Suriye'de AKP beslemesi gruplardan biri diğerini katletti

Yaklaşık 50 örgüt yöneticisinin toplantı yaptığı eve düzenlenen saldırıda, en az 45 kişi öldü. Ölenlerin çoğu Ahraru'ş Şam yöneticisiydi. Aralarında örgütün tepe ismi Hasan Abbud da bulunuyordu. Saldırıyı düzenlediği düşünülen örgüt, tıpkı Ahraru'ş Şam gibi MİT'le ilişkili bir örgüttü.

(soL - Dış Haberler) Suriye savaşında dün çok önemli bir olay yaşandı. Reyhanlı'nın güneyindeki Ram Hamdan bölgesinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında en az 45 kişi öldürüldü.

Suriye'de onlarca kişinin öldüğü saldırılara ender rastlanmıyor. Fakat dünkü saldırıyı önemli kılan, saldırının düzenlendiği yerde, Ahraru'ş Şam örgütünün tepe yöneticilerinin yanı sıra, Abdullah Azzam ve İman Tugayları gibi, İslami Cephe mensubu örgütlerin temsilcileri de vardı.

İslami Cephe, ABD ve Türkiye'nin desteklediği, “ılımlı muhalifler” denilen İslamcı örgütlerden oluşuyor.

300 Alevi'nin katliamından sorumlu
Saldırıda ölen en önemli kişi, Ahraru'ş Şam'ın lideri Hasan Abbud. Abbud, toplamda 300'den fazla Alevi'nin öldürüldüğü Maan ve Lazkiye katliamlarının baş sorumlularındandı. Ahraru'ş Şam'ın lideri, aynı zamanda İslami Cephe'nin de siyasi sorumlusuydu.

Saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir örgüt üstlenmedi. Ortaya çeşitli senaryolar atılmış durumda. Senaryolar içinde en tutarlı görünen, şu an IŞİD'le hareket eden Davud Tugayı isimli örgütün saldırıyı düzenlemiş olması. Davud Tugayı, IŞİD'e katılmadan önce İslami Cephe çatısı altında yer alıyordu ve dolayısıyla Ahraru'ş Şam'ım müttefikiydi.

Saldırı düzenlendiği sırada 50 civarındaki örgüt yöneticisi, IŞİD'e karşı verilecek savaşın ayrıntılarını konuşuyordu. ABD, IŞİD'e karşı Irak ve Suriye'deki diğer kimi grupları silahlandırıp destekleyerek, savaşın yükünün çoğunluğunu bu örgütlerin çekmesini istiyor.

Eski lider El Kaide temsilcisiydi
Ahrar'ın Abbud'dan önceki lideri ve örgütün kurucusu olan Ebu Halit es-Suri de bu yıl IŞİD tarafından öldürülmüştü. Es-Suri, El Kaide liderleri Usame bin Ladin ve Eyman el Zevahiri'nin yakın çalışma arkadaşıydı ve El Kaide'nin Şam temsilcisiydi.

Örgüt, Abbud'un yerine, Ebu Cabir olarak tanınan Haşim el Şeyh'in yeni lider olacağını duyurdu. Ancak dünkü saldırıda yönetim kademesi büyük oranda öldürülmüş olan örgütün belini doğrultması zor görünüyor.

MİT'le yakınlıklar
Ahraru'ş Şam, Suriye savaşında MİT'in ve AKP hükümetinin en yakın ilişki kurduğu örgütlerin başında geliyordu. Örgütün liderleri sık sık Türkiye'ye geliyor, AKP'ye yakın basına röportaj veriyordu. Suriye'deki çeşitli operasyonlarda MİT'le Ahrar arasında işbirliği yapıldığına dair veriler ortaya çıkmıştı.

Öte yandan, Ahrar'a ölümcül hasar veren saldırıyı düzenlediği söylenen Davud Tugayı da MİT'le ilişkiliydi. CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Temmuz ayında düzenlediği basın toplantısında, Davud Tugayı'nı MİT'in silahlandırdığını iddia etmişti:

"Gaziantep'e hergün onlarca insan STK adı altında faaliyet göstermek için geliyor. Bunların birçoğu servis elemanı" diyen Serindağ, sınır kevgire döndüğü için güvenliğin de kalmamış olduğuna vurgu yaptı. "IŞİD'in Gaziantep'te hücreleri olduğunu söyleniyor" diyen Serindağ, "dernekler ve internet siteleri üzerinden de IŞİD'e eleman toplanıyor, bu gerçeği de Gaziantep'te herkes biliyor" dedi.

Serindağ, "Türkiye'nin de desteklediği Davut Tugayı adlı örgüt, eğitildi, silahlandırıldı, şimdi de IŞİD'e katıldı. IŞİD bölgede etkisini arttırmaya çalışıyor. Dernekler, internet siteleri bunun için kullanılıyor. Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi IŞİD'in ablukası altında. Türbede Türk askerinin nöbet değişimi bile IŞİD'den izin alınarak yapılıyor. IŞİD'le yaşanan bu kadar ilişkiden sonra kalkıp Musul Konsolosluğumuz niye basıldı diye soruluyor. IŞİD birden bire topraktan fışkırmadı. Destekler verilerek, dostluklar gösterilerek bugüne gelindi.”

Antep, Suriye'de savaşan İslamcı örgütlerin yatağı haline gelmiş durumda. soL, kentte IŞİD örgütlenmesine dair ayrıntılı bir haber yapmıştı.

IŞİD'e karşı ABD'nin alacağı tavrın ayrıntıları bugün belli olacak. Şimdiye kadarki gelişmeler, ABD'nin Irak ve Afganistan benzeri geniş bir uluslararası koalisyonun Irak ve Suriye'ye müdahalesi, bunun yanı sıra da bölgedeki yerel kimi güçlerin silahlandırılıp sahadaki savaş yükünü üstlenmelerinin sağlanmasını düşünüyor. Rusya ABD'yi “IŞİD bahanesiyle Suriye ordu birliklerini vurma niyeti” konusunda uyaran bir açıklama yapmıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, olası bir uluslararası müdahaleye Türkiye'nin dahil olmasına karşı çıkmayacaklarını açıklamıştı.