığı açıklamada saldırıların başlamasından bu yana en az 1332 İranlı sivilin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin yaralandığını duyurdu.

İran Kızılayı ise yaşamını yitirenlerden yaklaşık 300'ünün çocuk olduğunu bildirdi.

13:58,

İddia: 'ABD ile İsrail, İran'daki uranyumu ele geçirmek için özel kuvvet göndermeyi değerlendiriyor'

ABD ile İsrail'in, saldırılarının sonraki safhalarında "yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunu ele geçirmek için İran'a özel kuvvet göndermeyi" değerlendirdiği iddia edildi.

Axios'un konuyla ilgili bilgi sahibi dört kaynağa dayandırdığı haberine göre, İran ordusunun "ciddi tehdit oluşturmadığından emin olunan dönemde" bu adımın atılabileceği öne sürüldü.

İran'ın topraklarına girilmesini gerektirecek bu "operasyonun" ortak misyon olup olmayacağına ilişkin detay verilmedi.

Kaynaklar, Trump yönetiminin, İran'ın elindeki materyalleri tamamen bölgeden çıkarmayı ya da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) gibi kurumlardan nükleer uzmanları bölgeye getirerek seyreltmeyi değerlendirdiğini öne sürdü.

13:47,

İsrail geceden bu yana Lübnan'da en az 38 kişiyi katletti

İsrail ordusu, gece saatlerinden bu yanan Lübnan'ın çeşitli bölgelerine saldırılar gerçekleştirdi.

Lübnan resmi ajansı NNA ve Sağlık Bakanlığı, ülkenin güneyi ve başkent Beyrut'a yönelik hava saldırılarında en az 38 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

13:33,

İddia: 'İsrail yeni İran liderinin belirleneceği üst düzey toplantıya saldırdı'

Fox News'un İsrail kaynaklarına dayandırdığı iddiaya göre İsrail, İran'ın yeni liderini belirlemek için gerçekleştirilen toplantıya saldırı düzenledi.

İddiaya göre İsrail istihbaratı, İranlı üst düzey yöneticilerin gerçekleştireceği toplantının bilgisine ulaştı ve saldırıda doğrudan toplantı hedef alındı.

13:14,

Petrol depolarına yönelik saldırılarda en az dört tanker işçisi hayatını kaybetti

İran merkezli Fars haber ajansının aktardığına göre İsrail saldırılarında dört petrol depolama tesisini ve bir petrol ürünleri transfer merkezi hedef alındı.

Saldırılarda en az dört tanker işçisinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Haberde, saldırıya rağmen yakıt dağıtımında herhangi bir aksama olmadığı ve güvenlik güçlerinin yangın söndürme çalışmalarına devam ettiği aktarıldı.

12:59,

İran'ın yeni lideri belirlendi

88 üyeli Uzmanlar Meclisi'nin üyelerinden Seyyid Ahmed Alemülhüda, İran'ın yeni liderinin belirlendiğini doğruladı.

Alemülhüda, İran liderlik seçimlerinin yapıldığını ve bir liderin atandığını söyledi. 

Al Mayadeen'in aktardığına göre Alemülhüda, Uzmanlar Meclisi'nin henüz bir karar vermediğini öne süren tüm söylenti ve raporların tamamen uydurma olduğunu ifade etti.

İran medyası dün Uzmanlar Meclisi'nin bir üyesine atıfla, Ali Hamaney'in hayatını kaybetmesinin ardından yeni bir lider seçmek üzere Uzmanlar Meclisi'nin 24 saat içinde toplanmasının beklendiğini aktarmıştı.

12:50,

Bahreyn: Düşen füze parçaları üç kişiyi yaraladı

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, İran'ın saldırısı sonucu düşen füze parçaları nedeniyle yaralanma vakalarının yaşandığını bildirdi.

Açıklamada, "Muharrek bölgesine füze parçaları düşmesiyle üç kişi yaralandı ve bir üniversite binasında maddi hasar meydana geldi" denildi.

12:34,

Pezeşkiyan: Komşu ülkelerle kardeşiz ancak herhangi bir saldırıya karşılık veririz

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, dün komşu ülkelerle ilgili yaptığı açıklamaların yanlış yorumlandığını ifade etti.

"Düşmanlar, İran ile komşu ülkeler arasında bir ayrılık yaratmak istiyorlar" diyen Pezeşkiyan, "Komşu ülkelerle kardeşiz ve ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz ancak herhangi bir ülkeyi kullanmak ve topraklarımıza saldırmak isterlerse onlara karşılık vereceğiz" dedi.

İran'ın komşularla ilişkilerine önem verdiğini belirten Pezeşkiyan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Daha önce de defalarca söylendiği gibi ve liderliğe göre, komşu ülkelerle kardeşiz ve ilişkilerimiz iyi olmalı. Herhangi bir ülkeden saldırı ve topraklarımızı ihlal etmek isterlerse, bu saldırıya karşılık vermek zorundayız ve bu karşılık, o ülkeyle bir anlaşmazlığımız olduğu veya oradaki insanları rahatsız etmek istediğimiz anlamına gelmez."

ABD-İsrail'in saldırılarında sivillerin ve çocukların hedef alındığını söyleyen Pezeşkiyan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkemize saldıranlara karşı dimdik duruyoruz ve güçlü bir şekilde karşılık vereceğiz. Silahlı Kuvvetlerimiz ve Besic (Gönüllü Güvenlik Güçleri), ülkenin her yerinde mevcut ve ülkeyi tüm gücümüzle savunacağız ve bize yönelik hayallerini kesinlikle bozacağız. Ülkemiz zorbalığa, baskıya ve saldırganlığa kolay kolay boyun eğmedi ve eğmeyecek."

12:29,

İsrail: İran'dan yeni füzeler fırlatıldı

İsrail, İran'dan füze fırlatıldığını ve füzelerin önlenmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Tahran'dan İsrail'e doğru "kısa bir süre önce" fırlatılan füzeler tespit edildiği ve "savunma sistemlerinin devreye girdiği" ifade edildi.
 

11:51,

ABD'den gizli rapor: 'Geniş çaplı savaşın bile İran yönetimini devirmesi olası görünmüyor'

Washington Post'un haberine göre ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarından kısa bir süre önce Ulusal İstihbarat Konseyi tarafından gizli bir rapor hazırlandı.

Raporun içeriğine aşina üç kaynak tarafından aktarılan bilgiye göre raporda, İran ve İran yönetimine yönelik saldırılar hakkında çeşitli senaryolar üretildi ve bu senaryolar üzerinden kimi değerlendirmelerde bulunuldu.

Raporda, ABD'nin büyük ölçekli bir saldırısının bile İran yönetiminin devrilmesine yol açmayacağı, yönetimin değişmesine dair olasılık olmadığı aktarıldı.

11:36,

İran'dan 'ABD askerlerini esir aldık' iddiası: Washington’dan yalanlama

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Laricani, geçen hafta başlayan ABD-İsrail saldırılarının ardından bazı ABD askerlerinin İran tarafından esir alındığını öne sürdü. ABD ordusu ise iddiaları hızla yalanladı.

Laricani, Cumartesi günü sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda ABD’nin esir alınan askerleri gizlediğini iddia etti.

“Bana birkaç Amerikan askerinin esir alındığı bildirildi” diyen Laricani, “Ancak Amerikalılar onların çatışmada öldürüldüğünü iddia ediyor. Boş çabalarına rağmen gerçeği uzun süre gizleyemezler” ifadelerini kullandı.

ABD ordusu ise Laricani’nin açıklamalarını reddetti. ABD Donanması’ndan Kaptan Tim Hawkins, İran yönetimini “yalan yaymakla” suçladı.

Hawkins yaptığı açıklamada, “İran rejimi yalan yaymak ve aldatmak için elinden geleni yapıyor. Bu da bunun açık bir örneğidir” dedi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsü de El Cezire'ye yaptığı açıklamada benzer bir ifadeyle İran’ın iddialarının “yalan ve dezenformasyon” olduğunu öne sürdü.

11:28,

İsrail'den Beyrut'a saldırı

İsrail, Lübnan'a 2 Mart'ta başlattığı hava saldırılarını sürdürüyor.

İsrail ordusu, halkı yerlerini terk etmeye zorladığı Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesine yeni hava saldırısı düzenledi.

Saldırı düzenlenen bölgeden dumanların yükseldiği aktarılırken, İsrail'e ait insansız hava araçlarının da bölgede alçak irtifada uçuşlar gerçekleştirdiği bildirildi.

 İsrail ordusu, Beyrut’ta İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü’nün Lübnan Kolordusu’ndan bazı komutanları hedef alan bir saldırı düzenlediğini öne sürdü.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Beyrut’ta İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü’nün Lübnan Kolordusu’nda görev yapan bazı komutanların hedef alındığı öne sürüldü.

Açıklamada, söz konusu yapının Hizbullah ile İran Devrim Muhafızları Ordusu arasındaki bağlantıyı sağladığı ve Hizbullah’ın askeri kapasitesinin güçlendirilmesine destek verdiği savunuldu.

11:09,

Trump: İngiltere iki uçak gemisi göndermeyi düşünüyor ama onlara ihtiyacımız yok

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İngiltere'nin Orta Doğu'ya iki uçak gemisi göndermeyi düşündüğünü açıkladı.

İngiltere'yi "ABD'nin bir zamanlar belki de en büyük müttefiki" diye niteleyen Trump, "(İngiltere) Başbakanı Starmer, artık onlara ihtiyacımız yok. Ama bunu hatırlayacağız. Çoktan kazandığımız savaşlara katılan insanlara ihtiyacımız yok" iddiasında bulundu.

The Guardian gazetesinin, İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan ismi paylaşılmayan bir sözcüye dayandırdığı haberinde, İngiltere'nin Orta Doğu'ya bir uçak gemisi göndermeyi düşündüğü ileri sürülmüştü.

10:58,

IKBY'deki Komala kampına füze saldırısı: 1 ölü, 1 yaralı

İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu'nun (Komala), Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Süleymaniye'de bulunan kampına İran tarafından füze saldırısı düzenlendi.

Rudaw'ın aktardığına göre saldırıda bir kişi öldü, bir kişi ise yaralandı.

Saldırının ardından Komala tarafından yapılan açıklamada "Bu saldırılar İran İslam Cumhuriyeti’nin son çırpınışlarıdır. Bu eylemler bir güç gösterisi değil, aksine rejim içindeki korku ve zayıflığın bir sonucudur. Kürdistan halkının ve Komala’nın iradesi bu tür terörist saldırılarla sarsılmayacaktır" denildi.

ABD'nin ve İsrail'in, Tahran'a yönelik saldırı tehditleri sürerken İran'daki beş Kürt partisi "Ana hedefimiz İran İslam Cumhuriyeti'nin devrilmesi için mücadele etmektir. Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etme hakkının gerçekleştirilmesidir" açıklamasıyla ittifak kurmuştu. Komala da kuruluş ilanından kısa bir süre sonra ittifaka katıldığını bildirmişti.

10:38,

Öldürülen ABD askerleri için ilk kez tören düzenlendi

İran’ın Kuveyt'e düzenlediği misilleme saldırılarında öldürülen ABD askerleri için Delaware eyaletindeki Dover Hava Kuvvetleri Üssü'nde cenaze töreni düzenlendi.

Törene ABD Başkanı Donald Trump, Trump'ın eşi Melania Trump ve ABD Başkan Yardımcısı JD Vance de katıldı.

Söz konusu tören ABD ve İsrail'in İran'a başlattığı saldırıların ardından öldürülen ABD askerleri için düzenlenen ilk cenaze töreni oldu.

10:16,

Kuveyt: Yakıt tanklarına İHA saldırısı düzenlendi

Kuveyt hükümeti, Kuveyt uluslararası havaalanındaki yakıt tanklarına insansız hava aracıyla saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Sosyal medya üzerinden yayınmanan açıklamada, "Yetkili makamlar ve itfaiye ekipleri olay yerindeki yangına müdahale ediyor" denildi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Saud Abdulaziz Al-Atwan ise silahlı kuvvetlerin şafak vakti ülkenin hava sahasını ihlal eden bir dizi düşman insansız hava aracıyla mücadele ettiğini söyledi.

Saldırının Kuveyt Uluslararası Havalimanı'ndaki yakıt depolama tanklarını hedef aldığını belirten Atwan, bunun hayati öneme sahip altyapıya yönelik doğrudan bir saldırı olduğunu söyledi.

k

09:58,

Tahran'da petrol tesisine yönelik saldırının ardından yangın çıktı

İsrail'in İran'ın başkenti Tahran'daki petrol depolama tesislerini vurmasının ardından bölgede yangın çıktı.

Yangın ve yükselen dumanlar kameralara yansıdı.

09:41,

ABD-İsrail saldırılarında ambulans ve sivil yaşam alanları hedef oldu

ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarında, bir ambulans ve sivillere ait iki binanın hedef alındığı bildirildi.

Tahran Eyaleti Acil Servis Kurumu tarafından yapılan açıklamada, başkentte 1 ambulansın füzeyle vurulduğu belirtildi. Sosyal medya görüntülerinde yandığı görülen ambulanstaki sağlık görevlilerinin hafif yaralandığı ifade edildi.

Öte yandan Kum şehrinde de sivillerin yaşamakta olduğu iki binanın hedef alındığı açıklandı. Yaralı veya can kaybına dair bilgilendirme yapılmadı.

09:36,

İran’dan misilleme: Birçok İsrail şehrinde sirenler çaldı

İran'ın düzenlediği misilleme saldırısının ardından İsrail'in kuzeyindeki birçok şehirde sirenler çaldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan İsrail'e fırlatılan füzelerin tespit edildiği ve hava savunma sistemlerinin füzeleri engellemeye çalıştığı bildirildi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberinde, birkaç dakika aralıklarla İran'dan iki dalga halinde ateşlenen füzeler nedeniyle İsrail'in kuzeyinde liman kenti Hayfa dahil birçok bölgede sirenlerin devreye girdiği belirtildi.

Bölgede yaşayan yüz binlerce İsraillinin bir süre sığınaklarda beklemek zorunda kaldığı belirtilen haberde, füzelerin çok başlıklı olmadığı ve bazı füzelerin açık alanlara düştüğü ileri sürüldü.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, İran'ın söz konusu misillemelerinde ölen ya da yaralanan olmadığını savundu.
 

09:30,

Katar: İran balistik ve seyir füzeleriyle saldırı düzenledi

Katar Savunma Bakanlığı, İran tarafından ülkeye yönelik balistik ve seyir füzeleriyle saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İran’dan Katar’a doğru 10 balistik füze ve 2 seyir füzesinin geldiği Katar Silahlı Kuvvetleri hava savunma sistemlerinin saldırıya müdahale ederek 2 seyir füzesi ve 6 balistik füzeyi engellediği kaydedildi.

Balistik füzelerden 2'sinin Katar kara sularına düştüğü, diğer 2 balistik füzenin ise yerleşim bulunmayan bir bölgeye isabet ettiği aktarılan açıklamada, saldırılarda can kaybı yaşanmadığı ifade edildi.

08:45,

İran: Savaşı en az altı ay sürdürebilecek kapasiteye sahibiz

İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naini, mevcut operasyon temposunu koruyarak en az altı ay sürecek yoğun bir savaşı sürdürebilecek kapasiteye sahip olduklarını açıkladı.

Ülkesinin ABD üsleri ve İsrail'e yönelik saldırıları hakkında bilgi veren Naini, "ABD ve İsrail üsleri ile tesislerine yönelik 200'den fazla nokta hedef alındı. İran'ın ateş gücünün yaklaşık yüzde 60'ı bölgedeki ABD üslerine, yüzde 40'ı İsrail hedeflerine yönelik gerçekleştirildi" dedi.

Şu ana kadar operasyonlarda kullanılan füzelerin ağırlıklı olarak birinci ve ikinci nesil füzeler olduğunu dile getiren Naini, gelecek aşamalarda daha gelişmiş ve daha uzun menzilli füzelerle yeni bir saldırı tarzı uygulayacaklarını belirtti.

Savaşın planlayıcılarının üç konuda yanlış hesap yaptıklarını belirten Naini, "Savaşı planlayanlar, İran liderinin suikastı ile 48 saat içinde ülkenin çökeceğini, savaşın sadece üç gün süreceğini ve İran'a karşı bölgesel ve uluslararası koalisyonun oluşacağını beklediler. Fakat bu hesaplarda tamamen başarısız oldular" ifadelerini kullandı.
 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.