BES zorunlu olacak, 3 yıl çıkılamayacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nın ardından Bireysel Emeklilik Sistemi kesintileri zorunlu olacak, sistemden 3 yıl boyunca çıkış olmayacak.

Haber Merkezi

AKP, emekçilerin maaşlarından Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) adı altında yaptığı kesintiyi zorunlu hale getirecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na göre, BES'ten çıkış 3 yıl boyunca mümkün olmayacak.

2017 Ocak ayında başlayan ve milyonlarca emekçinin hemen çıkmayı tercih ettiği sistemden istediği kadar "fon" oluşturamayan AKP, bundan sonra dayatmayı zorunlu hale getirecek.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, Yeni Ekonomi Programı kapsamındaki BES başlığına ilişkin, "Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan 'otomatik BES’in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek olmasından' kasıt, uygulamanın zorunlu hale getirilmesi. Malum, otomatik katılım, zorunlu bir sistem değil; isteyen dilediği zaman sistemden ayrılabiliyor. Yeni düzenleme ile çalışanlar sistemden ayrılamayacak. Ne kadar süreyle? Öğrendiğime göre üç yıl süreyle. Daha açık bir anlatımla, çalışanlar, işverenleri tarafından sisteme dahil edilecek ve üç yıl boyunca da sistemden çıkamayacak; her ay maaşlarından belli bir miktar kesilip, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek" ifadelerini kullandı.

BES NEDİR?

1 Ocak 2017'de başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi, 45 yaşının altında olan işçinin aldığı maaşa göre maaşından yapılan kesinti anlamına geliyor.

"İşçilerin tasarruf etmesi sağlanacak" adı altında patronlara yeni bir fon yaratmayı amaçlayan düzenleme, emekliliğin özelleştirilmesi tartışmalarını da beraberinde getirmişti.

Emekçilerin ilgi göstermediği ve en az yüzde 60'ının sistemden çıkma hakkını kullandığı düzenleme şimdi 3 yıl çıkış hakkı tanımayacak şekilde yeniden gündeme getirilecek.

İşte BES'e ilişkin ayrıntılar: