9 işçi toprak altında, yakınları tepkili: Gelen şov yapıyor, canlarımızdan haber yok

Erzincan İliç’te siyanürlü toprak yığını altında kalan 9 işçiye halen ulaşılamadı. Toprak altında kalan kamyon şoförü Uğur Yıldız’ın yakınları soL’a konuştu.

Burcu Günüşen

Erzincan’in İliç ilçesinde Anagold Madencilik’in siyanürlü altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprağın kaymasıyla toprak altında kalan 9 işçiye hâlâ ulaşılamadı. İşçilerin yalnızca 7’sinin ismi kamuoyuna açıklandı.

Toprak altında kalan işçilerden 33 yaşındaki Uğur Yıldız, taşeron firma Çiftay A.Ş.'de yaklaşık 8 yıldır kamyon şoförü olarak çalışıyordu. Yıldız kamyonuyla birlikte toprak altına kaldı. Yıldız’ın yakınları maden sahası çevresinde bekleyişlerini sürdürüyor.

Uğur Yıldız’ın kuzenlerinden Hüseyin Yıldız valinin açıklama yapmasını beklediklerini, kendilerine gelen bilginin, çalışmaların uzun süreceği yönünde olduğunu söyledi.

'Enkaz büyük, çalışmalar uzun sürebilir diyorlar'

Arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili, herhangi bir gelişme olup olmadığını sorduğumuz Hüseyin Yıldız “Şu an herhangi bir gelişme yok, bilgi alamıyoruz üst düzey bir yetkiliden. Zannedersem vali bir açıklama yapacaktı. Ben giriş yerine giremedim şu an. Ailelerin yanındayım aşağıda. Çalışmalar uzun sürebilir diyorlar. Enkaz büyük yani. Hiçbir garanti yok, şu an bir sinyal falan da yok. Yerleri tespit edilse orada çalışma olur. Şu an çalışma yok. Yağmur da yağdı. Valinin açıklamasıyla belli olmasını bekliyoruz” dedi.

Uğur Yıldız’ın bir diğer kuzeni Engin Yıldız’la dün akşam saatlerinde görüştük. Engin Yıldız kuzeninin toprak altında kalışını “En son o kalıyor. 35 saniye önce gitseydi kurtulacaktı. Ama üzerine çöküyor. Yuvarlak çiziyor, çiziyor, komple dokuz kişinin üzerine kapaklanıyor” diye anlattı.

'Sağolsun büyüklerimiz geldi, hepsi şov yaptı'

Bölgeye girişlerin yasaklandığını anlatan Yıldız “Dünden beri bakanlardan tutun, valisi, emniyet müdürü, kaymakamı, aklınıza kim geliyorsa geldi. Ama gene yok gene yok. 2 gündür 9 canımızı bulamadılar. Böyle bir şey yok” dedi. Yıldız “Sağolsun büyüklerimiz geldi ama hepsi şov yaptı yani başka bir şey yapmadılar” diye tepkisini dile getirdi.

Engin Yıldız işçilerin ailelerinin ellerinden beklemekten başka bir şey gelmediğini dile getirdi: “Bekliyoruz, bir şey de yapamıyoruz. Bir umut diyoruz ama yok. O gelmiş bu gelmiş beni bağlamıyor, bana sonuç lazım, bana kuzenim lazım. Allah göstermesin ölüsü ya da dirisi. Diğer 8 canımız da aynı şekilde. Geri kalan her şey bana göre göstermelik. Olan oradaki 9 cana oluyor, ailelerine oluyor.”

Yıldız’ın yakınları işçilerin toprak altındaki yerlerinin tespit edildiğine dair söylenen sözlerin de doğru olmadığını belirtiyor.

Engin Yıldız “Yani bizim gibi insanları siz de bilirsiniz, ölen öldüğüyle kalıyor orada. Milletvekilleri geldi. Biri çıkıyor diyor ki biz 5 kişiyi tespit ettik. Halbuki yalan. Sen tespit edebildiysen bana göster, soruyoruz. Sırf biz değil diğer insanların aileleri de orada” diyor.

Uğur Yıldız’ın bir başka kuzeni Ergül Gülücü de 9 cana ulaşmanın birkaç günlük bir mesele olmadığının kendilerine söylendiğini belirtiyor ve işçilerin toprak altında yerlerinin halen tespit edilemediğini de sözlerine ekliyor.

Ne olmuştu?

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin siyanürlü altın üretimi yaptığı ve geçtiğimiz yıl kapasite artışına gittiği Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, önceki gün saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı. İlk belirlemelere göre 9 işçi toprak altında kaldı.