44 gün geçti, plansızlık giderilemedi: Aile hekimleri sağlıksız koşullara itiraz etti

Ankara'dan deprem bölgesine gönderilen aile hekimleri, plansız görevlendirmelere ve sağlıksız koşullara tepki gösterdi.

Emre Alım

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 44 gün geçti ancak bölgede barınmadan sağlık hizmetlerine birçok konuda yaşanan aksaklıklar giderilemedi. Ankara'dan deprem bölgesindeki illerde görev yapmak üzere gönderilen aile hekimleri sağlıksız koşullardan yakındı, plansızlığa dikkat çekti.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Yaşar Öztoprak, soL'a yaptığı açıklamada hekimlerin göreve "son dakikada" çağrıldığını ve belirsiz sürelerle çalıştırıldığını şu sözlerle aktardı:

"Kimin, ne kadar süre ile gideceği belli değil. Nereye gideceğimiz sonradan söyleniyor. Gelen bilgilere göre hekimler cumartesi göreve çıkmaları için genelde cuma günü aranıyor."

'Görevlendirme 1 haftayı aşmamalı'

Sağlık çalışanlarının daha kısa süreli ve planlı görevlendirilmesi gerektiğini belirten Öztoprak, "15 günden az görevlendirme süresi yok. Hem çalışma şartları uygun değil hem de psikolojik olarak maalesef uygun şartlar yok. Bölgede kalınan sürenin bir haftayı geçmesi çalışanın hem kendi sağlığı hem ortaya koyduğu emeği açısından uygun değil. Görevlendirme süresinin bir haftayı aşmamasında fayda var" ifadelerini kullandı.

Çalışma koşullarının yanı sıra barınma ve beslenme imkanlarının da uygun olmadığını kaydeden Öztoprak, hekimlerin yaşadıkları zorlukları anlattı:

"Hekimlerin kaldığı koşullar iç açıcı değil. Bize gönderilen görüntülerde bir spor salonunda herkes yan yana yatıyor. Hekimler gidecekleri yerlerde daha faydalı olacakları bir şekilde organize edilmeli. Sağlıklı koşullarda barınmalılar. Hijyen koşulları sağlanmalı. 40 günden fazla süre geçmiş olmasına rağmen hala uygun ve sağlıklı şartların sağlanmadı."

Deprem bölgesinde görev yapan hekimler spor salonunda kalıyor

Hem gönüllü hem mağdur

Sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunlar deprem bölgesinden döndüklerinde de sona ermiyor. Birçok gönüllünün maddi kayba uğradığını aktaran Öztoprak, "Bir hekim arkadaşımıza önce izin dilekçesi yazdırılmış. Döndüğünde de izin iptali için dilekçe yazdırılmış. Bu nedenle muayene sayısı düştü ve maddi kayba uğradı" dedi.

Ankara Tabip Odası'nın Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne çağrıda bulunduğunu aktaran Öztoprak, görevlendirilen hekimlerin çalışma ve barınma koşullarının iyileştirilmesini talep etti:

"Olağanüstü durumdan olağan koşullara geçişin sağlanması gerekiyorken, sağlık çalışanlarının sahiplenilmediğini görüyoruz. Görevlendirilen hekimler canla başla çalışıyor, çalışmak da istiyor ama insani ve tıbbi şartların sağlanması gerekiyor."

Şikayetlerine olumlu ya da olumsuz bir dönüş alamayan Ankara Tabip Odası'nın Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne yönelttiği sorular:

-Şikayetlerine olumlu ya da olumsuz bir dönüş alamayan Ankara Tabip Odası'nın Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne yönelttiği sorular:

-Görevlendirilen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına hazırlanmaları için yeterli zaman veriliyor mu yoksa mevzuata da aykırı olarak cuma akşamı aranıp hemen yola çıkın mı deniliyor?

-Görevlendirilen sağlık çalışanlarına görev yeri ve süresi önceden belirtiliyor mu yoksa gecenin bir vakti size bu ilde ihtiyaç yok denilerek geri mi çevriliyor?

-Yerine bakan ve görevlendirilen sağlık çalışanları maddi kayba uğruyorlar mı? Yoksa yapılan muayene ortalamaları düşük gösterilerek maddi kayıp mı yaşıyorlar?

-Görevlendirme esnasında sağlıklı çalışma, barınma, dinlenme ve hijyen şartları sağlanıyor mu?

-Görevlendirmenin sonunda idare geri dönüş için ulaşım imkanı sağlıyor mu yoksa kendi başınızın çaresine bakın mı deniliyor?

-Ankara'dan geçici görevle yollanan depremin felaketinin yaşandığı ilk andan itibaren can-ı gönülden çalışan sağlık çalışanlarını mağdur eden beceriksiz organizasyonun sorumlusu kimdir?