Telefon görüşmeleri Suriye'deki olaylarda ayrıntıları ortaya çıkardı

Suriye'de Cisr El Şuğur'da yaşanan olayların ayrıntıları, silahlı grupların olayların hemen öncesi ve çatışmaların ardından yaptıkları telefon görüşmelerinin kayıtlarının ortaya çıkmasıyla anlaşıldı. Silahlı gruplar, batı basınına anlatılacak hikâyeyi çatışmalardan önce hazırlamışlar bile.

Cisr el Şuğur'da ne oldu? Kasabada silahlı çatışmalar sonucunda 120 kişi öldü. Bu kadar kişinin ölmesinin ardından her zamanki gibi batı medyasında "ordu birlikleri içinde çatışma çıktı, emirlere uymayanlar silaha sarılarak isyan etti" denildi. Suriye tarafı ise kentte silahlı çetelerin güvenlik güçlerine saldırdığını ve katliam yaptığını söylüyordu.

Görüldüğü kadarıyla çatışmalar sırasında ordudan kaçan tek tük askerler oldu, zira bunlar sınırı geçerek Türkiye'ye geldi. Bu askerlerin anlattıkları hikâyeler, birbiriyle tutarsızdı. Fakat ordu içinde çatışma izlenimini güçlendiren bişey yoktu.

Telefon dinlemeleri örgütlülüğü gösterdi
Hatay'daki Suriyeliler, olaylara dair birbirine çok benzer hikâyeler anlatıyor ve Suriye hükümetini suçluyordu. Fakat 10 Haziran günü Suriye devlet televizyonu, Cisr el Şuğur'daki eylemcilerin telefon görüşmelerinin kayıtlarından oluşan bir video yayınladı.

Görüşmeler, Cisr'deki ilk çatışmaların hemen öncesine aitti. Eğer bu görüşmeler gerçekse, görüşmelerde silahlı grupların yöneticisi olduğu anlaşılan iki kişi, çatışmalar başladıktan sonra bütün kadın ve çocukları Türkiye'ye göndermek üzere anlaşıyordu. Türkiye'ye gidenler Suriyeli askeri personelin birbirine ateş açtığını söyleyecekti. Gidenler, askerler halka ateş açmayı reddedince Alevi subayların onları biçtiğini anlatacaktı. Batı basınına anlatılması planlanan öykü bu şekilde önceden planlanmıştı.

Toplu mezarlar da görüşmelerde var
Ardından silahlı gruplar bir pusu kurdu. Çok sayıda asker öldürüldü. İki muhalif arasındaki bir telefon görüşmesi, ölülerin ne yapılacağının da konuşulduğunu gösteriyordu. Tartışmada askerlerin hepsini topluca mı gömmenin daha iyi olacağı, yoksa ikişer ikişer gömerek muhalefetin silahlı saldırı düzenlediğini gizlemeye çalışmanın mı daha iyi olacağı konuşuldu.

Olaylardan sonra bölgeye giden AA muhabirinin aktardıkları da Suriye hükümetinin iddialarının büyük kısmını doğruluyordu. İlgili haber için:
Oraya gidilince, işlerin bilindiği gibi olmadığı ortaya çıktı

Anlaşıldığı kadarıyla tartışma öldürülen askerleri topluca gömme kararıyla bağlandı. Çünkü Suriye güvenlik güçleri Pazar günü 10, Çarşamba günü ise en az 70 askerin bulunduğu iki toplu mezar keşfettiler.

Namaz sırasında fotoğraf çektirmeyin!
Telefon görüşmelerine takılan bir diğer konuşmada, namaz sırasında fotoğraf vermeme öğüdü dillendirildi. Böylece rejime, "Bunlar Selefi" deme kozu verilmeyecekti.

Cisr el Şuğur ve civarındaki sünni nüfusta Müslüman Kardeşler örgütünün ağırlığı olduğu biliniyor. Ülkedeki muhalefetin silaha sarılan kısmında da Selefilerin rolü var.

Operasyonlar sürüyor
Suriye ordusunun Cisr el Şuğur civarındaki silahlı gruplara karşı operasyonları sürüyor. Suriye askerleri, Maaret el Numan ve Han Şeyhun'a girdi. Her iki yerleşim birimi de başkent Şam ile ülkenin kuzey kesimlerini bağlayan yol üzerindeki önemli noktalar.

Tartus'ta miting
Şam'da düzenlenen ve yüz binlerce kişinin katıldığı dev bayraklı yürüyüşün ardından dün de Tartus kentinde Esad hükümetine destek mitingi yapıldı. Mitinge on binlerce kişi katıldı.

Esad'ın kuzeni iş yaşamından çekildi
Beşar Esad'ın kuzeni Rami Makluf, iş dünyasındaki faaliyetinden vazgeçme kararı aldı. Suriye'nin telefon şirketinin yüzde 40 hisselerine sahip olan Makluf, buradan elde ettiği geliri bağışlayacağını duyurdu.

Makluf yoğun olarak yolsuzlukla ilişkilendirildiği için, bu kararın halk tepkisini rahatlatmak için alınmış olduğu düşünülüyor.

(soL - Dış Haberler)