Anı Tur'da emekçi kıyımı: Gruplar halinde işten çıkarıyorlar

Geçen yıl hileli iflas iddialarıyla gündeme gelen Anı Tur'da bugünlerde emekçi kıyımı yaşanıyor. Anı Tur'un Kozyatağı’ndaki merkezinde çalışan emekçiler bir süredir gruplar halinde işten çıkarılıyor. Onarlı gruplar haline işten çıkarılan emekçilerin önemli bölümünün işten çıkarıldıklarını aynı gün içerisinde öğrendikleri, bazı çalışanların da istifaya zorlandıkları belirtildi.

soL-İstanbul

Geçen yıl hileli iflas iddialarıyla gündeme gelen Anı Tur'da bugünlerde emekçi kıyımı yaşanıyor. Anı Tur'un Kozyatağı’ndaki merkezinde çalışan emekçiler bir süredir gruplar halinde işten çıkarılıyor. Onarlı gruplar haline işten çıkarılan emekçilerin önemli bölümünün işten çıkarıldıklarını aynı gün içerisinde öğrendikleri, bazı çalışanlar da istifaya zorlandıkları belirtildi. 

İşten çıkarılan emekçilerden alınan bilgiye göre yaklaşık 100 civarında personelin çalıştığı Anı Tur’da işten çıkarmalar geçen ay başladı. İşçiler geçen aydan bu yana onarlı gruplar halinde işten çıkarılıyor. Şu ana kadar işten çıkarılan veya istifaya zorlanan kişi sayısı 50 civarında.

İşçiler işten çıkarıldıklarını ya bir gün önce ya da aynı gün içerisinde öğrendiklerini, buna rağmen ihbar tazminatlarının dahi ödenmediğini ifade ettiler.

İşten çıkarılanların çoğunlukla satış, misafir ilişkileri ve uçak bilet departmanlarında çalışanlardan oluştuğu belirtildi.

Operasyon departmanı çalışanlarına ise çıkış işlemlerinin yapıldığı sözlü olarak beyan edildi ancak çıkış belgeleri verilmediği için bu personel şirkete gidip gelmek zorunda kalıyor ve şirket yetkilileri tarafından istifaya zorlanıyorlar. 

İşçiler, gerekçe belirtilmeden işten çıkarıldıklarını, buna dair resmi belge istediklerini ancak herhangi bir belge alamadıklarını anlattı.

Bir gece yarısı ofislerdeki bilgisayarları ve diğer çalışma araçları toplanıp götürülen personelin, masalarındaki kişisel eşyaları ile stajyerlerin staj dosyalarının çöpe atıldığı öğrenildi. 

'BİLGİSAYAR BULURSANIZ ÇALIŞIN'

Bazı çalışanların, giriş ve çıkışlar için kullanılan parmak izi kayıtları sistemde durmaya devam ediyor. Buna rağmen işçiler firma yetkililerine “firmada hala çalışıyor görünüyoruz” dediklerinde, “bilgisayar bulursanız gidin çalışın” yanıtını aldıklarını söylediler. 

İşçilerden istifa dilekçesi isteyen firma yetkililerinin, bunun nedenini soranlara “bir dava açılırsa aleyhinize kullanılacak” dedikleri iddia edildi. Alınan bilgilere göre firma yetkilileri işçilerin haklarını alabilmeleri için ön koşul olarak yazılı istifa dilekçesi ve alacakları olmadığına dair bir belge imzalamalarını şart koşuyor.

İhbar tazminatlarının ise günü geldiğinde yatırılacağını söyleyen firma yetkilileri, aynı zamanda bu isteklerinin gerçekleşmediği ya da hukuki yollara başvurulduğu takdirde işçileri haklarını vermemekle tehdit etti.

Herhangi bir gerekçe belirtilmeksizin, ihbar süresi veya tazminatı verilmeksizin işten çıkarılan işçiler, haklarını almaya kararlı olduklarını, bunun için birlikte ve örgütlü bir şekilde hareket edeceklerini söylediler.