8 öğrenci yaşamını yitirmişti: MESEM projesi Libya’ya da götürülüyor

Örgün eğitimdeki en az 8 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiği MEB’in mesleki eğitim merkezleri projesi şimdi de Libya’ya ihraç ediliyor.

Haber Merkezi

Türkiye sermayesine ucuz çocuk emeği sömürüsü olanağı sunan, örgün eğitimdeki çocukların haftada bir gün okulda dört gün de staj adı altında sanayide çalıştığı MESEM projesi şimdi de başka ülkelere ihraç ediliyor.

Proje kapsamında en az 8 çocuk çalıştığı işyerlerinde iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirmişti.

Son olarak İstanbul’da 14 yaşındaki Arda Tonbul, Kütahya’da 15 yaşındaki Erol Can Yavuz ve Kilis’te 17 yaşındaki Murat Can Eryılmaz MESEM kapsamında çalıştıkları iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdiler.

Art arda gelen öğrenci ölümlerinin ardından kamuoyunda MESEM projesinin iptali için talepler yükselirken, Milli Eğitim Bakanlığı projeyi daha da genişletme kararı almıştı.

MEB’in 2024-2028 Stratejik Planı’nda, sanayi bölgelerinde “çırak pansiyonları” adı altında çocuk işçi kampları kurulmasının hedeflendiği ortaya çıkmıştı. 

Bakanlık raporunda bu alanda “uluslararası işbirliği ve deneyim paylaşımının teşviki” de hedefler arasında sıralanmış ve bu kapsamda elde edilen tecrübenin “Türk mesleki ve teknik eğitim modeli olarak tasarlanacağı, dost ve kardeş ülkelerle paylaşılacağı” ifade edilmişti.

Trablus'ta başlayıp Libya'ya yayılacak

Son olarak Libya hükümetinin “Libya-Türkiye Mesleki Eğitim Merkezi” projesine verdiği onay MEB’in sözkonusu hedeflerinin ürünü olarak görünüyor.

AA’nın haberine göre Libya hükümeti, Teknik ve Mesleki Eğitim Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde başkent Trablus'ta açılacak "Libya-Türkiye Mesleki Eğitim Merkezi" projesini onayladı.

Hükümet, projenin onaylandığına ilişkin bir kararname yayımladı.

Bir ay önce eğitim başladı

TİKA Trablus Koordinatörü Ali Suha Bacanakgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya-Türkiye Mesleki Eğitim Merkezi'nin açılmasına yönelik çalışmaların uzun süredir devam ettiğini, hükümetin yayımladığı kararname ile hukuki altyapısının da oluştuğunu söyledi.

Bacanakgil projenin “Libya'da ihtiyaç duyulan kalifiye ara eleman ihtiyacına katkı sağlama ve gençlerin kabiliyetlerini geliştirmelerine imkan sunma” amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Buna göre Trablus'taki merkez pilot proje olacak ve Libya geneline yayılacak.

Bacanakgil, Trablus’taki merkezde Soğutma ve İklimlendirme, Otomotiv, Asansör Sistemleri, Elektrik ve Mekanik olmak üzere 5 alanda eğitim verileceğini aktardı. Bacanakgil, projenin ilk ayağı olan "Soğutma ve İklimlendirme Teknisyenliği Atölyesi"nin yaklaşık bir ay önce eğitime başladığını söyledi.

Türkiye'den uzmanların atölyede eğitim verecek 17 usta öğretici eğitmene hizmet içi eğitim verdiğini belirten Bacanakgil, projenin ikinci ayağı "Otomotiv Atölyesi"nin de kısa sürede eğitime başlayacağını ifade etti.

Türkiye 2021 yılında da Azerbaycan ile Mesleki Eğitim Alanı’nda İş Birliği Protokolü imzalamıştı.