Erol Aksoy’un şirketleri yeniden TMSF’de

TMSF Erol Aksoy Grubu'na bağlı 36 şirketin yönetim ve denetimine yeniden el koydu. Erol Aksoy'un Mayıs 2006'da imzalanan protokolün gereklerini yerine getirmemesi el koymanın gerekçesini oluşturdu.

soL (HABER MERKEZİ) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yapılan açıklamada, İktisat Bankası hakim ortağı Erol Aksoy Grubu ile Fon arasında 9 Mayıs 2006 tarihinde imzalanan protokolün, Erol Aksoy Grubu tarafından taksitlerinin ödenmemesi ve protokol edim ve taahhütlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yürürlüğe girmediği belirtildi. TMSF bunun üzerine Erol Aksoy Grubu'na ait 36 şirketin yönetim ve denetimini yeniden üstlendiğini bildirdi.

Fon açıklamasında, "Bu çerçevede borçlu grubun borçlarını ödemeye yönelik yeterli bir çözüm üretememesi üzerine 9 Mayıs 2006 tarihli protokol kapsamında Erol Aksoy Grubu'na devredilmiş olan 37 adet şirketten müflis durumda bulunan 1 şirket dışındaki 36 şirketin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından yeniden devir alınmıştır'' denildi.

Aksoy'un şirketleri arasında Cine5, Aks Radyo, Aksoy Yayıncılık, Anadolu Radyo, Anet İletişim, Apaz İletişim, Cine Müzik, Cinedigital İletişim, Çaba Çanakkale Balıkesir Enerji Dağıtım, Edatur Turizm, Entel Enerji, Erdem Radyo, Gala TV, Plato Veri Dağıtım, Üniversal Yayıncılık, Viva Yayıncılık ve Voyagerclup'un bulunduğu 36 şirkete el konuldu

2001'den beri sorunlu
15 Mart 2001'de İktisat Bankası'na el koyan TMSF, ödeme konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Mayıs 2004'te Aksoy'un Avrupa-Amerika Holding'ine bağlı 37 şirketi ile Yeniköy'deki yalısına el koymuştu. Daha sonra İktisat Bankası hakim ortağı Erol Aksoy Grubu ile Fon arasında 9 Mayıs 2006 tarihinde bir protokol imzalanmıştı. Buna göre Aksoy, İktisat Bankası'nın Fon'a devredildiği 15 Mart 2001 tarihinden 31 Ekim 2005 tarihine kadar birikmiş faizi ile toplam nakit 945,1 milyon dolar borç tutarını ve ayrıca üçüncü şahıs bağlantılı işlemlerden oluşacak nakdi anapara borcunu ilk 11 yıl ana para ve son yıl faizi olmak üzere 12 yılda ödemeyi kabul etmişti. Ancak TMSF, bu protokolün Aksoy Grubu'nun taksitleri ödememesi ve taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle yürürlüğe girmediğini duyurdu.

Sağlık A.Ş yeter

Bu gelişmeler ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Erol Aksoy, grubundan doğan kamu alacağının ödenmesi için elinden geleni yaptığını belirtirken, şirketlerini geri alabilmek için TMSF ile görüşmelere devam edeceğini açıkladı. Aksoy, Sağlık A.Ş şirketini elinden almadıkları sürece, bu işi bir çözüme kavuşturmaya çalışacağını belirtti.

TMSF, bundan kısa bir süre önce de, Erol Aksoy'un Show TV'deki hisselerine el koymuştu. TMSF, Erol Aksoy Grubu'nun Fon'a olan borçlarının tahsilini teminen Show TV'nin yayın hakkı sahibi olan AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik Sanayi'nin yüzde 17'sini Fon adına tescil ettirmiş, ayrıca AKS'a bir yönetim kurulu ile bir denetim kurulu üyesi atamıştı.