20 yaş düzenlemesinin görünmeyen yüzü: Çocuk işçi gerçeği…

20 yaş altına önce sokağa çıkma yasağı getiren, sonra da 18-20 yaş arası işçileri kapsam dışı bırakan AKP’nin 18 yaş altında çalışan işçiler konusunda nasıl bir adım atacağı merak konusu. Türkiye’de resmi rakamlara göre 720 bin, gerçekte ise yaklaşık 2 milyon çocuk işçi bulunuyor.

Haber Merkezi

AKP’nin 18-20 yaş arasında çalışan işçileri sokağa çıkma yasağı kapsamının dışına alması, gözleri ağırlıklı olarak kayıt dışı çalıştırılan 18 yaşın altındaki çocuk işçilere çevirdi. AKP’nin yıllardır göz yumduğu çocuk işçi sayısının 2 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

RESMİ VERİLERE GÖRE BİLE 720 BİN

Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verilerine göre, Türkiye’de tam 720 bin çocuk işçi bulunuyor.

TÜİK’in "Çocuk İşgücü Araştırması" adlı çalışmaya göre, Türkiye genelinde 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısı ise 16 milyon 457.

Ancak çocuk işçiliğinde gerçek tablonun TÜİK’in açıkladığı resmi verilerin çok ötesinde olduğu tahmin ediliyor.

Çocuk işçiliğin yasaklanmasına yönelik bir çalışma da yürüten Türkiye Komünist Partisi, “Dünyada 168 milyon, Türkiye'de resmi rakamlara göre yaklaşık 800 bin, gerçekte ise 2 milyon çocuk zorla çalıştırılıyor!” açıklamasında bulunmuştu.

Yine geçtiğimiz yıl düzenlenen ‘Çocuk Hakları Perspektifinden Türkiye’deki Risk Altındaki Çocuklar Sempozyumu’nun sonuç raporuna göre, çocuk işçi sayısı 2018’de 2 milyonu buldu.

Sempozyumdan çıkan verilere göre, çalışan her 10 çocuktan 8’i ise kayıt dışı olarak çalıştırılıyor.

Çocuk işçi sayısının en yüksek olduğu alanlar ise tarım, hizmet sektörü ve sanayi iş kolu.

TÜİK'in açıkladığı "resmi" çocuk işçi verileri şöyle: