Milyonlarca insanın karanlıkta güne başlamasının nedeni belli oldu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Enerji Bakanı Berat Albayrak, kalıcı yaz saati uygulamasının daha fazla enerji tasarrufu getireceğini ileri sürmüştü. Kararın ardından Kasım ayında enerji tüketiminde rekor kırılırken, tasarruf iddiaları yalanlanmış oldu. Milyonlarca yurttaş karanlıkta işe ve okula giderken, enerji şirketleri yaptıkları kârla dört köşe oldu.

Haber Merkezi

30 Ekim pazar günü kalıcı yaz saati kararı alınmasıyla başlayan tartışmalar aradan geçen iki ayda artarak devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Enerji Bakanı Berat Albayrak, "Uygulama ile ciddi tasarruf sağlayacağız. Mesai ve eğitim saatlerinde karanlık süre azalacak, geçiş dönemindeki olumsuzluklar yaşanmayacak" demişti ancak bu sözlerin gerçekle bir ilgisi olmadığı kısa sürede ortaya çıktı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kalıcı yaz saati uygulamasının tasarruf sağladığı iddialarını çürüten bir araştırma yayınladı. 

Son beş yılın Kasım aylarında yaşanan elektrik tüketimlerini masaya yatıran EMO, bu yılın Kasım ayında yüzde 6.5 düzeyinde rekor bir artış tespit etti.

BİRİLERİ PARA KAZANSIN DİYE...

AKP'nin bir kez daha halka yalan söylediğini ortaya koyan çalışmayı soL'a değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Hüseyin Ergun Doğru, "AKP uygulamalarının hiçbirinde bilimsellik görülemiyor. Bu konuda da benzer bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

"Tasarruf yerine korkunç bir artış var" tespitinde bulunan Doğru, "Bir önceki yıla göre yüzde 6.5 fazla tüketim görülüyor. Bu tüketim artışı mevsime ve sanayideki gelişime bakarak da değerlendirildi ancak bu iki başlıkta da tüketimi arttıracak en ufak bir gelişme olmadığı tespit edildi. Geçen yıldan bu yana 4 bin şirket kapatılmış, sanayi kuruluşlarında kayda değer bir artış yok. Üstelik mevsim geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre daha iyi bir seyir izliyor" ifadelerini kullandı.

Bu durumda bu fazla tüketimin nereden kaynaklandığı sorusunun gündeme geldiğini belirten Doğru, "Herkes günlük yaşamını kontrol ettiğinde fazla tüketimin kaynağı da tespit edilir. Güne karanlıkta başlıyoruz, karanlıkta işe başlıyoruz, karanlıkta yola çıkıyoruz, çocuklarımız karanlıkta okula gidiyor ve tüm bu saatlerde mecburen elektrik tüketimini arttırıyoruz" dedi.

"Ülkeyi yönetenlerin bir takım kişi ve kurumlara para kazandırmak için değil kamu yararına karar alması gerekiyor" diyen Doğru, artıştan kimlerin faydalandığının ve kârlı çıktığının da ortada olduğunu söyledi.

EMO NE ÖNERİYOR?

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yaz saatinin kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Açıklamada şu öneri yer aldı:

Kişilerin ya da kurumların gereksiz ısrarları ya da elektrik şirketlerine para kazandırmak için değil kamu yararı kapsamında düzenlemeler yapılması zorunludur. Bu çerçevede yazın geçilen GMT+3 noktasının kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir. EMO'nun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun nokta GMT+2:30'dur ve yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesi tasarrufu artıracaktır.