Uribe Venezuela'ya saldırı emri vermiş

Wikileaks'ten sızan son belgelere göre, bir önceki Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, FARC liderlerini yakalamak bahanesiyle 2008 yılında Venezuela'ya saldırı emri verdi.

Wikileaks'in açıkladığı belgeye göre, Kolombiya'nın eski devlet başkanı Alvaro Uribe, kendisini ziyaret eden ABD yetkililerine, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'i devirmek için askeri operasyon düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.

Sızıntı belgeye göre, Hugo Chavez'den "Bir zamanların Hitler'i gibi" diye bahseden Uribe, Bogota'daki ABD büyükelçiliğinin notasına göre, ABD'li yetkilileri Venezuelaya bir saldırı için ikna etmeye çalışıyor. "Chavez'e karşı çıkmanın en iyi yolu harekete geçmek" diyen Uribe, "harekete geçme"nin içerisinde "askeri operasyonlar"ın da olduğunu vurguluyor.

Yine sızan rapora göre, Uribe Kolombiya ordusuna Venezuela sınırını geçip FARC liderlerini tutuklayarak Kolombiya'ya getirme yetkisini vermiş. Uribe'nin, ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen ile de görüşüp Venezuela'ya saldırı konusunu tartıştığı iddialar arasında. Mullen'in bu tartışmada neyi savunduğu ise bilinmiyor.

Chavez'i "kişisel imparatorluk heveslisi" olmakla da suçlayan Uribe, Venezuela Devlet Başkanı'nın "kendi 'yeni sosyalizm' anlayışı için Latin Amerika'da yayılmacı politikalar peşinde" olduğunu iddia ediyor. Yine Uribe'ye göre, Hugo Chavez, "ABD'ye karşı bir ittifak arayışında".

Sızan belgedeki tarihten iki ay kadar sonra, Mart 2008'de Kolombiya Ekvador'a saldırmış ve FARC liderlerinden Raul Reyes'i öldürmüştü. Bundan bir yıl sonra, Kolombiyalı diplomatların "Venezuela FARC'a silah sağlıyor" açıklaması üzerine Hugo Chavez Kolombiya ile diplomatik ilişkileri dordurmuştu.

(soL - Dış Haberler)