6 milyon metrekareden fazla arazi orman dışına çıkarıldı!

Türkiye’nin ekranlarda uzaya baktığı saatlerde gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 milyon metrekareden fazla orman arazisi orman dışına çıkarıldı.

Yusuf Yavuz

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan 8119 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak’ta toplam 6 milyon 74 bin 411 metrekare orman arazisi orman dışına çıkarıldı. Orman dışına çıkarılan arazilerin 4 milyon metrekarelik kısmı Bursa’da yer alıyor. Ocak 2021’de yapılan düzenlemeyle üzerinde yerleşim yeri bulunan yerler ile yerleşim yeri oluşturulması uygun olan, taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan yerler orman sınırları dışına çıkarılmasının önü açılmıştı.

Resmi Gazete’de bugün (19 Ocak 2024) yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerinde bulunan bazı alanlar orman sınırları dışına çıkartılacak. Kararda, ilgili alanların iki katından az olmamak üzere, devlete ya da Hazineye ait taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacağı kaydedildi.

Toplamı 6 milyon metrekareden fazla

Kararın ekinde yer alan verilere göre orman dışına çıkarılacak en fazla arazi 4 milyon 9 bin 459 metrekare ile Bursa’da yer alıyor. Karara göre Bingöl’de 940 bin, Manisa’da 664 bin, Kütahya’da 390 bin, Kocaeli’nde 25 bin, Tokat’ta 15 bin, Kastamonu’da yaklaşık 6 bin, Sinop’ta 7 bin, Muğla ve Konya’da yaklaşık 7 bin, Eskişehir’de 945, Zonguldak’ta ise 346 metrekare orman arazisi orman dışına çıkarılacak. Bu illerde orman dışına çıkarılacak orman arazisi toplamı 6 milyon 74 bin 411 metrekare büyüklüğünde.

Yönetmelik Ocak 2021'de değiştirilmişti

Orman arazilerinin yağmalanmasının önünü açan söz konusu düzenleme, 7 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3413 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na dayanıyor. Düzenlemeyle, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16. Maddesi kapsamında ‘Orman Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’ yürürlüğe sokulmuştu.

Antalya

'Taşlık, kayalık' yerler orman dışına çıkarılabilecek

Yönetmeliğe göre sınırları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek olan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile üzerinde yerleşim yeri bulunan yerler ve yerleşim yeri oluşturulması uygun olan, taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan yerler orman sınırları dışına çıkarılabilmesinin önü açılmış oldu.

Bazı türler en iyi taşlık, kayalık alanda gelişiyor

Uzmanlara göre yönetmelikte “taşlık-kayalık” olarak anılarak orman dışına çıkarılmasının önü açılan alanlar, sedir, çam ve ardıç gibi türlerin verimli olduğu alanları oluşturuyor. Orman içi açıklıklar ile verimsiz olarak anılan yerler ise ekosistem açısından önemli türleri barındırıyor. Ormanların arsa ofisine dönüşmesine neden olacağı eleştirilerini beraberinde getiren düzenleme kapsamında geçtiğimiz Aralık ayında da 1 milyon metrekareden fazla orman arazisi orman dışına çıkarılmıştı.

Erdemli, Mersin