Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Yunan halkı Almanya'ya öfke kusuyor

Yunanistan'da yapılan bir anket Yunan halkının Almanya'ya karşı oldukça negatif duygular beslediğini gösterdi. Almanya'nın AB politikalarında dizginleri eline alarak Avrupa'yı kontrolü altına alıp IV. İmparatorluk kuracağını düşünen Yunanlılar oldukça fazla.

Yayın Tarihi: 24.02.2012 , 09:59 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 00:30

AB ekonomik krizi ile dizginleri daha fazla eline alan Almanya'ya karşı iflas eden Yunanistan halkının öfkesi büyüyor.

Yunan Epikaira dergisinin yaptığı ankete göre Yunan halkının Almanya'ya karşı duygularını özellikle son iki senede yaşanan ekonomik krizle birlikte oldukça olumsuzlaştı. Almanya ve Alman politikacılarının Yunan halkı gözünde çok kötü bir imajı var. Yunan halkının yüzde 79'u bugün Almanya'nın Avrupa'daki rolünün olumsuz olduğu görüşünde. Yüzde 41'i Almanya'ya karşı nefret, yüzde 10.1'i hüsran, yüzde 6.4'ü ise Almanya'ya karşı endişe duygusuna sahip. Yunan halkının yüzde 32.4'ü Almanya'nın Nazi Almanyası (III. Reich) döneminin en karanlık günlerini yeniden yaşadığını düşünüyor, ve Almanya denince aklına Hitler, Nazizm ve III. Reich geliyor. Hatırlanacağı üzere, Yunanistan halkı II. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı gerilla savaşı vererek ülkelerini Alman işgalinden kurtarmıştı.

Ankete göre halkın yüzde 81'i Almanya'nın amacının Avrupa'yı ekonomik olarak kontrol etmek olduğunu düşünürken, yüzde 77'si de Almanya'nın politikalarının güçlü ve otoriter bir IV. Reich amacıyla olduğunu düşünüyor. Anketlerde yüzde 76 oranıyla Almanya Yunanistan'a karşı “en düşman” ülke olduğunu ifade edilirken, yüzde 81 Angela Merkel'in Yunanistan'daki popüleritesinin de negatif olduğunu ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 87'si 1941-1944 arası Alman işgal güçleri  tarafından Yunanistan'a verilen zarara karşı Almanya'dan işgal tazminatı istediğini ifade etti.

Avro bölgesinin Yunanistan'a 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketi ile borç takası anlaşmasını onaylanmasından önce 800'den fazla Yunanlı ile telefon üzerinden yapılan anketin yüzde 3,5 oranında hata payına sahip olduğu belirtildi.

Bu günlere nasıl gelindi?
AB'ye 1981'de giren Yunanistan'da AB'nin merkezinden belirlenen politikalar sonucunda Yunanistan'da turizm dışındaki üretim alanları köreltilmiş, ülke Avrupa'nın garsonu durumuna getirilmişti. Sözgelimi tarihsel olarak denizcilikte ileri olan Yunanistan'da AB üyeliği öncesi beş büyük tersane ve bunlarda 27 bin işçi çalışırken, AB kararı ile tersaneler kapandı. AB'nin üretimden çıkılması kararlarına ülkeye AB'den akan fonlar, krediler eşlik etti. Özelleştirmeler de bu liberal sürecin olmazsa olmazı idi. Havayolları özelleştirildi, okullar özelleştiriliyor yolların da özelleştirilmesi gündemde.

Yunan sermayesi bu süreçte alınan borçlar, krediler ile semirirken Yunanistan'da çalışanların maaşı Almanya’da çalışanların maaşının yüzde 30’una Fransa’dakilerin ise yüzde 35’i ancak olabildi. Halbuki Avro'ya geçişle satın alınan malların fiyatı Almanya'daki ya da Fransa'daki gibi olmuştu. Tarımsal üretim de aynı şekilde AB kararları ile yüzde 30'dan yüzde 8'e indi.

(soL - Dış Haberler)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.