VİDEO | Üçüncü Havalimanı işçileri eylemde

29 Ekim'deki açılışa yetiştirilmeye çalışılan Üçüncü Havalimanı inşaatındaki işçiler, servislerin yetersizliği nedeniyle yağmur altında kuyruklar oluşmasını, insanlık dışı çalışma koşullarını protesto ediyor. Dün akşam saatlerinde servis yolunda yağmura bağlı olarak yaşanan kazada iki işçinin öldüğü, çok sayıda yaralının olduğu belirtiliyor. Servislerin yetersiz olması nedeniyle aşırı hız…

Haber Merkezi

29 Ekim'deki açılışa yetiştirilmeye çalışılan Üçüncü Havalimanı inşaatındaki işçiler, servislerin yetersizliği nedeniyle yağmur altında kuyruklar oluşmasını, insanlık dışı çalışma koşullarını protesto ediyor. Dün akşam saatlerinde servis yolunda yağmura bağlı olarak yaşanan kazada iki işçinin öldüğü, çok sayıda yaralının olduğu belirtiliyor. Servislerin yetersiz olması nedeniyle aşırı hız yapmak zorunda kaldıkları ve kazanın bu nedenle oluştuğu dile getirildi. Patronların çağrısı üzerine yerleşkeye gelen jandarma, haklarını arayan işçilere gazla saldırdı, çok sayıda işçiyi gözaltına aldı.  

29 Ekim'deki açılışa yetişmesi için kapasitelerinin üzerinde çalışmaya zorlanan binlerce işçi bu sabah eyleme başladı. Yağmur altında bekleyen işçiler servis araçlarının çıkışını engelledi. Akpınar yerleşkesinde “Yönetim istifa” şeklinde slogan atan işçilere, yapılan merkezi anons ile servis sorununun bir hafta içinde çözüleceği sözü verildi.

Akpınar'da 10 bine yakın işçinin kaldığı belirtiliyor.

soL Haber'in konuştuğu işçiler, yerleşkeden sahaya yürümelerinin Akpınar'a gelen jandarma tarafından engellendiğini, bekleyişin sürdüğünü aktardı. Binlerce işçi Akpınar'da eylemlerini sürdürürken şantiye sahasında sadece yerleşkede kalmayan, İstanbul'un çeşitli yerlerinde yaşayan, dışarıdan gelen işçilerin bulunduğu belirtiliyor. Şu anda şantiye sahasında çalışılmıyor. 

Üçüncü Havalimanı şantiyesinde işlerin en yoğun olduğu dönemde çalışan işçi sayısı 36 bine ulaşırken güncel durumda 20 bini aşkın işçinin bulunduğu belirtiliyor. 

İşçiler yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu, çalışmalar sırasındaki iş kazalarında meydana gelen ölüm ve yaralanmaların  kamuoyundan saklandığını anlattı.

Eyleme katılan bazı işçilerin ifadeleri şöyle:

  • Dün otobüs kazası oldu orada arkadaşımız yaralandı. Ondan önceki gün yine arkadaşlarımız yaralandı. Arkadaşımız çatıdan düştü o yaralandı. Metro göçüğünde arkadaşlarımız içeride kaldı. Söylenmiyor bunlar.
  • Yağmurun altında bekletiyorlar. Odalarımız tahtakurusu, pire dolu.
  • İşçilerin yarısı sabah işe çıktı. Yarısı burada. Patronlar bizimle muhatap olmuyor, ‘Bir hafta içinde hallolacak’ deyip erteliyorlar.
  • Her gün iki ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var. Şişli Etfal’de yatıyor bir tane arkadaşımız. Bize yoğun bakımda olduğu söylendi fakat bilgi alamıyoruz.

İŞÇİLER İNSANLIK DIŞI ÇALIŞMA KOŞULLARINA İSYAN ETTİ

Kazalara, servis yetersizliğine ve insanlık dışı çalışma koşullarına isyan eden işçiler sabah saatlerindeki eylemi: 


İŞTE KAZA YERİNDEN GÖRÜNTÜLER 

soL Haber'e konuşan işçiler dün gece meydana gelen kazanın servislerin yetersizliği nedeniyle araçların kampla saha arasında aşırı hızlı gitmesinden kaynaklandığını söyledi. Kazanın ardından olay yerinden görüntüler kameralara şöyle yansıdı:


 

KAMPTA EYLEM SÜRÜYOR: ŞANTİYE SAHASI BOMBOŞ 

İşçilerin barındığı kampta eylem sürerken, şantiye alanının bazı bölümlerinin boş olduğu, işçilerin çalışmadığı öğrenildi. 

Şantiye sahasında işçilerin boşalttığı, faaliyetin durduğu bir bölge şöyle:

PATRONLAR JANDARMA ÇAĞIRDI: ŞANTİYE ALANINA TUĞGENERAL GELDİ

İşçilerin eylemleri karşısında telaşlanan patronlar, jandarma çağırdı. Patronları çağrısı üzerine şantiye alanına tuğgeneral rütbeli bir görevli geldi. 

Patronların kendi aralarındaki konuşmaları sırasında bir patron temsilcisinin "Jandarma ne işe yarar" diye bağırdığı duyuldu. Bunun üzerine eylem yapan işçilere yönelik jandarma saldırısı başladı. 

JANDARMA İŞÇİLERE SALDIRDI

Patronlar tarafından işçilerin bulunduğu alana çağrılan jandarma, insanca çalışma koşulları talep eden ve haklarını arayan işçilere saldırdı. 

Jandarmanın saldırı anı kameralara şöyle yansıdı: 


Video: twitter.com/insaatsendika

JANDARMA SALDIRISINA DİRENEN İŞÇİLER EYLEMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Jandarmanın TOMA'lı ve biber gazlı saldırısına direnen işçiler, "yönetim istifa" sloganlarıyla eylemlerin sürdürüyorlar. İşte işçilerin direnişinden görüntüler: 


Video: twitter.com/insaatsendika

BAZI İŞÇİLER GÖZALTINA ALINDI

Jandarmanın saldırısının ardından hak arayan ve insanca çalışma koşulları talep eden işçilerin gözaltına alındığı öğrenildi.