Soma Katliamı davasında utanç kararı: Beraat ettiler!

Soma maden katliamı davasında karar açıklandı. Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamında Soma Kömürleri A.Ş. Holding Başkanı Alp Gürkan ve birçok sorumlu hakkında beraat kararı verildi. Kararda 37 sanık beraat ederken, 14 sanığa ceza verildi. Ceza alan ve halen cezaevinde bulunanların önemli bölümünün, cezaevinde kaldıkları süre hesaba katıldığında yakın bir zamanda tahliye edilebilecekleri…

Ahmet Çınar

Soma maden işçi katliamı davasında karar açıklandı. 37 sanık beraat ederken, 14 sanığa ceza verildi. Ceza alan sanıklar arasında bulunan beş tutuklunun cezaevinde kaldıkları süre hesap edildiğinde yakın bir zamanda tahliye edilebileceği tahmin ediliyor. 

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen beşi tutuklu 51 sanıklı Soma katliamı davasında mahkeme heyeti kararını verdi. Buna göre Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Tutuksuz yargılanan Murat Bodur iyi hal indirimi kullanılarak 6 yıl 3 ay, Mehmet Ali Günay Çelik iyi hal indirimi ile 11 yıl 8 ay, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık 10 yıl 10 ay, Hüseyin Alkan, Haluk Evinç, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Fuat Ünal iyi hal indirimi ile 8 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Soma Davası'nda 51 sanığın 14'ü ceza alırken 37’si ise beraat etti.

Beraat edenler arasında holdingin patronu ve Can Gürkan’ın babası Alp Gürkan da bulunuyor.

Sanıkların önemli bölümüne beraat verilmesi ve holding patronu Alp Gürkan'ın oğlu olan şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan'a 15 yıl ceza verilmesi, ölen işçilerin aileleri tarafından öfkeyle karşılandı. 

İşçi ailelerinin bir kısmı karar açıklanırken duruşma salonunda fenalık geçirdi. İşçilerin bazı yakınları salondan sedyeyle çıkarıldı. 

Gün boyu duruşma salonundan yayın yapan soL Haber'e dakika dakika yansıyan süreç şöyle gelişti: 

GÜNCELLEME: 12.00

Avukat Burak Özdemir, duruşma sonrasında soL Haber mikrofonuna şu değerlendirmede bulundu: 

GÜNCELLEME: 10.15

İşçilerin aileleri ve yakınları karara tepki gösteriyor. Birçok kişi fenalık geçirirken salondan sedyeyle çıkarılanlar oldu.

GÜNCELLEME: 10.00

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada karar açıklanıyor. Sanıklardan Soma Holdin Başkanı Alp Gürkan ve birçok sorumlu hakkında beraat kararı verildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Bu cezalar sanıkların, tutukluluk süreleri, iyi hal indirimi vb. göz önünde bulundurularak kısa sürede tahliye edilecekleri anlamına geliyor.

GÜNCELLEME: 09.45

Duruşmayı izlemek isteyenler engelleniyor. Salonun önünde biriken yurttaşlar görevlilerle tartıştı. Duruşma salonunun kapıları izleyicilere, gazetecilere, sendika ve kitle örgütü temsilcilerine kapatıldı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş cinayeti olan Soma maden katliamı davasında bugün karar açıklanacak. Pazartesi günü yapılması beklenen karar duruşması hakimin rahatsızlığı gerekçe gösterilerek bugüne ertelenmiş, aileler bugünkü duruşmaya dek mahkeme önünde nöbet tutma kararı almıştı.

Beşi tutuklu 51 sanığın yargılandığı ceza davasında nihai karar bugün duyurulacak. soL Haber, kararın açıklanacağı Akhisar’dan gelişmeleri dakika dakika okurlarına duyuracak.

Sabah saat 09.00 itibariyle işçi aileleri ve avukatlar duruşma salonuna üst araması yapılarak alınmaya başlandı.