Bartın’da maden sahası işçileri işlerini istiyor

Bartın’da termik santral için yaptığı çevre kıyımıyla tanınan Hattat Holding, taşeron işçileri işten çıkarmaya hazırlanıyor. İki haftadır istekleri dışında ücretli izne çıkarılan işçiler bu sabah eyleme başladı.

soL - Bartın

Bartın'da Hattat Holding'de çalışan taşeron işçiler, işten çıkarma girişimine karşı eyleme başladı.

Amasra’daki işletmede madencilik haklarını TTK’den 2005 yılında rödövans yoluyla yirmi yıllığına alan Hattat Holding'e bağlı HEMA, şu anda bölgenin en büyük maden işletmesi. Daha önce madende iş güvenliği önlemlerinin alınmaması iddiaları ve termik santral yapılması için zeytin ağaçlarının talan edilmesine varan usulsüzlüklerle gündeme gelmişti.

İşçilerin önemli bir bölümü HEMA A.Ş.’ye bağlı iki taşeron firmada çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda HEMA’ya bağlı taşeron firmalardan biri olan ERSAMAK’ta çalışan 148 işçiye önce “ücretleri ödeyemiyoruz” bahanesiyle çıkışlarının verileceği söylendi. Kabul etmemeleri üzerine firma, işçileri süresi belirsiz ücretli izne çıkardı. Çıkışlarının verilmesinden önce izinle oyalandıklarını düşünen işçiler iki haftanın geçmesine karşın belirsizliğin devam etmesine tepki gösteriyor.

Hafta sonu TKP Emek Merkezi ve Bartın İl Örgütü’yle görüşerek durumu aktaran işçiler haklarını aramaya, işlerini geri istemeye karar verdiler. İşçiler, bu sabah HEMA yönetimine işlerinin başına geçme taleplerini iletmek üzere madenin önünde toplandılar.

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

HEMA AŞ Amasra İşletmesi önünde bekleyiş sürüyor. İşçi temsilcilerinin yönetimle yaptığı görüşmede çıkışlarının verileceği bilgisinin iletildiği öğrenildi. Çoğu bölge köylerinden olan maden sahası işçileri talepleri karşılanana kadar gitmeyeceklerini ifade ediyorlar. 

Hattat Holding bölgede enerji projelerini Çinli ortağı Datong Kömür Madencilik Grubu ile yürütüyor. Taşeron işçiler yerlerine Çinli işçilerin alınabileceğini düşünüyor.