AKP'li rektör işçilerin basın açıklamasına tahammül edemedi

Ege Üniversitesine yemek, temizlik, büro ve benzeri hizmetler sunan işçiler kurumdaki işçi kıyımını protesto etmek istedi. Ege Üniversitesinin AKP'li rektörü işçileri polis zoruyla dışarı çıkarttı.

Ege Üniversitesi yönetiminin, bütçe yetersizliğini bahanesiyle hizmet aldığı taşeron firmadaki işçi sayısını azaltma ve işçilerin maaşlarını düşürme kararı, üniversitede örgütlü olan DİSK Genel İş Sendikası tarafından protesto edilmek istendi ancak eylem üniversite yönetiminin engeline takıldı.

Sendikanın ve işçilerin eylemden vazgeçmemesi üzerine önce gazeteciler, ardından da sendikacılar üniversite içerisinden çıkarıldı. İşçiler de iş bırakarak üniversitenin kapısına yürüdü. Buradaki eyleme 7 numaralı şubenin örgütlü olduğu iş yerlerinden işçiler ile DİSK'e ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri de katılarak destek verdi.

Polisin protesto eylemine yönelik baskısı kapı önünde de sürdü.

Ege Üniversitesinin yeni atanan rektörü Necdet Budak, AKP'nin eski Edirne milletvekili olarak tanınıyor. 

İŞÇİLER: İŞTEN ATMALAR YASAKLANSIN

"Yaşasın örgütlü mücadelemiz" pankartının açıldığı eylemde "Zafer direnen emekçinin olacak", "İş ekmek yoksa barış da yok", "İşçilere değil çetelere barikat", "Yaşasın sınıf dayanışması", "İşten atmalar yasaklansın" sloganları atılırken, üniversite yönetiminin tutumuna tepki gösterildi.

Basın metnini okuyan sendika şube başkanı Kemal Köroğlu, işçilerin yeterince zor şartlarda büyük ve özveri ile ve düşük ücretlerde çalıştıklarını belirterek "Bütçesel problemlerin sebebi işçiler olmadığı gibi. Bu sorunların işçi arkadaşlarımızın işten çıkarılması ve maaşlarının düşürülmesi ile de sonlanmayacağı ortadadır. Sebep ne olursa olsun faturanın işçi arkadaşlarımıza çıkarılması kabul edilemez bir durum" dedi. 

"ÖĞRENCİLER DE ETKİLENECEK"

Ege Üniversitesinin hocaları ve öğrencileri gibi işçilerinin gerçek özneleri olduğunu ekleyen Köroğlu, "Özellikle öğrenci arkadaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli olan tüm çalışmaları büyük bir gayretle gerçekleştirmektedir. İşçi arkadaşlarımızın iş akİtlerine son verilmesi ve ücretlerinde düşüş yapılması halinde bu zamana kadar yürütülen işlerde fiziksel kapasite ve ruhsal gerekçelerle aksamalar ve eksikliklerin olacağı pek tabidir. Dolayısıyla bu durum yalnız işçileri değil bir yönü ile öğrencileri de ilgilenmektedir" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE UYARI

Rektör ve daire başkanları ile yaptıkları görüşmelerden işçilerin lehine sonuç çıkmadığının bilgisini veren Köroğlu, "Dolayısıyla buradan Ege Üniversitesi yönetimini bir kez daha uyarıyoruz. Hiçbir arkadaşımızın iş akdinin sonlanmasına ve ücretlerinin düşürülmesine müsaade etmeyeceğiz. Üniversite yönetimi bu planlamasından vazgeçmediği takdirde tüm işçi arkadaşlarımızla mücadeleden vazgeçmeyip eylemlik halimiz devam edecektir" dedi.