İşçiler doğruladı: Honda Türkiye fabrikası kapanıyor

Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşan işçiler doğruladı, Honda’nın Türkiye’deki fabrikası kapanıyor. Gebze Şekerpınar’da bulunan ve yaklaşık 1300 işçinin çalıştığı fabrikada, yönetim bugün saat 11.00'da konuyla ilgili açıklama yapacak. Şirketten yapılan açıklamada Gebze'deki tesiste üretimin 2021'de duracağı belirtildi.

Japon otomotiv üreticisi Honda’nın Türkiye’deki fabrikası kapanıyor.

İngiltere North Swindon’un Muhafazakar Milletvekili Justin Tomlinson’ın,  Honda’nın Türkiye’deki fabrikasını kapatacağını ve tüm Avrupa için Japonya’daki merkezinde üretim yapacak iddiasını Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşan işçiler de doğruladı.

İşçiler şirket yönetiminin bugün saat 11:00’de konuyla ilgili kamuoyuna ve çalışanlara bir açıklama yapacağını belirttiler.

Gebze Şekerpınar’da bulunan ve yaklaşık 1300 işçinin çalıştığı fabrika, Honda’nın Avrupa’daki ikinci otomobil üretim tesisi konumunda.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Honda konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada şirketin Türkiye'deki faaliyetlerinin de küresel yeniden yapılandırılma kapsamında olduğu belirtilerek Gebze'deki tesiste üretimin 2021'de duracağı duyuruldu.

Açıklamada "Honda bugün küresel üretim ağını yeniden yapılandıracağını duyurmuştur. Bu yeniden yapılandırma kararı Honda'nın küresel otomotiv sanayisindeki beklenmedik değişikliklere yanıt olarak elektrikli araç üretimini artırma kararıyla birlikte alınmıştır" denildi.

Honda'nın İngiltere'de Swinton'daki üretim tesisinde çalışanlara fabrikanın 2021'de kapatılacağını bildirdiği belirtilen açıklamada, "Küresel yeniden yapılandırma Türkiye'deki Honda otomobil operasyonlarını da kapsamaktadır. Honda Türkiye A.Ş. halihazırda yılda 38 bin araç üretmektedir. Şirket mevcut Civic sedan modellerinin üretimini 2021'de durduracaktır ve iş faaliyetlerine devam etme niyetindedir. Honda Türkiye A.Ş. bu süreçte Türk paydaşlarıyla yapıcı diyaloğu sürdürecektir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada şirketin Avrupa'daki operasyonlarından sorumlu üst düzey yetkilisi ve Honda Motor Avrupa Başkanı Katsushi Inoue'nin şu ifadelerine yer verildi:

"Endüstrimizi etkileyen beklenmedik değişiklikler ışığında elektrifikasyon stratejimizi hızlandırma ve küresel operasyonlarımızı buna bağlı olarak yeniden yapılandırmamız hayati önem taşımaktadır. Bunun sonucu olarak üretim ağımızı geleceğe nasıl hazırlayabileceğimiz konusunda işgücümüze başvurmak üzere bu zor kararı almak zorunda kaldık. Bu karar kolay alınmadı ve çalışanlarımız için bugünkü açıklamanın sarsıcı olmasından ötürü derin üzüntü duyuyoruz."

HONDA TÜRKİYE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI AA'YA KONUŞTU

Öte yandan Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, AA'ya yaptığı açıklamada, 2021 yılı sonuna doğru Honda'nın Türkiye'de gerçekleştirilen Civic sedan üretimine devam etmeme kararı alındığını belirterek "Ancak Türkiye’deki faaliyetlerimizi sürdürecek ve bu süre zarfında paydaşlarımızla yapıcı diyalog içinde olmaya devam edeceğiz. Honda Motor Başkanı Takahiro Hachigo’nun, 19 Şubat'ta Tokyo’da yaptığı basın toplantısında da ifade ettiği gibi Honda, Türkiye’deki faaliyetlerine devam etmeyi planlamaktadır" dedi.

Honda’nın Civic sedan modeli üretimini durdurma kararının Türkiye’nin ekonomik durumuyla ilgisi olmadığını kaydeden Kılıçer, AA'nın aktardığına göre, şirketin "planlı üretimin 2021 yılı sonlarına kadar süreceğinden bu tarihe kadar çalışanlarla yola devam edeceğini" söyledi.