Konya’nın Seydişehir ilçesi Ketenli Mahallesi 156128 No'lu Sokak'ta 2 katlı bir binanın inşaatında çalışan 79 yaşındaki işçi A.Ç, yere serilen mebran sebebiyle ayağı kayıp düştü. İşçi ağır yaralandı.
Çevredekilerin yardım çağrısı üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.
Sağlık ekiplerince Seydişehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan A.Ç. müdahaleye rağmen kurtarılamadı.
Emekliler geçinemiyor: Bir ayda 65 yaş ve üstünde 8 işçi hayatını kaybetti
İSİG Meclisi’nin verilerine göre Eylül ayında 65 yaş ve üstünde 8 işçi hayatını kaybetmişti.
En düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira, ortalama emekli aylığı ise 15 bin 500 lira seviyesinde. "Emekliler Yılı" ilan edilen 2024'te yurdun dört bir yanında emekliler geçinemezken iktidar en düşük aylık seviyesindeki maaşlara yaptığı 2 bin 500 liralık zammı "müjde" olarak duyurdu.
Türk-İş’in açıkladığı Eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması da yaşlı yoksulluğunu gözler önüne serdi. Eylül ayında açlık sınırı en düşük emekli aylığının 7 bin 330 lira üstüne çıktı.
Türk-İş’e göre Eylül ayında 4 kişilik aile için açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 2,9 artarak 19 bin 830 liraya ulaştı.
Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamaların toplamına denk gelen yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 liraya çıktı.
Yoksulluk sınırı, emekli aylıklarının 5 katını geçerek 65 bin liraya dayandı. Açlık sınırında son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 48,72 olarak hesaplanırken yıllık ortalama artış yüzde 71,23’ü buldu.
2010-2023 arası iş güvenliği önemsenmemiş
Türkiye’de iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin resmi veriler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendi web sayfasında yayımlanıyor. Yayınlanan istatistiklerde 2010-2023 yılları arasındaki iş kazalarının sayısının artışına bakıldığında işçilerin sağlığının ve güvenliğinin önemsenmediğini saptamak zor değil.
2012 yılında, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin iş kazasına uğrayan hayatını kaybeden işçilerin sayısını azaltmadığı görülmekte. Yani kanun işçileri korumuyor.
Ülkemizdeki iş kazalarının ve hayatını kaybeden işçilerin sayı tersine her yıl arttı. 2023 yılında tarihin en yüksek sayıda iş kazası gerçekleşti. 681 bin 401 işçi iş kazası geçirdi, bu sayı rekor. Hayatını kaybeden işçi sayısı da bin 966 oldu ki bu da epey yüksek.
İş kazaları en çok inşaatta
SGK İstatistiklerinden 2023 yılında iş kazalarının en fazla olduğu işler:
- İnşaat işleri,
- Gıda ürünlerinin imalatı,
- Yiyecek içecek hizmet faaliyetleri,
- Metal ürünlerin imalatı, şekillendirilmesi,
- Makine imalatı,
- Tekstil ürünlerinin imalatı,
- Konaklama,
- Yiyecek içecek hizmetleri,
- Plastik ürünlerinin imalatı.