Bireysel emeklilikten çıkmak zorlaştırılıyor

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nden cayma hakkını kullanarak çıkanların kanuna eklenen bir maddeyle iki yıl sonra yeniden sisteme dahil edilecekleri bildirildi.

Haber Merkezi

İşçinin maaşından kesinti yaparak sermayeye fon aktarmanın aracı haline getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi'nde cayma hakkını kullanan işçinin iki yıl sonra yeniden sisteme dahil edilmesinin önü kanuna eklenen bir maddeyle açıldı. Buna göre 2017'de cayma hakkını kullanarak sistemden ayrılan bir işçi, işveren tarafından iki yıl sonra yeniden sisteme dahil edilecek.

Mevzuat gereği otomatik BES’ten ayrılanlar iki yılda bir yeniden otomatik olarak sisteme alınacak. Buna göre de 2017 yılında sistemden ayrılan 5,7 milyon kişi, işverenleri tarafından 2019 yılında yeniden otomatik BES’e dahil edilecek. 2018 yılında çıkanlar ise 2020’de giriş yapacak.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın yazısına göre, sisteme yönelik yasal mevzuat hazırlanırken kanuna şu madde eklendi: “Sistemden ayrılma işlemi gerçekleştiren çalışanlar, Hazine Müsteşarlığı’nın belirleyeceği esaslar dâhilinde 2 yılda bir tekrar otomatik olarak sisteme dâhil edilebilirler. Müsteşarlık bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 3 yıla kadar artırmaya yetkilidir.”

Eğer, Hazine ve Maliye Bakanlığı, aksi bir karar vermez ve yasadaki maddeyi uygularsa; geçmiş dönemde otomatik BES’ten çıkan çalışanlar iki yıl içinde işverenleri tarafından yeniden sisteme otomatik olarak dahil edilecek. Mevzuat iki yılda bir dediği için de ister iki aylık cayma süresi içinde, isterse de cayma süresini geçirdikten sonra ayrılmış olsun; 2017’de sistemden tüm çıkanlar, 2019’un başından itibaren yeniden BES’e girecek. 2017 yılında gerek özel sektörde gerekse de kamuda çalışan 5,7 milyon kişi otomatik BES’ten ayrılmıştı. İşte bu 5,7 milyon çalışan, 2019’da işverenleri tarafından yeniden sisteme dahil edilecek. 2018 yılında çıkanlar ise 2020’nin başından itibaren sisteme giriş yapacak.

Bu uygulamayla yeniden sisteme dahil edilen işçilerin yine istediği zaman sistemden çıkabilecekleri belirtildi.